Liseler artık 4 yıl

Güncelleme Tarihi:

Liseler artık 4 yıl
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2005 01:32

Talim Terbiye Kurulu’nun liselerin 4 yıla çıkarılması kararını Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de onayladı. Anadolu liseleri ile süper liseler birleştirilirken, bazı derslerin yabancı dilde öğretilmesine son verildi.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, genel, mesleki-teknik liselerle Anadolu ve fen liselerini 2005-2006 öğretim yılından itibaren geçerli olmak üzere 4 yıla göre yeniden yapılandırdı. 4 yıllık lise, yeni kayıt olacak öğrencilerden başlayarak kademeli olarak uygulanacak.

MEVCUT ETKİLENMEYECEK

Yeni düzen, lise ve dengi okullardaki mevcut öğrencileri kapsamayacak. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Talim Terbiye Kurulu’nun önceki gün aldığı ‘Ortaöğretimin Yeniden Yapılandırılması’ kararını, dün basın toplantısı ile açıkladı. Yeni düzen özetle şöyle:

HAZIRLIK KALKTI

Önünde hazırlık sınıfı bulunan ve öğrenim süresi hazırlık ile birlikte dört yıl olan, anadolu, fen, anadolu öğretmen, anadolu güzel sanatlar, spor liseleri ile başında ‘anadolu’ ibaresi bulunan mesleki-teknik liselerin öğrenim süresi, yeni öğretim yılından itibaren hazırlık sınıfı kaldırılarak, 4 yıla çıkarıldı.

TÜRKÇE EĞİTİM ŞARTI

Anadolu ve fen liselerinde, bazı derslerin yabancı dilde öğretimine son verildi. Yabancı dil öğretimi lise düzeyinden ilköğretime çekildi. Yabancı dil öğretimi ağırlıklı olarak ilköğretim 4. sınıftan başlatılacak.

LİSE 1 ORTAK SINIF

Genel liseler ile mesleki ve teknik liselerde, lise 1 ‘ortak sınıf’ oldu. Her lisenin birinci sınıfında aynı dersler okutulacak. Öğrencileri, ‘Ortak Beceriler’, ‘Bilgisayar’ ile ‘Tanıtım ve Yönlendirme’ dersleri konuldu. Lise 1. sınıfta uygulanacak yönlendirme çerçevesinde, her liseliye 2. sınıfta okul türü değiştirme hakkı tanınacak.

‘SÜPER’ ANADOLU OLDU

Anadolu liseleri ile ‘süper lise’ olarak bilinen yabancı dil ağırlıklı liseler kademeli olarak, anadolu lisesi adıyla tek programda birleştirilecek. Birleştirme, yalnızca 2005-2006 öğretim yılında bu okullara kayıt hakkı kazanan öğrencilere uygulanacak. Hazırlıkla birlikte 5 yıl eğitim veren Galatasaray ve İstanbul Lisesi ile Kadıköy Anadolu Lisesi ile sosyal bilimler liselerinin mevcut statüleri devam edecek.

DERS YÜKÜ AZALACAK

Ortaöğretimin yeniden yapılandırılması çerçevesinde, haftalık ders saatleri, ders çeşidi ve ders yükü de azalacak. Halen 40-45 saat olan haftalık yük, dört yıla yayılarak 30-35 saate kadar düşebilecek.

‘BİTİRME’ GÜNDEMDE

Bakan Çelik, liselere ‘bitirme sınavı’ konulmasının da gündemde olduğunu, ancak bunun karar aşamasına gelmediğini bildirdi. Çelik, ÖSS soru içeriğinin değiştirilmesi yönünde YÖK ile görüşmelerin sürdürüldüğünü söyledi.

Abdest eğitimi kalktı

MİLLİ Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin yeni müfredatıyla öngörülen, öğrencilerin camiye götürülmesi, abdest alması gibi ‘uygulama’ etkinliklerinin kaldırıldığını bildirdi. Çelik, dünkü basın toplantısında, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin yeni programı ile ilgili eleştirilerin anımsatılması üzerine, müfredat hazırlanırken laiklik ilkesinden taviz vermediklerini, tam aksine bunu pekiştirmeyi esas aldıklarını belirtti.

‘ÇIKARIN DEDİM’

Müfredatın içinde yer alan bir cümleden hareket ederek eleştiri yöneltildiğini kaydeden Çelik, şöyle konuştu: ‘Öğrenciler camilere götürülecek, abdest alınacak... Bunlar öğretmenin ne yapabileceğini anlatan bir cümledir. Bu bir mecburiyet değildir. Ama sizin ne dediğiniz önemli değil, iletişimde karşı tarafı ne anladığı önemlidir esasından hareketle, bu meseleye ben de muttali olduğum zaman arkadaşlarıma dedim ki; bunları çıkarın oradan. Talim ve Terbiye Kurulu bunları oradan çıkardı.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!