Son dakika haberi: Erzincan'da maden ocağında toprak kayması! Bakan Yerlikaya: 9 kişiye ulaşılamıyor

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2024 16:17

Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeni bölgesinde dün saat 14:30 sıralarında toprak kayması meydana geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, arama kurtarma çalışmasının sürdüğünü belirtirken, "Aradığımız arkadaşların 5'inin bir konteyner içinde yer aldığı, 3'ün bir araç içinde yer aldığı, diğer şoför kardeşimizin de kamyon içinde farklı bir bölgede olduğu değerlendiriliyor" ifadelerini kullandı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise olayla ilgili 4 Cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini bildirirken saha sorumlusunun da aralarında bulunduğu 4 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu’dan toprak kaymasıyla ilgili bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, devam eden arama kurtarma çalışmaları için tüm imkanların seferber edilmesini istedi.

Haberin Devamı

Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeninin bulunduğu alanda toprak kayması meydana geldi. Toprak kayması ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edildi.

'NUMUNELER ALINDI, KİRLİLİK TESPİT EDİLMEDİ'
NUMUNELER ALINDI, KİRLİLİK TESPİT EDİLMEDİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son duruma ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Şu an itibariyle bölgede AFAD, TSK, arama kurtarma, JAK madenciler, sivil toplum kuruluşlarından oluşan toplam 1700 personel görev yapıyor. İnsan kaynakları ve personel açısından hiçbir ihtiyacımız yok.

Yapılan tüm değerlendirmelerde aradığımız arkadaşların 5'inin bir konteyner içinde yer aldığı, 3'ün bir araç içinde yer aldığı, diğer şoför kardeşimizin de kamyon içinde farklı bir bölgede olduğu değerlendiriliyor.

Bu kütle içerisinde bir avantajımız var. Araç içinde ve konteyner içinde olan demek bizim metal radar tespitleriyle bu kütle üzerinde tespit edilmesi... Daha hızlı aksiyon alabilmek amacıyla bu konteyner ve araçlarla ilgili tespit edip daha hızlı yol almak istiyoruz.

Herhangi bir toprak kayması olup olmadığını bilim insanlarımız anbean değerlendiriyor. AFAD koordinasyonunda arama çalışmalarına güvenliğe dikkat ederek devam ediyor.

İfade ettiğimiz gibi arama kurtarma çalışmalarımız gece gündüz devam edecek.

İşçilerin yeri biliniyor olsaydı burada söylerdim. Kamyonumuzun hareket halindeyken heyelan olduğunda içinde olduğunu, diğer 3 arkadaşında araç ve yakınında olduğu... 10 milyon metreküplük bir topraktan bahsediyoruz. Aramayı yapmak için avantajımız bu radarla derinliğe denk gelinin yerde arkadaşlarımıza ulaşmak. Bu bizim avantajımız. Bunu değerlendirmek için yağmur da olsa kar da olsa gece gündüz olmadan durmayacağız.

SİYANÜR SIZMA İDDİALARI

Çevre Bakanlığımız dün ve bugün alınan numunelerden tahlillerini yaptı. Bakan Özhakaseki bilgi veriyor. Sürecin aydınlatılması ile ilgili de Bakanlarımız açıklamalarını yapıyor.

Bir ihlal var yok meselesinin izahı ile ilgili idari ve adli soruşturma devam ediyor. Daha üzerinde 24 saat olmayan bir meseleyle ilgili cevap alacaksınız. Bunların her biri açıklanacak. Şu an için 4 gözaltı var.

BAKAN BAYRAKTAR'DAN AÇIKLAMA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Bizim için en önemli konu buradaki işçi kardeşlerimizin kurtarılması. Bu madenin ilgili tüm izinleri bu süreç içerisinde en son 2021 yılında Çevre Bakanlığı tarafından ilave izinlerini almıştır. En son denetim görevimiz geçtiğimiz yıl Ağustos ayında yapılmış durumda. Onların yaptıkları denetimlere dün gerçekleşen kazayla ilgili bir tespit yok. Bu zaman içerisinde ne olmuş olabilir Bakanın da ifade ettiği gibi araştırmamız sürüyor. Konun derinlemesine tetkik edilmesi ve sizlere doğru bilgi verilmesi için zamana ihtiyaç var.

