Lübnan'da coşku İsrail'de yas

Güncelleme Tarihi:

Lübnanda coşku İsrailde yas
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

22 yıllık işgal 3 günde bitti

İsrail güney Lübnan'dan son askerini de dün sabah çekerek, 22 yıldır süren işgaline son verdi. Böylece İsrail Araplarla 52 yıllık çatışmasında ilk kez, görüşmelerle değil, silah zoruyla bir bölgeden çekilmiş oldu. Hizbullah, bayram şenlikleri düzenlerken, tüm taraflar gelecek hakkında konuşmaktan kaçınıyor.

İSRAİL'in sürpriz bir şekilde ve 4 gün içinde güney Lübnan'dan apar topar çekilmesi, ülkeyi bayram havasına soktu. İsrail'de ise yas havası hakim. İsrail ordusuyla bölgede 22 yıldır çatışan Hizbullah ve Emel örgütleri, fanatik futbol taraftarları gibi şenlikler düzenlerken, kimse ‘bayram sonrası’ olacakları konuşmuyor.

52 yıllık Arap-İsrail çatışmasında İsrail ilk kez işgal ettiği bir Arap toprağından silah zoruyla çekilmiş oldu. İsrail işgal ettiği Mısır'ın Sina yarımadasıdan ya da Gazze Şeridi ve Batı Şeria'nın bazı bölgelerinden uzun yıllar süren diplomatik görüşmeler sonunda çekilmişti.

1980 yılında Filistinli gerillaların sınırdan sızarak eylem yapmalarına engel olmak amacıyla güney Lübnan'ı işgal eden ve 1985 yılında da güvenlik şeridi oluşturan İsrail 22 yıl boyunca bölgede sürekli kayıplar verdi. 950'den fazla ölü ve binlerce yaralı veren İsrail, Hizbullah saldırılarına daha fazla kayıp vermemek için de çekilmeyi tercih etti. Böylece ilk kez güvenlik garantileri almadan ve taraflarla anlaşma yapmadan bir cepheyi kapatmış oldu.

Pazar günü başlayah çekilme harekatı, son İsrail tankının dün sabah saat 06:41'de Fatma Sınır Kapısı'ndan İsrail'e girmesiyle sona ermiş oldu.

HİZBULLAH BEKLEMEDE

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta parlak sarı bayraklarıyla gövde gösterisi düzenleyen Hizbullah, çekilmeden sonra olacaklar konusunda şimdilik sessiz. Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah, İsrail topraklarına saldırı düzenleme konusunda henüz bir açıklama yapmadı.

İsrail Başbakanı Ehud Barak ise, savunmasız kalan İsrail'in kuzey bölgelerine herhangi bir saldırı olması halinde, Lübnan içindeki tüm hedeflere ayırım göstermeden şiddetli karşılık verecekleri uyarısında bulundu. İsrail Genelkurmay Başkanı Şaul Mofaz da ilk kez Suriye'yi doğrudan uyardı.İsrail'le daha önce işbirliği yapan güney Lübnan'daki Maroni Hırıstiyanları ise, Şiilerin intikam saldırılarından korkuyor. İsrail sonrası durum şimdilik belirsiz...

Annemizi bıraktık

İSRAİL'in 22 yıldır işgal altında tuttuğu Güney Lübnan'dan çekilmesinin ardından, Lübnan basını zafer çığlıkları atarken, İsrail medyasında ise yas havası hakim.

Lübnan'da şenlik: ‘İşgalci İsrail’in bozgunu' başlığını kullanan Lübnan'ın Eş Şark gazetesi, ‘Lübnan topraklarının kurtarılmasından’ duyulan memnuniyeti konu aldı. Nida El Vatan gazetesi, ‘İsrail işgali çöküyor. Lübnan tüm Arapların ve kendisinin ilk büyük zaferine ulaştı’ yorumunda bulundu.

İsrail'de yenilgi: İsrail'de yayınlanan Yediot Aharanot gazetesi, ilk sayfasında İsrailli bir askerin sözlerine yer vererek, ‘Anne, Lübnan’ı terkettik' ifadesini kullandı. Gazete, İsrail yanlısı Güney Lübnan Ordusu (GLO) milislerinin İsrail sınır kapılarında mülteci duruma düşmesini de ‘acı’ olarak yorumladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!