Louvre Müzesi’nin İslam koleksiyonu İstanbul’da

Güncelleme Tarihi:

Louvre Müzesi’nin İslam koleksiyonu İstanbul’da
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2008 00:00

Picasso’dan Moğollara uluslararası nitelikte pek çok önemli sergiye ev sahipliği yapan Sakıp Sabancı Müzesi, bu kez Fransa’nın Louvre Müzesi’nde yer alan İslam koleksiyonunu İstanbul’a getiriyor. 19 Şubat’ta açılacak olan "İslam Sanatının Üç Başkenti: İstanbul, Isfahan, Delhi" başlıklı sergi, 1 Haziran’a kadar sürecek.

SAKIP Sabancı Müzesi (SSM), 19 Şubat-1 Haziran 2008 tarihleri arasında, "İslam Sanatının Üç Başkenti: İstanbul, Isfahan, Delhi" başlıklı sergiye ev sahipliği yapacak. Louvre Müzesi’nin İslam Eserleri Koleksiyonu’ndan Osmanlı, İran-Safevi ve Hint-Baburi sanatının örneklerini içeren 220 eser Türk Telekom’un sponsorluğunda İstanbul’da sergilenecek.

Sergi, Louvre Müzesi’nin en önemli koleksiyonlarından İslam Sanatları Bölümü’nde toplanmış ve korunmuş olan hazineler arasında Osmanlılara (1299-1923), İran’da 16. yüzyıl başlarında kurulmuş olan Safavi Devleti’ne (1501-1722) ve yine aynı dönemde Hindistan’da hüküm sürmüş Baburi Hanedanı’na (1526-1858) ait çeşitli sanat eserlerinden oluşuyor. Sergide, geniş İran coğrafyasına egemen olmuş Timurilerin (1396-1510) kültür mirasını paylaştıkları Osmanlı İmparatorluğu ile İran’daki Safavi ve Hindistan’daki Baburi İmparatorlukları arasındaki tarihi ilişkilerin kültürel yansımaları gösterilecek. Eserler aracılığıyla üç medeniyetin sanatsal açıdan ortak ve farklı yönleri vurgulanacak. Sergi, Louvre Müzesi’nin işbirliğinde ve Paris Uygulamalı El Sanatları Müzesi’nin katkılarıyla düzenleniyor.

Louvre Müzesi’nde 2003 yılında kurulan İslam Sanatları Bölümü’nde üç kıtadan 1300 yıllık eserler bulunuyor. 20 bin eserden oluşan zengin koleksiyon İslam dininin hakim olduğu topraklardaki çeşitliliği yansıtıyor.

220 eser sergilenecek

Louvre Müzesi’nin İslam Eserleri Koleksiyonu’ndan Osmanlı, İran-Safevi ve Hint-Baburi sanatının örneklerini içeren 220 eser, Sabancı Müzesi’nde sergilenecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!