Made in Turkey damgalı ilk hibrid araç Otokar ile fuarda

Güncelleme Tarihi:

Made in Turkey damgalı ilk hibrid araç Otokar ile fuarda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2007 00:00

Otokar, ’Made in Turkey’ damgalı ilk ’hibrid’ (melez) aracı, 21-25 Kasım tarihleri arasında düzenlenen ’İstanbul Ticari Araçlar ve Yan Sanayi Fuarı’nda sergiliyor.

Dizel ve elektrikli motorun birlikte görev yaptığı hibrid araçla Türkiye’de bir ilke imza atan Otokar, 9 metrelik otobüs serisi Doruk’un ’160 LE Hibra’ adlı prototipini 2008’de pazara sunmayı planlıyor.

Türk mühendisliğinin ürünü olan ilk ’hibrid’ (melez) araç, Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD), TAYSAD ve TAİD’le birlikte Beylikdüzü Tüyap’ta düzenlediği ’İstanbul Ticari Araçlar ve Yan Sanayi Fuarı’nda ilk kez sergileniyor. Fuarı ziyaret edenler, Otokar tarafından geliştirilip üretilecek olan 9 metrelik otobüs serisi Doruk’un hibrid prototipi ’160 LE Hibra’yı yakından görme fırsatını yakalayacaklar. Dizel ve elektrikli motorla çalışan hibrid otobüsü 2008 yılında pazara sunacak olan Otokar, TÜBİTAK destekli hibrid projesini ürettiği diğer araçlara da uygulamayı planlıyor.

Şehir içi ve belediye kullanımı için tasarlanan Doruk 160 LE Hibra, çevreci özellikleri ve yakıt ekonomisinde sunduğu avantajlarla dikkat çekiyor. Türkiye’deki coğrafi koşullar düşünülerek tasarlanan hibrid otobüs, frenleme esnasında oluşan ısı enerjisini elektrik enerjisine dönüştürüyor. Frenleme sırasında elektrikli motorun aküsü otomatik olarak şarj oluyor. Böylece, Euro 4 emisyonlarını sahip araçla yüzde 20’ler düzeyinde yakıt tasarrufu sağlanabiliyor. Bütün bunlar ’maestro’ görevi gören bilgisayar yazılımıyla gerçekleştiriliyor.

Hem dizel hem de elektrikli motorun görev yaptığı aracın teknoloji geliştirme maliyetinin 900 bin doları buluyor. Sağa yanaştığında hafif yana yatabilen otobüs, saatte 90 kilometre hıza göre geliştirildi. Sadece fosil yakıtlarla çalışan otobüslere kıyasla düşük emisyon seviyesi, daha düşük seviyelerde NOx, CO2 gibi gaz atıkları ve düşük yakıt tüketimi sunuyor. Bu yönüyle doğa ile barışık otobüs, doğal kaynakları koruyarak daha az çevre kirliliğine neden oluyor.

’DORUK’TA BİR BAŞKA YENİLİK

Otokar, 9 metrelik Doruk serisi otobüslerden ’190 LE’ modelini de ilk kez bu fuarda sergiliyor. Tamamen Otokar mühendisleri tarafından geliştirilen Doruk 190 LE, 190 beygir gücündeki Deutz motoru ve yolculara büyük otobüslerin konforunu sağlayan örme şasisi ile dikkat çekiyor. Motorun gövdenin arka kısmına yerleştirilmesi sayesinde bakım kolaylığı ve araç içi sessizlik sağlanıyor.

Otomatik şanzımanı ve bağımsız ön aksı ile Türkiye şartlarına uygun olan araç, Avrupa standartlarında toplu taşımacılık çözümleri sunuyor. Alçak taban girişi ile rahat ve konforlu giriş çıkış sağlayan otobüs, aynı zamanda kısalan yolcu iniş biniş süreleri ile duraklarda daha az bekleme sunuyor. Engelli ve bebek arabası iniş-binişleri için özel uygulamalar da otobüste düşünülen ayrıntılar arasında yer alıyor.