"10 BİLİM İNSANI İLE SAHADA ÇALIŞMALAR SÜRDÜRÜLMEKTEDİR"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan maden kazasına ilişkin yapılan basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

"Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasının ardından Bakanlığımız Merkez ve İl Müdürlüğümüzden ekiplerimizi anında bölgeye sevk edilmiştir.

"MENFEZİN KAPAKLARI KAPATILDI"

İlk önlem olarak maden sahasında yaşanan toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri’ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi’nin Fırat Nehri’ne ulaştığı menfezin kapakları kapatılmıştır. Sonrasında toprak kaymasını önlemek amacıyla menfezlerin önünde de bir sedde yapılmıştır.

Ayrıca, bölgeden numuneler alınıp sürekli takip etmek üzere Bakanlığımızdan 10 kişilik uzman ekiple birlikte 2 georadar, 1 multistation, 2 set izleme cihazlarının bulunduğu 2 mobil cihaz ve mobil laboratuvarın da yer aldığı ekipleri bölgeye ivedilikle sevk edilmiş olup ekiplerimiz titizlikle çalışmaya başlamış ve devam etmektedir.

Yağmur ve benzeri nedenlerle oluşabilecek akış sularını toplamak için tedbir olarak her ihtimale karşı sızdırmazlığı sağlanmış olan bir yüzey suyu toplama havuzu yapılmıştır. Olabilecek herhangi bir akış durumunda atık depolama barajına verilecek sistem oluşturulmuştur.

Bakan Yardımcımız ile birlikte jeoloji, maden ve çevre alanında uzman 10 bilim insanı ile sahada çalışmalar sürdürülmektedir.

"ŞU AN İÇİN KİRLİLİK TESPİT EDİLMEDİ"

İlk andan itibaren Sabırlı ve Çöpler Dereleri ve Fırat Nehri boyunca belirlenmiş noktalardan rutin olarak anlık numuneler alınmaya başlanmış ve takibi yapılmaktadır. Şu an için bir kirlilik tespit edilmemiştir."

 

4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Erzincan'da maden soruşturmasıyla ilgili saha sorumlusunun da aralarında bulunduğu 4 kişi gözaltına alındı.

MADEN SAHASINDAN ÖZEL GÖRÜNTÜLER

CNN TÜRK, Erzincan'da 9 işçinin toprak altında kaldığı maden sahasından drone görüntülerini yayınladı. Muhabir Emrah Çakmak, sahadaki gelişmeleri paylaştı.

Çakmak, açıklamasında şunları söyledi: Orada AFAD koordinesinde 9 ilden gelen 827 personel karış karış işçiler için cansiperane mücadele veriyor.

40 futbol sahası büyüklüğündeki alanda çalışma yapılıyor. Uzmanlar yağışa dikkat çekmişti. Şu an yağış devam ediyor.

Çevre Bakanlığı siyanürle ilgili tehlike oluşmaması için çok kapsamlı çalışma yürütüyor.

BAKAN YERLİKAYA ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI HAKKINDA AÇIKLAMA YAPTI
BAKAN YERLİKAYA ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI HAKKINDA AÇIKLAMA YAPTI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Erzincan'daki altın madenine gelerek bölgede incelemelerde bulundu. İncelemenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Yerlikaya, "Şu an bulunduğumuz noktada Erzincan’ın İliç ilçesindeki bir maden ocağından çıkarılan cevherin konumlandırıldığı yığın alanında önce kayma ve sonra çok hızlı akma şeklinde bir kütle hareketi meydana gelmiştir. Hareket yaklaşık 200 metre yüksekliğe sahip bir yamaç boyunca oldu. Kayan kütlenin toplam hacminin şimdilik hesaplar 10 milyon metreküp olduğu bu kütlenin de yaklaşık 800 metre kadar hareket hızının ortalama saniyede 10 metre olduğu öngörülüyor. İlk belirlemelere göre maalesef 9 işçimiz kayan kütlenin altında kaldı ve işçilerimizi arama- kurtarma çalışmalarımız aralıksız devam ediyor" dedi.

