M.Ü.'de işçi krizi

Güncelleme Tarihi:

M.Ü.de işçi krizi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde işçi-işveren anlaşmazlığı yaşanıyor. Tez-Koop-İş Sendikası, Marmara Üniversitesi Rektörlüğü'nü Gastroentroloji ve Nöroloji enstitülerinde çalışan sendikalı işçileri sebepsiz yere işten atmakla suçluyor. Uğurcan'ın verdiği bilgiye göre, Gastroentreloji Enstitüsü'nde sendikaya üye olmak isteyen beş işçi tehditlerle, bu girişimlerinden vazgeçirildi. Sendika üyesi dört kişi de tehditleri inandırıcı kılmak için işten atıldı. Nörolojik Bilimler Enstitüsü'ndeyse sendikaya üye 12 işçi, işveren tarafından notere götürülerek sendikadan istifa ettirildi. İstifalarda Enstitü Müdürü Ali Albayrak kadar, ensitü ile çalışan eczane sahiplerinin de etkisi oldu. Uğurcan'a göre ‘‘İşçilere çok para ödüyoruz. Böyle giderse enstitüyü kapatmak zorunda kalırız ve sizinle iş yapamayız’’ diyerek bazı eczane sahipleri tahrik edildi.

Sendika bu durumu protesto etmek için önümüzdeki günlerde iş bırakma eylemi yapmayı planlıyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz Marmara Üniversitesi Genel Sekreteri Altan Kitapçı ise bu hafta içinde sendika yöneticileri ile bir araya gelerek şikayetlerini dinleyeceklerini söylüyor.

Geçtiğimiz günlerde de Marmara üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, kendisine bağlı yemekhanelerde çalışan işçilerin bir kısmını rektörlük binasında ve hastanede görevlendirerek aynı sayıdaki öğrencilere daha az sayıda işçi ile yemek çıkarmak istemişti. Sendika yemek çıkarabilmek için minimum 65 kişiye ihtiyaç olduğunu, üniversitenin bu sayıyı 50'ye düşürerek toplu iş sözleşmesini ihlal ettiğini belirttti ve işyerini terketmeme eylemi yaptı. Daha sonra anlaşma sağlandı, 15 işçi eski işlerine döndü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!