Lüleburgaz’da otomobilsiz ilk gün

Güncelleme Tarihi:

Lüleburgaz’da otomobilsiz ilk gün
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde son üç yıldır düzenlenen ‘‘Otomobilsiz gün’’ etkinliğine Türkiye'de ilk kez Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesi katıldı. Lüleburgaz'da etkinliğe katılım yüksek olurken, vatandaşlar işlerine bisikletle ve yaya olarak gidip geldi, ara sokaklar park halindeki otomobillerle doldu.

Türkiye'de ilk kez Lüleburgaz'da düzenlenen ‘‘Otomobilsiz Gün’’ kutlaması dün saat 11.00'de Cumhuriyet Meydanı'nda başladı. Belediye Başkanı Emin Halebak'ın konuşmasının ardından yürüyüş korteji oluşturuldu. Kortejin önünde yaklaşık 200 kadar bisikletli genç gösteri yaparak yürüyüşe katıldı. Avrupa'da otomobilin yerine bisiklet kullanımını teşvik etmek amacıyla üç yıldan beri 22 Eylül'de düzenlenen otomobilsiz gün kutlamalarına Yunanistan'ın da başkent Atina'yla katıldığı belirtildi.

Kentin İstanbul, Fatih, Turgutbey ve İstasyon gibi anacaddelerinde yalnızca toplu taşıt ulaşımına izin verilirken, çok sayıda Lüleburgazlı işyerlerine yürüyerek ya da bisikletle gidip etkinliklere destek verdi. Caddelerde zorunluluk dışında hiçbir otomobile rastlanmadı.

Günü değerlendiren çocukların bisiklet coşkusuna Lüleburgaz Kaymakamı Ünal Erdoğan da katıldı. Kentte bisikletle dolaşan Kaymakam Erdoğan, ‘‘Belediyenin öncülük ettiği bu etkinliğe destek veriyorum. Lüleburgaz'da kornasız, egzozsuz, gürültüsüz bir gün geçiriyoruz. Bu çevre sağlığı açısından büyük bir aşamadır’’ dedi.

Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak da kentte 20 bin tescilli araç bulunduğunu bildirdi. Başkan Halebak, böyle bir etkinliğin Avrupa kenti Lüleburgaz'da yapılmasının öncülük olduğunu belirterek şunları söyledi:

‘‘Amaç, insanların otomobil kullanma alışkanlığından kaynaklanan sorunlarına yeni çözüm ve açılımlar getirmektir. Bugün Avrupa'nın pekçok ülkesinde başbakanlar, bakanlar dahil işyerlerine ya toplu taşıt araçlarıyla ya da bisikletleriyle gidip geliyor. Bizim insanlarımız 100 metre için otomobile biniyor. Her gittikleri yerde otopark sorunuyla karşılaşıyorlar. Amaç otomobilsiz bir günü yaşatmak. Bunda da başarılı olduk. Halkımız yüzde 95 oranında destek verdi. Türkiye, Avrupa Birliği'ne aday bir ülkedir. Lüleburgaz ise aday değil, bugün Avrupa Birliği'ne girmiş bir kenttir. Bizi kimse oradan geriye çıkaramayacak.’’

Dünya katıldı

Otomobilsiz Gün kutlamalarına başta Avrupa olmak üzere pek çok ülke uydu. Paris, Cenevre, Madrid, Atina, Zagrep, Tel Aviv, Bangkok gibi dünyanın en büyük kentleri katıldı. Avrupa'da tam 643 yerleşimde otomobiller garajda tutuldu. Tayland Başbakanı Chuan Leekpai, Otomobilsiz Gün'de işine bisikletle gitti. Chuan, eviyle ofisi arasındaki 1 kilometrelik mesafeyi, bisikletlekatederken, 4 yardımcısı da ona eşlik etti. İçişleri Bakanı Banyat Bantathan, işine tren ve otobüs kullanarak gitmeyi tercih etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!