'827 PERSONEL GÖREV YAPIYOR'

Olayın ilk dakikalarından itibaren bölgeye çok sayıda arama- kurtarma ekibinin sevk edildiğini belirten Yerlikaya, "Erzincan, Erzurum, Sivas, Tunceli il, AFAD müdürleri, Sivas, Erzurum, Rize ve Diyarbakır birlik müdürleri görevlendirildi. Olayı takiben sahadaki çalışmaları koordine etmek üzere İçişleri ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcılarımız, Erzincan ve Sivas Valilerimiz, Erzincan Belediye Başkanımız, Cumhuriyet Başsavcımız, kaymakamlarımız, İl Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdürü, ilgili kurum ve kuruluşlardan genel müdür ve daire başkanları her biri buraya intikal ettiler. An itibariyle bölgede AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339'u arama- kurtarma personeli olmak üzere toplam 827 personel görev yapıyor. Ayrıca 562 araç, 5 dron, 2 kimyasal biyolojik ve nükleer araç, 5 metale duyarlı radar cihazı ve 5 kurtarma köpeğiyle birlikte arama- kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Bölgede hem yeni gelişebilecek bir kaymayı izlemek hem de göçük altındaki kişileri, araçları saptayabilmek amacıyla mobil takip sistemleri ve yer radar gibi ekipmanlar kuruldu. Sahada dekontaminasyon ve mobil koordinasyon TIR’ları görevlendirildi" diye konuştu.

'OLASI RİSKLİ BÖLGELER BELİRLENİYOR'

AFAD koordinasyonunda bilim insanları tarafından bölgenin önceki ve güncel haritalarının incelenerek stabil alanlarının tespitine başlandığını ifade eden Bakan Yerlikaya, "Bununla birlikte uydu radar verilerinden sahadaki hareketlerin geçmişe yönelik davranışları inceleniyor ve yapılacak çalışmalar da olası riskli bölgeler belirleniyor. Ayrıca bölgede gece boyunca arama- kurtarma çalışmalarını sürdürebilmek için 40 jeneratör ve 40 aydınlatma kulesi bulunuyor. İfade ettiğimiz gibi arama- kurtarma çalışmalarımız aralıksız devam edecek. Madencilerimize, Erzincan'ımıza ve milletimize tekrar geçmiş olsun dileklerimizi iletmek istiyoruz. En büyük duamız buradan güzel haberleri milletimizle buluşturmak olacaktır" dedi. 

SİYANÜR İDDİASINA YALANLAMA

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden "siyanürlü toprak Fırat Nehri'ne aktı" iddialarına ilişkin açıklama yayımlandı.

Açıklamada, "Sosyal medyada paylaşılan bazı görüntülerle ilgili, "Erzincan'da bir altın madeninin alanında meydana gelen toprak kayması sonucu siyanürlü toprak Fırat Nehri'ne aktı" iddiası doğru değildir.

İddiaya konu görüntüler, Fırat Nehri ya da herhangi bir baraja değil, Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan altın madeninin atık havuzuna aittir.

Ayrıca toprak kaymasının hemen ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı merkez ve İl Müdürlüğü Denetim Ekipleri bölgeye sevk edilerek toprak kayması sırasında kayan toprağın Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapakları kapattırılmıştır.

Nehre herhangi bir malzemenin ulaşması veya karışması söz konusu değildir.

Bölgede meydana gelen toprak kaymasının, maden alanındaki atık havuzu ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır." ifadelerine yer verildi.

 

