Londra Türklerin savunmasını konuşuyor

Güncelleme Tarihi:

Londra Türklerin savunmasını konuşuyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2011 13:34

Londra, son yılların en şiddetli ayaklanmalarını yaşıyor. Geçen haftadan bu yana devam eden olaylarda Türklerin tavrı ise büyük tartışma yarattı.

Haberin Devamı

BİZE ULAŞIN

İngiltere'de yaşıyorsanız ve olaylarla ilgili fotoğraf, video ya da yorumlarınızı bizle paylaşmak isterseniz, lütfen planet@hurriyet.com.tr adresine bir e-posta yollayın.

 

 

 

LONDRA'DA YAŞAYAN TÜRKLER ANLATIYOR / FOTO GALERİ

Londra'nın bazı bölgelerinde yaşayan Türklerin dükkânlarını ve mallarını göstericilerden korumak için sopalarla, döner bıçaklarıyla ve kebap şişleriyle savunma nöbet tuttukları ifade ediliyor.

Bu durum, sosyal paylaşım sitelerinde ve İngiliz basınında tartışma yarattı. Protestocular ve onlara destek verenler, Türklerin tavrını eleştirirken, bir kısım Londralı da Türklere "teşekkür ettiklerini" belirtti.

Haberin Devamı

Yağmacılara karşı en büyük direnişin görüldüğü yerler, Crystal Palace ve Dalston bölgesi. Buralar aynı zamanda Türklerin ve diğer göçmenlerin ağırlıklı olarak yaşadığı bölgeler.

SİYAHİ KADIN YAĞMACI GENÇLERİ BÖYLE AZARLADI / WEB TV

GUARDIAN MUHABİRİ OLAYLARI TÜRKLERİN YANINDA İZLEDİ / WEB TV

GUARDIAN HABER YAPTI

Guardian gazetesinin muhabiri John Domokos, dün geceki olayları Londra'nın doğusundaki Kingsland High Caddesi'nde takip etti.

Gazetenin internet sitesinde yer alan videoda, Türk esnafın göstericilerle mücadelesi görülüyor. Domokos bir Türk'e neden müdahale ettiklerini sorduğunda ise "Bizler malımızı ve canımızı korumaya çalışıyoruz. Bize zarar verenlere biz de veririz" yanıtını alıyor.
 
Özellikle Türk esnafın göstericilere yönelik bu tutumu İngiltere kamuoyunu ikiye böldü.

TÜRK ESNAF DÜKKANINI BÖYLE KORUDU / WEB TV

LONDRA SOKAKLARI ALEVLER İÇİNDE / FOTO GALERİ

İNGİLTERE'DE "OLAĞANÜSTÜ HAL"

- İngiltere Bağımsız Polis Şikayetleri Komisyonu, ayaklanmaların başlamasına neden olan Mark Duggan isimli gencin, polise ateş ettiğine dair bir kanıt bulunmadığını açıkladı.

- Dün gece araba kullanırken vurulan ve hastaneye kaldırılan 26 yaşındaki bir adamın öldüğü belirtildi.

- Başbakan Cameron, tatilini yarıda keserek ülkesine döndü.

- Cameron, ülkede huzur ortamının yeniden sağlanması için gereken her adımın atılacağını belirterek, Perşembe günü parlamentoyu olağanüstü toplantıya çağırdığını açıkladı.

- Londra Emniyeti, bu akşam 16 bin polisin görev yapacağını açıkladı.

- İngiltere ile Hollanda milli takımları arasında oynanacak olan futbol hazırlık maçı ertelendi.

- İran Meclis Başkan Vekili, Tahran'dan bir insan hakları delegasyonunun olayları yerinde incelemek üzere Londra'ya göndermeye hazır olduğunu açıkladı.

-Tottenham milletvekili David Lammy, göstericilerin iletişimlerini kesmek için Blacberry'den mesaj hizmetini durdurmasını istedi.

Haberin Devamı

“CESARET VERİCİ SAHNELER”

Benimsediği sol çizgiyle tanınan New Statesman dergisinin blog yazarlarından George Eaton bugün yazdığı yazıda, "Tüm bu yıkımın arasında bazı cesaret verici sahneler de yaşanıyor. Ayaklanmanın en sert anlarının yaşandığı yerlerden Hackney'ye dün gece gittiğimde Kürtlerin ve Türklerin dükkanlarını ve restoranlarını sopalarla koruduklarını gördüm" dedi.

"webofevil" isimli, Londra'da yaşayan bir twitter kullanıcısı ise "Göçmen Türkler, küçük işletmelerini korurken Londra'nın güçlü toplum ruhunu ortaya koyuyor" diye yazdı.

MUHAFAZAKARLAR ŞİMDİ NE DİYECEK?

LONDRA SOKAKLARINA ŞİDDET VE YAĞMA HAKİM / WEB TV

Aynı kullanıcı, kısa bir süre önce göçmenlerle ilgili yeni düzenlemeler açıklayan ve mevcut düzenlemeleri sıkılaştıran muhafazakar Başbakan David Cameron'u da eleştirerek, "Muhafazakarlar eminim şimdi ne düşüneceklerini bilemiyorlardır" diye yazdı.

Haberin Devamı

Sosyal paylaşım sitelerinde ve bloglarda Türklerin, Kürtlerin ve Asyalıların tavrı övgü toplarken, bazıları da şiddete şiddetle karşılık verilmesini eleştirdi.

“SİLAH VE BIÇAK DOĞRU DEĞİL”

Ayrıca sosyal medya üzerinden örgütlenen protestocular da göçmenlerin kendilerine destek vermemesinden yakındı.

Twitter'da "m2comms" kullanıcı adıyla yazan bir Londralı, "Kentin, vatandaşları tarafından bıçak ve silahlarla korunmasını doğru bulmuyorum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!