Sağ tarafta önde tek kanat içe açılır, ortada çift kanat içe açılır olmak üzere hava tahrikli, 2 adet kapısı olan Doruk 190 LE , 24 oturan ve 45 ayakta olmak üzere toplam 69 kişilik taşıma kapasitesine sahip. Otobüsün geniş iç hacmi, yolcular için şehir içinde konforlu bir taşımacılık sunarken, büyük yan camlar ile ferah bir iç ortam sağlanıyor. 6.9 metre gibi düşük bir dönüş yarıçapı sunan otobüs özellikle büyük otobüslerin kullanılamadığı alanlarda verimli oluyor.

DVD VE LCD TV BİLE BULUNUYOR

Doruk 190 LE’de klima, duracak yazıları, hat levhaları gibi özellikler standart olarak sunuluyor. Araç durağa yanaştığında yana yatma özelliği olan ’kneeling’ sistemi, DVD player, LCD monitör ve ses sistemi ise isteğe bağlı olarak sunulan diğer özellikler arasında yer alıyor.

Doruk’un servis taşımacılığı için geliştirilen 35 kişilik otobüsü 190 S modeli de fuarda yer alıyor. Büyük otobüslerin maliyetli, küçük otobüslerin yetersiz kaldığı yolculuklar için tasarlanan araç, önde ve arkada tek kanat kapılar, klima, yatar tip kumaş yolcu koltukları, bagajı ile servis taşımacılığına uygun çözümler sunuyor.

Otokar ayrıca, fuarda halk otobüsü taşımacılığı için tasarlanıp Eylül ayında satışa sunulan Doruk 190 H’nin iki kapılı yeni modelini sergiliyor. 70 kişiye varan yolcu kapasitesi ve düşük yakıt tüketimi ile büyük beğeni toplayan örme şasili, arkadan motorlu Doruk 190H, farklı kapı seçenekleri, yolcu kapasitesi ve iç yerleşim alternatifleri ile farklı kullanım alanlarına uygun çözümler sunuyor.

Sultan’lar da yerini alıyor

Otokar, küçük otobüs alanında, pazara ilk sunulduğu günden bu yana yoğun ilgi gören Sultan’ın iki modelini de fuarda sergiliyor. Sultan Maxi, özellikle ekonomikliği ve 31+1+1 kişilik yolcu kapasitesi ile dikkat çekiyor. Yakıt sarfiyatındaki ekonomikliği, güçlü ve uzun ömürlü motoruyla dikkat çeken Sultan Maxi, konfor ve maksimum güvenlik sunuyor. 122 beygir gücündeki motorun görev yaptığı Sultan 125S ise, şehir içinde kullanıcısına tasarruf sağlayan tutumlu bir motora sahip. 27 yolcu taşıma kapasitesi, geniş bagaj hacmi ile özellikle şehir içi yolcu taşımacılığı için ideal bir kombinasyon sunuyor.

Yakıttan gıdaya herşeyi taşıyor

Fruehauf’un yanı sıra kendi markasıyla lojistik sektörüne hizmet eden Otokar, fuarda yeni semi-treyler modelleriyle de yer alıyor. Tehlikeli madde taşımacılığına uygun ürünler geliştiren Otokar, fuarda kendi markası ile pazara sunduğu yeni ’Otokar ADR’li Tanker’i ilk kez sergiliyor. Yeni tanker semi-treyler yepyeni tasarım ile dikkat çekiyor. Fuarda Fruehauf ADR’li tankerini de sergileyen Otokar, her iki tanker modelinde de Avrupa regülasyonlarına uygun belgeleri standart olarak sunuyor. Otokar, tehlikeli madde taşımacılığında uluslararası onay kuruluşu ’RW-TÜV’den onaylı ADR sertifikası ve tankerlerinin devrilmeye karşı stabilite gerekliliklerini tanımlayan ECE R111 regülasyonu kapsamında ’R111’ tip onayına sahip.

Türkiye’nin en çok satılan, lider frigorifik semi-treyleri ’Otokar-Fruehauf Iceliner’ modeli ise, fuarda bozulabilir gıda taşımacılığına yönelik ATP-C sertifikasının yanı sıra yeni iç yüksekliği ve yüksek iç hacmi ile dikkat çekiyor. Otokar, fuarda kuru yük taşımacılığına uygun tenteli semi-treyler modeli ’Fruehauf Mega Euroslider’ı sergiliyor. Yüksek hacim, ayarlanabilen iç yükseklik ile kolay yükleme-boşaltma sunan araç hafifliği ile dikkat çekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!