TUNCELİ VE BİNGÖL’DEN ERZİNCAN’A DESTEK
TUNCELİ VE BİNGÖL’DEN ERZİNCAN’A DESTEK

Bingöl Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Depremler yaşayan bir il olarak güç durumdaki Erzincan’ın sıkıntılarını yakinen biliyoruz. Bingöl Valiliği ve halkı olarak Erzincan’ın yanındayız. Erzincan Valiliği ile yaptığımız görüşme sonrası iş makinası ve projektör ihtiyaçlarını aldık. İl Özel İdaresinden; 3 dozer,3 loder,3 tır, 1 pikap, 11 personel, DSİ’den; 1 dozer, 1 tır,1 pikap, dozer bıçağı taşıyan 1 kamyon,6 personel, FEDAŞ’tan; 10 projektör, AFAD’tan; 1 arama kurtarma aracı,6 projektör ve 6 kişilik arama kurtarma ekibi olmak üzere Bingöl Valiliği olarak toplam 7 ağır iş makinası, 4 tır, 1 kamyon, 1 pikap, 1 arama kurtarma aracı, 16 projektör ve 23 personelden oluşan ekibimizi Vali Yardımcımız Malik Çalışlar liderliğinde toprak altındaki canlara ulaşmak yolunda çalışmalarda bulunmak üzere 22:30’da Erzincan İliç’e yolcu ettik. Allah yollarını açık etsin. Kaza ve musibetlerden korusun” denildi.


TUNCELİ VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Erzincan’ın İliç ilçesindeki arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Tunceli Valiliği'ne bağlı AFAD, Jandarma Arama Kurtarma Timi, Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK Timi), Jandarma Özel Harekat (JÖH Timi) Gönüllü MEB AKUB ve MUDAK üyesi personelinden oluşan ekipler, AFAD, İl Özel İdare ve İl Jandarma Komutanlığına ait tüm arama kurtarma araçlarıyla olay yerine sevk edildi. Ekiplerin bölgeye sevki, Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu tarafından koordine edildi.

MADEN SAHASINDA ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI ARALIKSIZ SÜRÜYOR

Gönüllü AFAD ekibi olarak bölgeye intikal ettiklerini söyleyen Arif Arifoğlu, devletin tüm imkanları ile alanda olduğunu ifade ederek, "Biz haber alır almaz gönüllü AFAD ekibi olarak bölgeye intikal ettik. Öncü dört kişilik bir grup yukarıda arama kurtarma çalışmaları devam ediyor” dedi. 

 

"İKİ ÇAPLI BİR TOPRAK KAYMASI VAR”

İki çaplı bir toprak kaymasının olduğunu söyleyen Arifoğlu, "İki çaplı bir toprak kayması var. Devlet şu an bütün imkanlarını seferber etmiş durumda. Yaklaşık 400 kişilik arama kurtarma ekibi yoğun bir şekilde çalışıyor. Herhangi bir toprak kayması riskine binaen güvenlik tedbirleri de had safhada. Bizler de arama kurtarma çalışmalarına devam ediyoruz” diye konuştu.

 

“ARAMA KURTARMA KÖPEKLERİMİZ VAR”

Arama kurtarma çalışmalarında iş makinelerinin yanı sıra hassas burunlu köpeklerin de olduğunu ifade eden Arifoğlu, "Kepçelerle aynı zamanda arama kurtarma köpeklerimiz de var. Arama kurtarma köpekleri ile beraber devlet bütün imkanlarını bu tarafa getirmiş durumda. Sıkıntı olan taraf yığının iki tarafında kayma var. İnşallah bu kadar insan bu kadar iş makinesi, teknoloji ile birlikte sağ salim ulaşırız inşallah. Amacımız yukarıda enkaz altında kalan işçilerimize bir an önce sağ ulaşabilmek. O yüzden de mücadele devam ediyor arama kurtarmada. İnşallah sağ salim de kardeşlerimize ulaşırız” şeklinde konuştu.

BAKAN KOCA: GÖREVLENDİRİLEN AMBULANS SAYISI 10’A, UMKE EKİBİ SAYISI 3’E ÇIKARILDI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, heyelan bölgesine Acil müdahale ünitesinin kurulduğunu, 2 acil müdahale aracının görevlendirildiğini belirterek, “Erzincan İliç’te maden ocağında yaşanan toprak kayması sebebiyle toprak altında kalan 9 kişi için olay yerine görevlendirilen ambulans sayısı 10’a, UMKE ekibi sayısı 3’e çıkarıldı. Tam donanımlı acil müdahale ünitesi kuruldu, 2 acil müdahale aracı görevlendirildi” ifadelerini kullandı.

9 İŞÇİ İÇİN 510 PERSONEL SAHADA

 AFAD, “TSK, EGM, AFAD personeli ve gönüllüleri görevlendirildi” açıklamasını yaptı.

