Liderler İstanbul boğazına hayran kaldı

Güncelleme Tarihi:

Liderler İstanbul boğazına hayran kaldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2009 16:40

İstanbul Four Seasons Oteli’nde gerçekleştirilen İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) 25. Toplantısı’na 11 devlet başkanı katılırken, 697 basın mensubu zirveyi takip etti.

İstanbul Four Seasons Oteli’nde düzenlenen İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) 25. Toplantısı çerçevesinde düzenlenen Ekonomi Zirvesi için İstanbul çok sayıda ülke lideri geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlık ettiği toplantıya katılan İKT üyesi ülkelerden 11’ i zirveye devlet başkanı seviyesinde katılırken, 3 ülke ise cumhurbaşkanı yardımcısı ile temsil edildi. Toplantıya ayrıca 6 başbakan, 3 başbakan yardımcısı, 18 de bakan iştirak etti. KKTC, Bosna Hersek ve Rusya ise toplantılarda gözlemci statüsüyle bulundu.

Toplantıya devlet başkanı olarak Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Bangladeş Cumhurbaşkanı Zillur Rahman, Sierra Leone Devlet Başkanı Ernest Bai Koroma, Somali Cumhurbaşkanı Şerif Şeyh Ahmet, Gine Cumhurbaşkanı Malam Bacai Sanha, Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Tani, Komorlar Birliği Cumhurbaşkanı Ahmed Abdullah Muhammed Bambi, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmet Cabir El Sabah katıldı.

Toplantıda Irak ve Bambiya Cumhurbaşkanı Yardımcıları; Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Tacikistan, Gine, Filistin ve Moritanya ise başbakan seviyesinde temsil edilirken, Azerbaycan, Kazakistan ve Malezya Başbakan Yardımcıları da katılıyor. Zirveye Uganda, Pakistan, Türkmenistan, Çad, Tunus, Cezayir, Suudi Arabistan, Senegal, Umman, Kamerun, Lübnan, Fas, Mısır, Mozanbik, Nijerya, Yemen ve Cibuti’den ise bakanlar katıldı.

İSTANBUL BOĞAZINA HAYRAN KALDILAR

Zirve Beyazıt Camii İmamı Suat Gözütok’un Şura ve Rahman surelerinden okuduğu ayetlerle başladı. Birinci oturumdan sonra liderler Boğaz Köprüsü’nü arka fonda kullanarak aile fotoğrafı çektirdi. Fotoğraf çekiminin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül liderlere öğle yemeği verdi. Öğle yemeğinin ardından bazı liderler Four Seasons Hotel’in bahçesine gelerek, İstanbul Boğazı’nı izledi.

HELİKOPTERLERLE KORUNDULAR

Toplantıya 293’ü yabancı ve 404’ü de yerli olmak üzere toplam 697 medya mensubu izledi. Sabah saatlerinden itibaren yüksek tempoda çalışan basın mensuplarına kumanya olarak meyve suyu, sandviç, kek ve elma dağıtılırken, zirveyi takip eden gazeteciler için basın merkezinde kurulan bir LCD ekrandan İngilizce çeviri diğerinde ise Türkçe çeviri yayın yapıldı. Yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan zirve için yaklaşık bin polis görev yaptı. Toplantının yapıldığı Four Season Oteli boğazdan üç sahil botu ve polis helikopteriyle korundu.

CUMHURBAŞKANI GÜL MASADAKİ GÜZEL KALEMİ SORDU

İkinci oturumun başlangıcı için salona gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, birinci oturumda kullandığı kalemi yerinde göremeyince“Burada güzel bir kalem vardı” şeklindeki sözleri gülüşmelere neden oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!