Lodos şehri savurdu

Güncelleme Tarihi:

Lodos şehri savurdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hızı saatte zaman zaman

90-100 kilometreyi bulan şiddetli lodos İstanbul’da büyük zarara neden oldu. Lodos yüzünden vapur seferleri aksadı, tekneler karaya vurdu, sahil yolundaki otolar büyük hasar gördü.

Şiddetli lodos dün İstanbul'da yaşamı felç etti. Vapur seferleri yapılamadı, oto yollarda trafik uzun süre aksadı, kıyı kesimlerinde dev dalgalar yollara kadar geldi, araçlar suların altında kaldı, balıkçı tekneleri battı, ağaçlar yerlerinden söküldü, enerji kesintileri oldu, elektrik direkleri yıkıldı, kaldırım taşlardı yerlerinden söküldü, trafik levhaları yerlerinden söküldü.

Vapur seferleri yapılamadı

Hızı saatte zaman zaman 90-100 kilometreyi bulan şiddetli lodos yüzünden, sabah saat 06.00-08.30 arasında İstanbul'daki tüm şehir hatları seferleri de iptal edildi. Saat 08.30'dan itibaren Karaköy-Kadıköy-Haydarpaşa, Eminönü-Kadıköy, Beşiktaş-Kadıköy ve Sirkeci Harem arabalı vapur seferleri başladı. Üsküdar-Beşiktaş seferleri saat 08.45'ten, Ada seferleri ise ancak saat 10.15'ten itibaren başladı. Eskihisar-Topçular ve Kartal-Yalova seferleri ise uzun süre yapılamadı.

Boğaz'daki transit gemi geçişlerine ise sınırlama getirildi. Uzunluğu 200 metreyi geçen ve tehlikeli yük taşıyan gemilerin geçişleri durduruldu. Şehirhatları vapurlarının seferleri öğle saatlerine doğru normale döndü. .

Tekneler sulara gömüldü

Lodosla oluşan dev dalgalar yüzünden Anadolu Yakası’nda Erenköy-Bostancı ile Kartal-Pendik arasındaki sahil yolu sular altında kaldı. Yolun kapanması yüzünden trafik akışının Erenköy’den sonra zorunlu olarak Bağdat Caddesi yönüne verilmesi nedeniyle sabah saatlerinde büyük bir sıkışıklık yaşandı. Sulara gömülen bazı otomobiller ise yollarda kaldı.

Lodos yüzünden Pendik sahilyolunun deniz tarafı dün akşam saatlerine kadar trafiğe kapalı kaldı.

Lodosun getirdiği kum ve çamurla dolan yolu Büyükşehir Belediyesi ekipleri temizleyip, ulaşıma açtılar. Bu arada Pendik sahilinde demirli bulunan kayıklardan onlarcası savrularak, denizle yol arasındaki dolgu alanına dağılırken, üç tekne de yaklaşık 100 metre uçarak, sahilyolunun orta refüjünde durabildi.

Bu arada, Caddebostan’daki Marmara Yelken Kulübü’nde demirli bulunan yaklaşık 15 tekne dev dalgalar yüzünden sulara gömüldü. Suadiye mendireğindeki 250 tekneden 25'i karaya vurdu. Dev dalgalarla birlikte gelen kayalar, Caddebostan ve Bostancı sahilyolundaki bankları devirdi. Yürüyüş yolundaki parkeleri ve yeni dikilen ağaçları söktü.

Bostancı ve Suadiye kıyısında demirli kayıklardan bazıları kayalara çarpıp parçalanırken, bazıları ise alabora olup sulara gömüldü. Büyük gemiler ise dev dalgalardan korunmak için Maltepe açıklarına çekildi.

Üsküdar-Harem sahil yoluna taşan dalgalar trafiğin bir süre aksamasına yol açtı. Boğaz'a dökülen çöpler dalgaların etkisiyle yollara saçıldı. Çöpler, Üsküdar Belediyesi ekipleri tarafından temizlendi.

Yedikule ve Samatya sahilinde dev dalgalarla kaldırımdaki beton zeminler yıkıldı. Sahildeki çay bahçesindeki koruyucu olarak kullanılan şemsiyeler uçtu. Balıkçılar Hali'nin önündeki yürüyüş parkuru çöktü. Kocamustafapaşa Balıkçılar Barınağı'ndaki tekneler de kayalara çarptı.

Su dağıtımında büyük aksaklıklar oldu

İSTANBUL'da 2 gün süren fırtına nedeniyle su dağıtımında yaşanan aksamaların arızaların giderilmesiyle normale döndüğü bildirildi.

İSKİ'den yapılan yazılı açıklamada, direk devrilmesi, enerji hatlarının kopması ve voltaj oynamaları yüzünden değişik sürelerle yaşanan enerji kesintisinin, kentin bir bölümüne su verilmesini bir süre için aksattığı belirtildi. Açıklamada İSKİ, BEDAŞ ve AKTAŞ ekiplerinin çalışmalarıyla İkitelli-Sazlıdere arasındaki yeni enerji hattı ile Ömerli İçme Suyu Tasfiye Tesisi'ni besleyen Paşaköy-Ömerli arasındaki hatların devreye girmesiyle bu bölgedeki sorunların çözüldüğü bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!