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Erzincan'ın İliç ilçesinde maden ocağında meydana gelen toprak kayması ile ilgili bölgeye araç-gereç ve personel desteği sağlandığı belirtildi. 

Açıklamada, "Erzincan'da maden ocağında meydana gelen toprak kayma hadisesi tüm ülkemizi olduğu gibi bizleri de derinden üzmüştür. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak; olayın yaşandığı ilk andan itibaren Sayın Bakanımızın talimatıyla Trabzon, Elazığ ve Sivas Bölge Müdürlüklerimizden arama-kurtarma çalışmalarına destek vermek amacıyla olay yerine araç ve personel desteği sağlanmıştır. Ekiplerimiz, işçilerimizin kurtarılması için tüm imkanları ile sahada çalışmalarını sürdürmektedir. Temennimiz, can kaybı yaşanmadan işçilerimizin kurtarılması ve sağlıklı bir şekilde ailelerine kavuşturulması. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Rabbim her türlü kaza ve afetten milletimizi korusun." ifadelerine yer verildi.

İŞÇİLERİN SON LOKASYONLARI TESPİT EDİLDİ

Milliyet yazarı Zafer Şahin, CNN Türk ekranlarında kayıp işçilerin cep telefonu sinyalleri ile işçilerin bulunduğu bölgenin tespit edildiğini açıkladı.

Şahin, "Toprak altındaki 9 işçinin son lokasyonları Turkcell tarafından arama kurtarma ekiplerine bildirildi. Termal kameralarla çalışmalar sürüyor." diye konuştu. 

BİNALİ YILDIRIM: EN AZ 300 DÖNÜMLÜK BİR ALAN

Erzincan'da açıklamalarda bulunan Binali Yıldırım şunları söyledi:

İçişleri Bakanı ve Enerji Bakanı yarın sabah itibariyle burada olacaklar. Ümidimiz burada çalışan kardeşlerimizin sağ salim kurtulmasıdır. Burada adeta zamanla yarışılıyor. Olağanüstü gayret gösteriliyor. Şartları da göz önüne aldığımızda aleyhimize durum söz konusu. Ayrıştırma yapılan kimyasal farklı bir yerde depolanıyor. Orada bir kayma yok. Kayma, kazanın olduğu yerde oluyor. Siyanürün sızması yönünde bir olumsuzluk yok. Geniş bir alan söz konusu. En az 300 dönümlük bir alan. Bir iki kepçeyle girilip alınacak bir alan değil. Onun için de sabırla yoğun bir çalışma yapılması gerekiyor. Arkadaşlar da elde olan tüm imkanları kullanarak burada çalışan arkadaşlarımıza ulaşmaya çalışıyor. 

BAKAN BAYRAKTAR'DAN AÇIKLAMA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sosyal paylaşım platformu X'ten yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Erzincan’ın İliç ilçesinde yaşanan maden kazası sonrası 9 maden işçimize ulaşmak için bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları devam etmektedir.

Bakanlık olarak ilk andan itibaren oluşturduğumuz kriz merkezinde gelişmeleri anbean takip ediyoruz.

Çalışmaları yakından koordine etmek için Sayın Cumhurbaşkanımızla bulunduğum yurt dışı programını yarıda keserek bu gece itibarıyla bölgeye geçeceğim.

ASKERLER, ARAMA- KURTARMA ÇALIŞMASINA KATILDI

Milli Savunma Bakanlığı'nca (MSB) yapılan yazılı açıklamada, 3'üncü Ordu Komutanlığı'na bağlı ekiplerin, Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeni sahasında meydana gelen toprak kayması alanında arama- kurtarma çalışmalarına destek sağladığı belirtildi. MSB'nin yaptığı açıklamanın devamında, "Erzincan Valiliği'nin talebi üzerine; 3'üncü Ordu İstihkâm Savaş Taburu, devletimizin ilgili kurum ve kuruluşları ile koordineli olarak haber alınamayan işçi kardeşlerimizi kurtarma çalışmaları yürütüyor" denildi.

İLİÇ'TEKİ MADENDEKİ HEYELANDAN YENİ GÖRÜNTÜLER

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan bir madende heyelan meydana geldi. Madendeki heyelandan yeni görüntüler gelmeye devam ederken, görüntülerde seyir halindeki bir aracın da toprak altında kaldığı görülüyor.

