Lüleburgaz'da Da Vinci rölyefine çirkin saldırı

Güncelleme Tarihi:

Lüleburgazda Da Vinci rölyefine çirkin saldırı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2008 19:32

KIRKLARELİ'nin Lüleburgaz İlçesi'nde 3 resim öğretmeninin faaliyete geçirmeye çalıştığı sanat merkezinin dış cephesine betondan yaptığı Leonardo da Vinci'nin ünlü ‘Altın Oran’ figürlü rölyefi, kimliği belirlemeyen kişi ya da kişiler tarafından parçalandı.

Rölyef, Hz. İsa'nın çarmıha gerilmiş görüntüsünü andırdığı için burayı kiliseye benzeten kişiler tarafından parçalandığı iddia edildi. Polis soruşturma başlattı.

Olay, önceki gün gece Yenimahalle'deki Yubanlar Arası Sokak'ta bulunan Kale Sanatevi'nin inşaat halindeki atölyesinde meydana geldi. Lüleburgaz Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nde görevli resim öğretmeni Mehmet Latif Sağlam, eşi Necla Sağlam ve emekli resim öğretmeni Mehmet İlke Devrim, bir ay önce kiraladıkları atölyeyi sanat merkezine çevirmek için çalışmalara başladı. İlk olarak harabe durumdaki atölyeyi onarıma alan resim öğretmenleri daha sonra gaz betonla yaptıkları Leonardo da Vinci'nin ünlü ‘Altın Oran’ figürlü rölyefini camla kaplamayı düşündükleri dış cephe duvarına monte etti. Bu rölyefi gören bazı kişiler atölyeye gelerek resim öğretmenelerine, “Buraya kilise mi yapıyorsunuz? Böyle heykel mi olur?’ diye tepki gösterdiler ve öğretmenleri tehdit ettiler. Ancak öğretmenler, rölyefi yerinden kaldırmadı.

Öğretmenlere yapılan tehditlerin ardından önceki gün kimliği belirlenemeyen kişi ya da kişiler, atölyenin bulunduğu yere gelerek rölyefi parçalara ayırdı. Çevredekilerin durumu fark etmesiyle atölyeye gelen Mehmet Latif Sağlam durumu polise bildirdi. Olay yerinde inceleme yapan polis ekipleri ise soruşturma başlattı.

Bir ay önce tuttukları atölyeyi sanat merkesine çevirmek için uğraştıklarını belirten Mehmet Latif Sağlam, şunları söyledi:
“Burayı hiç bir ücret talep etmeden ve tamamen kendi imkanlarımızla tuttuk ve onarıma aldık. Burası tamamlandıktan sonra Lüleburgaz bir sanat evine kavuşacak ve herkes burada eserlerini sergileyebilecek. Ancak önceki gün üzücü bir olay yaşadık. Leonardo da Vinci'nin ünlü ‘Altın Oran’ figürlü rölyefini yaptıktan sonra atölyenin dış cephesine monte ettik. Bunu gören bazı vatandaşlar çok beğendi, bazıları ise ‘Burayı kilise mi yapacaksınız? Biz bunu mahallemizde istemiyoruz’ diye tepki gösterdiler ve bizi tehdit ettiler. Hatta bazı sabahlar atölyenin önünde insan dışkısı gördük. Bunlara rağmen biz rölyefi kaldırmadık. Ancak kişi ya da kişiler gece saatlerinde sanat eserini parçalara ayırdı. Önümüzdeki günlerde aynısını yapıp yerine tekrar takacağız.”

Çirkin bir saldırı sonrası rölyefin parçalandığını belirten Mehmet İlke Devcir ise “Yıllar öncesinden heykele tüküren insanlar, zamanında gerekli tepkiler gösterilmediği ve heykel gerekli çevrelerce doğru ifade edilmediği için bu sefer saldırı farklı bir şekilde kendini gösterdi. Bu, çirkin bir saldırıdır. Bu saldırıyı yapanları kınıyoruz. Yılmadan sanat üreteceğimiz ve ürettiklerimizi insanlarla paylaşmak üzere çalışmalarımıza devam edeceğimiz” dedi. Kale ismi verilen sanat merkezinin ise Şubat ayında açılması planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!