Louvre heykelleri vermiyor

Güncelleme Tarihi:

Louvre heykelleri vermiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2010 00:00

Louvre Müzesi’ne bir mektup yazarak Smyrna Apollon’u ve Smyrna Jüpiter’i heykellerinin İzmir’e iadesini isteyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na olumsuz cevap geldi. Müze eserlerin yasal yollardan edinildiğini söyledi.

Haberin Devamı

PARİS’teki ünlü Louvre Müzesi’nden ‘Smyrna Apollon’u’ ve ‘Smyrna Jüpiter’i’ heykellerinin İzmir’e iadesini isteyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na, “Bu eserler, 1680’de, o vakitler ülkenizle ayrıcalıklı ilişkileri bulunan Kral XIV. Louis adına Türk piyasasından tamamen yasal yollardan edinilmiş bulunmaktadır. İade edemeyiz” yanıtı geldi. Başkan Kacaoğlu, Louvre Müzesi CEO’su Henri Loyrette’den gelen yanıtın sürpriz olmadığını belirterek, şunları söyledi:

“Öncelikle Louvre’a yazdığımız mektubun hedefine ulaştığına inanıyorum. Kamuoyunda müthiş bir sahiplenme oluştu. İzmir’in kültür mirasına sahip çıkışı, dünyada çok olumlu yankı buldu. Louvre’dan gelen yanıtta ‘Heykelleri vermeyiz’ deniyor. Şimdi bu isteğimizden vazgeçmeden işbirliği talebimizi yineliyoruz. Kendilerini görüşme yapmak için İzmir’e, Agora’ya, müzelerinde, vitrinlerde duran eserlerin yurdu olan topraklara davet ediyoruz. Bu uzun soluklu bir mücadeledir. Kültürel ve tarihsel mirasımıza sahip çıkma kararlılığımızı sürdüreceğiz.”

İkinci mektup

Başkan Kocaoğlu, olumsuz yanıt üzerine ikinci bir mektup daha yazıp özetle şunları söyledi:
“1970 UNESCO Sözleşmesi’nin de tüm diğer sözleşmeler gibi, emsaller ve teamüllerle değiştirilip geliştirilebilir nitelikte bir uluslararası belge olduğu görüşümü sizin de paylaşacağınızı sanıyorum. Ayrıca isimleri bile kentimizle anılan eserlerin, müzenizin de desteği ve işbirliğiyle düzenlenerek açılacak bir müzede, ait oldukları topraklarda, beraber var oldukları eserlerle yan yana sergilenmesinin anlamlı olacağına dikkatinizi çekmek istiyorum.”

GÜNÜN AJANDASI

Aceleci damat

Haberin Devamı

ROBIN Hawdon’un yazdığı Özcan Özer’in dilimize çevirdiği ve Hakan Çimenser’in yönetmenliğini yaptığı Şahane Düğün adlı oyun, 22-23 Ocak’ta Zonguldak Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenecek. Evliliğe farklı bir bakış açısı getiren oyunda problemler, damadın kutlamalara önceden başlamasıyla ortaya çıkıyor.

60 saniyede film

FİLM çekmek istiyor ama bir türlü imkan bulamıyorsanız işte size fırsat. Ama bu film sadece 60 saniye olmak zorunda. Yapmanız gereken tek şey sevdiğiniz dünyaca ünlü bir filmi seçip onu 60 saniyeye uyacak şekilde yeniden yorumlayıp www.empire-60saniye.com sitesinden yarışmaya başvurmak. Kazananlar ünlü yönetmenlerle Londra’da buluşma şansını yakalıyor.

Yardım edin

Haberin Devamı

İstanbul Tepe Nautilus Alışveriş Denizi tarafından organize edilen ve bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Mini Kitap Çocuk Şenliği” kapsamında “Kitap Bağışı Kampanyası” düzenleniyor. 22 Ocak-7 Şubat tarihleri arasında kitapseverlerin buluşağı etkinlikteki kitap stantlarından TEGV için alınacak kitaplar yüzde 30 indirimli satılacak ve Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı aracılığıyla ihtiyaç sahibi okullara bağışlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!