"DEREYİ FIRAT'A BAĞLAYAN KAPAK KAPANDI"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

Erzincan İliç’te meydana gelen maden kazasında toprak altında kalan işçilerimize bir an evvel sağ salim ulaşılması en büyük temennimiz.

Devletimizin tüm imkanlarıyla sahadayız. Arama kurtarma çalışmaları AFAD koordinasyonunda devam ediyor.

Bununla birlikte toprak kaymasının hemen ardından Bakanlığımız merkez ve İl Müdürlüğümüz Denetim Ekiplerini bölgeye ivedilikle sevk ettik. Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri’ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi’nin Fırat Nehri’ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık.

Ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor, gelişmeleri hassasiyetle takip ediyoruz.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, ERZİNCAN VALİSİ'Nİ ARAYARAK BİLGİ ALDI

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde yaşanan toprak kayması ile ilgili Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu’dan bilgi aldı. Vali Aydoğdu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kayıp kişilerin bulunması amacıyla başlatılan arama kurtarma çalışmalarının son durumunu aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, devam eden arama kurtarma çalışmaları için tüm imkanların seferber edilmesini istedi" denildi.

 

VALİ HAMZA AYDOĞDU: HERHANGİ BİR SIZMA SÖZ KONUSU DEĞİL

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu şu açıklamayı yaptı: 

Biz gerekli doğru bilgileri vereceğiz. Biz gittik sağ ve sol taraftaki toprak kaymasını gördük. Arkadaşlarımız ölçümleri yapıyorlar. Bizim için önemli olan toprak altında kalan vatandaşlarımızı sağ salim çıkarmak. Cumhurbaşkanımız Mısır'dan aradı bilgi arz ettik. Canla başla çalışıp gayret ediyoruz. Eksik kusur varsa devlet bunun gereğini yapar. Resmi makamların açıklamadığı hiçbir şeye itibar etmeyin.

"SIZMA SÖZ KONUSU DEĞİL"

Herhangi bir sızma söz konusu değil. Toprak kaymasının dışında herhangi bir problem yok. Fırat Nehri'ne akıntı söz konusu değil. İçişleri Bakanımız ve Enerji Bakanımız Mısır'dan hareket etti ve buraya gelecekler.

SARIGÜL: TÜRKİYE'NİN DUALARI GÖÇÜK ALTINDAKİ CANLARIMIZDA

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, CNN Türk'te yaptığı açıklamada "Yüreğimiz yanıyor. Burası benim doğduğum ilçe. Erzincan Valimiz olayın üzerinde AFAD yetkilileri olayın üzerinde. Çalışmalar devam ediyor. Bakan yardımcımız burada. Valimiz AFAD ekipleri ile buradayız. Bir an önce göçük altındaki canlara ulaşmaya çalışılıyor. En büyük arzumuz fazla can kaybı olmadan canlara ulaşabilmek. Büyük bir facia. Bizim için çok acı bir haber. Türkiye'nin duaları göçük altındaki canlarımızda" dedi.

 

BAKAN YERLİKAYA: 8-10 DÖNÜMLÜK BİR KÜTLE 100 DÖNÜMLÜK ALANA AKTI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, telefon bağlantısı ile katıldığı bir TV kanalında Erzincan'daki olaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Yerlikaya'nın açıklamaları şu şekilde: 

Hepimize geçmiş olsun diyorum. Saat 14.28'te İliç'te bulunan özel bir maden ocağında istiflenmiş olan büyük miktardaki toprak kütlesinin kayması sonucu bir hasar meydana geldi. Haberi alır almaz, valimiz oraya hareket ederken biz de civardaki bütün illerden AFAD, UMKE, JAK ve 3.Ordu'muzla 400'ün üzerinden arama kurtarma ekibi ayarlandı ve bölgeye gönderildi.

Zor bir durum, 8-10 dönümlük bir kütle 100 dönümlük alana akıyor, kayıyor. 9 işçimizden haber alınamaması durumu ile karşı karşıyayız. Tek ümidimiz işçilerimize ulaşmak. Valimiz ile görüşüyoruz, takip ediyoruz. Enerji bakanımızla, Adalet bakanımız ile görüştük. Olayı aydınlatmaya çalışıyoruz. Az önce

Cumhurbaşkanımıza da bilgileri aktardık. Onlar da süreci büyük hassasiyetle takip ediyor.

