Liselerde sınıf geçme zorlaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Liselerde sınıf geçme zorlaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2004 01:48

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni öğretim yılının 13 Eylül’de başlamış olmasına karşın, liselerde sınıf geçme sistemini yeniden düzenleme kararı aldı. Liselerde sınıf geçme koşulları zorlaştırılıyor.

Talim ve Terbiye Kurulu’nda (TTK) imzaya açılan, Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği Değişikliği’ne göre, liselerde yeni düzen şöyle işleyecek:

Sınıf geçmeye ‘iki ders’ barajı

Sınırsız dersten sorumlu sınıf geçme tarihe karışıyor

Bir dersten ‘en az iki dönem notu’ zorunluluğu geliyor

Lise 1’de sorumlu geçme ortalaması 3’e çıkıyor

Ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları yıl sonunda

Hazırlık geçme notu da 2’den 3’e yükseliyor

Zayıf alanlar çoğunluk ise sınavlar tekrar yapılacak

SORUMLU GEÇME

Lise 2 ve 3. sınıftaki öğrencilerin, çok sayıda dersten başarısız olsalar bile, ‘en az 3.00’lük yıl sonu başarı ortalamasını tutturmaları durumunda, ‘sınırsız sorumlu’ olarak sınıf geçmeleri uygulaması son bulacak.

İKİ DERS BARAJI

Sorumlu sınıf geçmeye ‘iki ders barajı’ uygulanacak. Bu durumda, ikiden fazla dersten başarısız olan öğrenci, yıl sonu başarı notu ortalaması 3.00’ı aşsa bile sınıf geçemeyecek.

1. SINIFTA GEÇME

Lise 1 öğrencilerinin üst sınıfa sorumlu geçişlerine de ‘not ortalması’ şartı getiriliyor. Buna göre, yıl sonu başarı ortalamasını 2.50-2.99 arasında tutturup da başarısız olduğu ders sayısı en az iki olan öğrenci ile yıl sonu başarı ortalaması 2.50’den düşük olup da başarısız olduğu ders sayısı en az bir olan öğrenci, bundan sonra sorumlu olarak üst sınıfa geçemeyecek.

İKİ DÖNEM NOTU

Bir dersten başarılı sayılmak için bir dönem notunun yeterli görülmesi uygulaması da son bulacak. Buna göre, öğrencinin bir derse ait başarısının hesaplanmasında, ‘en az iki dönem notu’ almış olma şartı aranacak. Böylece, özellikle ÖSS dönemlerinde öğrencilerin, birinci dönem sınavlara girip, ikinci dönemde sağlık raporu alarak, bir dersten tek notla sınıf geçmelerinin yolu da kapatılacak.

SINAV TARİHLERİ

Ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavlarının tarihi ve sayısı da değişiyor. Bu sınavlar, ders yılı sonunda değil, öğretim yılı sonunda yapılacak.

HAZIRLIKTA GEÇME

Hazırlıktan üst sınıfa geçme notu da yükseliyor. Buna göre, anadolu liseleri ve kolejler gibi, yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan okullarda, üst sınıfa geçmek için gerçekleştirilen ‘seviye belirleme sınavı’ndan başarılı sayılabilmek için artık en az 3.00 almak gerekecek.

SINAV TEKRARI

Bir sınıfta öğrenci sayısının çoğunluğunun başarısız olduğu sınavı yenileme, öğretmen yetkisinden alınıp zorunlu hale geliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!