Maço maymun Silo'nun haremini dağıttılar

Güncelleme Tarihi:

Maço maymun Silonun haremini dağıttılar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2003 02:20

Boğaziçi Hayvanat Bahçesi'nin sakinlerinden maymun Silo, 3 eşiyle birlikte yaşadığı ‘‘aşk adası’’nda maçoluğun ölçüsünü kaçırınca haremini kaybetti. 3 dişi maymuna her fırsatta şiddet uygulayan Silo, bir oğlu dünyaya gelince eşlerinin arasında ayrım yapmaya kalktı.

Silo, çocuğunun annesini kayırıp diğer dişilere kök söktürünce yetkililer, haremi dağıttı. Silo, eşi Şaziye ve küçük oğluyla ‘‘aşk adası’’nda kalırken diğer iki dişi, komşu kafesteki Murat'ın haremine nakledildi.

Maymun Silo, Etiyopya ya da Somali'nin ormanlarında yaşasa, haremi 50-60 dişiden oluşacaktı. Ama o ‘‘Mantolu Pavian’’ türü maymun sayısının son derece sınırlı olduğu Boğaziçi Hayvanat Bahçesi'nde ikamet ediyor. Daha yumuşak huylu olan rakibi Murat ile kanlı bıçaklı bir liderlik savaşına girmemesi için de mekanları ve haremleri ayrıldı.

Kabadayı Silo'ya biraz da sus payı olarak 3 dişi verildi. Yaşadığı mekanda sıkı bir ‘‘maço şov’’ sergilediği için, etrafında demir parmaklık olmayan adayı da o kaptı. Yanıbaşındaki kafesle genç bir dişi ise, sakin yaradılışlı Murat'a kaldı.

Silo'nun keyfi, baba olana kadar yerindeydi. Adanın mutlak hákimiydi. Dişileri etrafında pervaneydi. 90 santimlik vücudu ve kırmızı poposuyla suyun kenarında caka satarken, bir kaşını sertçe kaldırıp eşlerini gözaltında tutuyor, aralarında kavga çıktı mı duruma el koyuyordu. Silo, yemek saatlerini savaşa çevirmekle ünlüydü. Mantolu Pavianlar arasında, meyvelerin en güzellerini seçme hakkı liderindi, ama Silo işi abarttı. Her hareketini gözaltında tutuğu 3 dişiye neredeyse yemeği yasakladı. Atılan her meyveyi kaptı. Arada sekenleri dişiler alınca çılgına döndü. Bu durum, dişilerin vücut ölçülerini korumasına yardımcı oluyordu ama, parkın veterineri Yüksel Yılmaz, beslenmeleri konusunda ciddi şekilde endişe duyuyordu.

Şaziye'nin hamileliği tam 170 gün sürdü ve bir erkek bebek dünyaya getirdi. Ve adadaki şiddet katsayısı ikiye katlandı. Şaziye'yi gözdesi ilan edip daha insaflı davranan, diğer iki dişiye attığı dayağı abartan, pek sevmediği çocuğu da arada sırada iteleyen Silo'nun ‘‘aşk adası’’ndaki teröre, en sonunda Boğaziçi Hayvanat bahçesi yetkilileri el kondu. Hayatından endişe duyulan dişiler, adanın karşı kıyısındaki Murat'ın haremine transfer oldu.

Silo, artık adasında Şaziye ve oğluyla birlikte yaşıyor. Yine yemek sırasında olay çıkartıyor. Karşı kafesteki eşlerini Murat'la birlikte ağaca tırmanırken görünce fena bozuluyor. Boğaziçi Hayvanat Bahçesi Genel Müdür Yardımcısı Aydan Tekin'e göre, Silo çok pişman. Sudan çok kortuğu halde, bir iki kez, canını dişine takıp adanın çevresindeki göleti aşmış. Murat'ın haremindeki eski güzellerine kur yaparken bakıcısına yakalanmış.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!