Liderliğe hazırım

Güncelleme Tarihi:

Liderliğe hazırım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

Bağımsızlar ile DTP'li bazı bakan ve milletvekilinden oluşan bir grupla birlikte hareket eden Cavit Çağlar, liderlik mücadelesi başlattı. 20 bin işçi çalıştırdığını belirten Çağlar, ‘‘İddialı ve kararlı adamım, başarılıyım. Ülkeyi kısır döngüden ben kurtarırım’’ dedi.

DTP'de bazı bakan ve milletvekilleri hükümetten çekilmeyi açıkça seslendirirken, partinin yeni stratejisinde dikkatleri üzerinde toplayan Cavit Çağlar, ‘‘Arkadaşlarım varsa, bu mücadeleye tüm birikim ve gücümle katılırım. DTP'ye girerim, gerekirse DYP ile gider pazarlık yaparım’’ dedi.

DTP'li üç bakanın da desteklediği yeni strateji, bağımsız milletvekillerinden Cavit Çağlar'ın da aralarında bulunduğu bir grup parlamenterin Demokrat Türkiye Partisi'ne katılmasını öngörüyor. DTP'nin bu yolla sandalye sayısını artırması ve hükümete dışardan destek vermek kaydıyla koalisyondan çekilmesi planlanıyor. Çağlar Hürriyet'e, ‘‘İddialı ve kararlı adamım, başarılıyım. 20 bin işçi çalıştıran, vergi rekortmeni bir sanayiciyim. DTP olmadı, gidip DYP'yi teslim alırız 50 kişi. Kadını kongreye zorlar, partimize sahip çıkarız, ülkeyi kısır döngüden kurtarırırız’’ diye konuştu. Çağlar, böyle bir örgütlenme için DTP'nin ‘‘küskünler partisi’’ olmaktan çıkması gerektiğini vurguladı. Çağlar 21 milletvekilinin yetmeyeceğini, en az 40-50 kişinin biraraya gelmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

DAVAYI DİRİLTMELİYİZ

Çağlar, ‘‘Kişisel ikbal peşinde değilim ama Türkiye'nin önünü açmaya hazırım’’ diyerek, şöyle devam etti: ‘‘Güçlü olmalıyız, ses getirmeliyiz. Türkiye hızla sıkıntıya gidiyor. Benim Başbakan Yılmaz'a desteğim sürüyor. O iş ayrı, bizim hareketimiz ayrı. Biz topluma heyecan verip, o büyük davayı diriltmek için çaba göstereceğiz. İddialı ve kararlı adamım. Demirel'de yetiştim, çok şey öğrendim. Ve çok da başarılıyım.’’

DTP'li dört bakan ve altı milletvekili de pazartesi gecesi biraraya gelerek gelişmeleri değerlendirdi. Önceki gün Meclis'te başlayan temaslar gece de sürdü. Üçü bakan 11 milletvekilinin katıldığı ilk toplantıdan sonra değerlendirme yemekte devam etti. Randevuları nedeniyle ayrılanların yerine yeni milletvekillerinin katılımıyla süren yemeğe, Çağlar, üç bakan ve ANAP'tan altı, DTP ve bağımsızlardan üç milletvekili olmak üzere 13 parlamenter katıldı. Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir, devlet bakanları Mehmet Batallı ve Rifat Serdaroğlu görüşmelerin ikisine de katıldı. Çağlar'a tam destek veren Menzir, ‘‘Halka inersek varım’’ dedi. Devlet çarkının iyi dönmediğini savunan Serdaroğlu da şunları söyledi: ‘‘Bütçe önümüze geldi. İki soru sordum. ‘Sayın Başbakan, biz merkezi yapıyı yerel yönetimlere devredeceğiz, diye söz verdik. Bu konuda bütçede bir liralık bir fasıl göremedim' dedim, ses yok. ‘Zorunlu tasarrufu nemaları ile sahiplerine iade edeceğiz, bir liralık bile bölüm yok' dedim. Yine ses yok. Herkes iyi niyetli, ama çark dönmüyor. Çok canım sıkılıyor. Bu Cavit de arkadaşımız, ama nereye otursa en az on kişi geliyor, nereye gitse 20-25 kişi çevresinde. Neden ayrı kalalım birbirimizden?’’

Eski bakan Mehmet Köstepen de bu yakınmalara destek vererek, ‘‘Hükümeti bırakalım. Dıştan destek verelim. Ama biz halka inip tabanda politika yapalım. Bakın, yeniden heyecanımı kazanıyorum’’ önerisini getirdi. ANAP Sakarya Milletvekili Ahmet Neidim, ‘‘Dikkat edin arkadaşlar, hükümet meselesi yaratmayalım, durum kritik’’ uyarısını getirirken, DTP'li Cemal Alişan, ‘‘Siyaset bu değil, halka inip yaparsak başarılı oluruz’’ dedi. Yemekte altı ANAP milletvekili de bulundu.

DESTEĞİMİZ KOŞULSUZ DEĞİL

DTP lideri Hüsamettin Cindoruk ise dün grup toplantısında yeni arayışla ilgili haberleri kastederek, ‘‘Ahlaklı olmak ve bir yolsuzluğa karışmamak kaydı ile herkes bize gelebilir. Kapılarımızı rüzgar değil, irademiz açar’’ dedi. Cindoruk, hükümete desteklerinin sürdüğünü de vurgulayarak, ‘‘Ancak, bu kayıtsız şartsız destek sürecek demek anlamına gelmez’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!