3 BAŞMÜFETTİŞ İLE 1 MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan:


Erzincan’ın İliç ilçesindeki madende meydana gelen heyelan nedeniyle büyük üzüntü yaşıyoruz.

Heyelan altında kalan işçilerimizin sağ salim kurtarılması en büyük temennimizdir. Devlet olarak tüm imkânlarımızla sahadayız.

Kazayı araştırmak üzere Bakanlığımıza bağlı 3 Başmüfettiş ile 1 müfettiş görevlendirilmiş olup, gerekli incelemeler yapılacaktır.

Maden işçilerimize, kıymetli ailelerine ve Erzincanlı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca:


Erzincan İliç’te bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması olayı sebebiyle 6 Ambulans ve 2 UMKE Timiyle medikal kurtarma ve acil sağlık hizmeti için görev başındayız. Toprak altında olduğu düşünülen kişilere henüz ulaşılamadı. Allah bu ve benzeri tüm afetlerden korusun.

PSİKOSOSYAL DESTEK EKİPLERİ BÖLGEDE

 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş:


Erzincan İliç’te bir madende meydana gelen göçükte mahsur kalan madencilerimizin bir an evvel sağlıklı bir şekilde kurtulmalarını temenni ediyorum.

Psikososyal destek ekiplerimiz ivedilikle bölgeye intikal ettiler. Süreci yakından takip ediyoruz.

Kazadan etkilenen vatandaşlarımıza her türlü destek için harekete geçmiş bulunuyoruz. Geçmiş olsun.

'TOPRAK KAYMASI KAR SULARININ ETKİSİYLE OLABİLİR'
TOPRAK KAYMASI KAR SULARININ ETKİSİYLE OLABİLİR

AFAD Yetkilisi Prof. Dr. Tolga Görüm:


Toprak kayması kar sularının etkisiyle olabilir. Toprak çıkartılan her malzemede çıkartılan cevher belirli alanlarda biriktirilir. Geçmişte Maraş’ta da böyle bir olay gerçekleşmişti. Çok sayıda işçimizi kaybetmiştik. Bu istif kontrollü bir biçimde de olsa. Bunların hesaplarının nasıl yapıldığı ile ilgili bilgi veremem. Bugün heyelan anlamında alışık olmadığımız görüntüler değil ama akma ile başlayıp devam eden bir kayma.


İnsan eliyle oluşturulmuş malzemeyle koşulları hazırlanmış bir malzeme görüyoruz.
Altın ile ilgili olan madenlerle bu tip faciaların yaşanmasıyla bölgedeki yapıya ve suya zarar verdiğini biliyoruz ama bu alanda böyle bir şey söz konusu değil.

BAKAN YERLİKAYA SON DURUMU AKTARDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya şu bilgileri paylaştı:

Maden işletmemizde saat 14:00 sıralarında göçük oldu. Madenden çıkarılan, dışarıda istiflenen bir toprak var. Onun kayması sonucu oluşan bir toprak kayması. Şu anda 400'e yakın çalışan var.
667 çalışandan 9 eksik olduğu söyleniyor. Bu arkadaşlarımıza kavuşmak için zamanla yarışıyoruz. Kayma yer altında yaşanmadı, yer üstünde.

SİYANÜRÜN BÖLGEYE YAYILMA İDDİALARI...


Net bildiğim meselede sizlere kesin bilgiyi veririm. Şu an toprak altında kalan işçilerin çıkarılması en önceliğimiz. Diğer konularla ilgili bir bilgi olmadığı için Sayın Bakanımız Tunç gerekli incelemenin ardından aydınlatmayı yapacaktır.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı:


Erzincan ili İliç ilçesinde bulunan ve Anagold Madencilik’in ruhsat sahibi olduğu maden sahasında 13 Şubat 2024 saat 14:30’da toprak kayması meydana gelmiştir.

Kayma sonucunda ilk tespitlere göre 9 maden çalışanına ulaşılamamaktadır.

ADLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: 
Erzincan ilimize bağlı İliç ilçemizde bulunan maden sahasında 14.30 sularında toprak kayması yaşanması hepimizi derinden üzdü.

Olayla ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup 4 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir.

Erzincanlı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, göçük altında kalan madenci kardeşlerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyorum.

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin:

Erzincan ilimize bağlı İliç ilçemizdeki bir maden sahasında meydana gelen toprak kayması haberini teessürle öğrendim.

Erzincanlı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, göçük altındaki madencilerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyorum.

Allah milletimizi her türlü kazadan korusun inşallah.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz:


Erzincan İliç’te meydana gelen toprak kaymasından etkilenen tüm madencilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Devlet olarak tüm imkânlarımızla sahadayız. Ekiplerimiz olayın yaşanması ile birlikte bölgede arama kurtarma çalışmalarına başlamıştır. Bölgeye takviye ekipler de ivedilikle sevk edilmiştir.

İrtibat kurulamayan kardeşlerimize ulaşmak için tüm çabamızı sarf ediyoruz.

İLK BELİRLEMELERE GÖRE 9 KİŞİ TOPRAK ALTINDA

Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, “İlk belirlemelere göre 9 kişi toprak altında.” dedi.

AFAD: GÖÇÜK ALTINDA KALANLAR VAR

AFAD: Bugün saat 14.00 sıralarında Erzincan ilimiz İliç ilçesinde bir maden ocağında toprak kayması meydana gelmiş olup göçük altında vatandaşlarımız olduğu bilgisi alınmıştır.


Olay bölgesine Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli il AFAD müdürlüklerimizden personel sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz.

MADEN FİRMASI: ACİL DURUM PLANI DEVREDE
MADEN FİRMASI: ACİL DURUM PLANI DEVREDE

Olaya ilişkin maden firmasından yapılan açıklama şu şekilde;

Altın Madeni işletmemizde, 13 Şubat Salı günü saat 14:28 sularında yığın liç alanımızda meydana gelen kaymadan duyduğumuz büyük üzüntüyü paylaşmak isteriz. Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Yaşanan bu elim olayın hemen akabinde bölgedeki çalışanlarımızla ivedilikle iletişime geçerek, acil durum planımızı devreye aldık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi verdik. acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Kalbimiz Erzincan İliç’te meydana gelen toprak kaymasından etkilenen madencilerimizde. İnşallah hepsine sağ salim kavuşuruz. Devletimiz tüm imkânlarıyla sahada. İlgili tüm birimler müdahale ediyorlar. Tüm ekiplerimiz, haber alınamayan kardeşlerimize ulaşmak için seferberlik halinde.

ERZİNCAN VALİSİ: TOPRAK ALTINDA KALAN ÇALIŞANLAR VAR
ERZİNCAN VALİSİ: TOPRAK ALTINDA KALAN ÇALIŞANLAR VAR

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu toprak kayması ile ilgili şu bilgileri aktardı:


Şu anda o bölgede olan arkadaşların tespiti yapıldı. Net bilgi vermek için beklemek lazım. Kamuoyunu kısa bir süre sonra bilgilendireceğim. 25 dakika içerisinde Erzincan'dan varmış olduk. Şu anda o bölgeye vardık. Bu işlemde toprak dışarı çıkarılıp istifleniyor. O sırada bir toprak kayması gerçekleşiyor. Bütün arkadaşlarımız bunun nedeni üzerinde çalışıyorlar. Toprak altında kalan çalışanlar var, kişi sayısı belli değil

Birkaç iş makinasının ve toprakları istifleyen işçilerimiz toprak kaymasının altında kaldı.

ERZİNCAN'DA TOPRAK KAYMASI
ERZİNCANDA TOPRAK KAYMASI

Erzincan'ın İliç ilçesinde Eski Değirmen mevkisinde altın madeninin bulunduğu geniş bir alanda saat 14.30 sıralarında  toprak kayması meydana geldi. Olayda herhangi bir can kaybının olup olmadığı bilinmezken, bölgeye jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri sevk edildi. Vali Hamza Aydoğdu da bölgeye gitti.

timeline

Canlı Anlatım Özeti

timeline
timeline
timeline
timeline
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!