Libyalı isyancılardan Batı’ya ‘Kaddafi’ye suikast düzenleyin’ talebi

Güncelleme Tarihi:

Libyalı isyancılardan Batı’ya ‘Kaddafi’ye suikast düzenleyin’ talebi
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2011 00:00

Libya lideri Muammer Kaddafi’ye başkaldıran isyancılar, son bir haftada üç kentin kontrolünün kaybedilmesi, bir diğerinin de kuşatma altına alınmasıyla başladıkları geri çekilme hareketine devam ediyor. Pazartesi günü, Kaddafi'ye bağlı güçlerin Tunus sınırında bir kenti daha ele geçirmesi, isyancıları Batı ülkelerinden çok açık taleplerde bulunmaya zorladı. İsyancılar, Avrupa'ya sundukları taleplerin arasında Libya lideri Muammer Kaddafi'ye suikast düzenlenmesini istedi.

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

ERDOĞAN'DAN KADDAFİ'YE MÜTHİŞ TEKLİF

 

BİNGAZİ VE ECDEBİYE SALDIRIYA HAZIRLANIYOR/FOTO GALERİ 

 

G8 LİDERLERİ PARİS'TE LİBYA İÇİN BİR ARAYA GELDİ/FOTO GALERİ

 

Bingazi’deki Libya Ulusal Konseyi’nin sözcüsü Mustafa Gheriani, söz konusu taleplerini Pazartesi günü Paris’te ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’le görüşen temsilcileri tarafından iletildiğini belirtti.

 

Pazartesi günü, G8 liderleri Libya hava sahasında oluşturulması düşünülen uçuşa yasak bölgenin değerlendirilmesi için bir araya geldi.

 

Gheriani, “Batı’dan, uçuşa yasak bölge oluşturulmasını, bize karşı kullanılan tank ve roketlere karşı hava harekatlarının yapılmasını ve Kaddafi’nin bulunduğu tesislere saldırı düzenlenmesini istediğimizi ilettik… Bu, temsilcilerimizin Avrupa’ya verdiği mesajdır” dedi.

 

Bu açıklamanın üzerine, “Libya Ulusal Konseyi’nin, Batı ülkelerinden Kaddafi’ye suikast düzenlenmesini mi istediği” sorulan Gheriani, “Evet, neden olmasın? Eğer Kaddafi ölürse, kimse gözyaşı dökmez” cevabını verdi.

 

Ancak, Pazartesi günü yapılan görüşmelerin ardından, Libya’nın hava sahasında uçuşa yasak bölge oluşturulmasının kısa bir zamanda gerçekleşmeyeceği anlaşıldı. Bu durum, Kaddafi’nin bulunduğu bölgeye bir saldırı yapılması olasılığını daha da azaltıyor.

 

BİNGAZİ'NİN ÖN CEPHESİ

İsyancıların, Batı’dan Kaddafi’ye suikast düzenlemesine yönelik talebi, Kaddafi güçlerinin Ecdebiye kentini bombaladığı saatlerde geldi. 135 bin nüfusa sahip olan kent, Bingazi’den önce isyancıların elinde bulunan son kale durumunda.

 

Ecdebiye’ye yapılan saldırılar, Libya’da en kısa zamanda uçuşa yasak bölge oluşturulmasını isteyen Fransa’nın elini güçlendirdi. Arap Birliği, Fransa’ya destek verirken, bu desteğin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nden çıkacak bir kararı daha da kolaylaştıracağı düşünülüyor.

 

Bugün yapılacak NATO zirvesinde, Fransa ve İngiltere’nin uçuşa yasak bölge planı için Güvenlik Konseyi’nin diğer üyelerine baskı kurmaları bekleniyor.

Haberin Devamı

LİBYALILAR İSLAMCILARA İZİN VERMEYECEK

Gheriani, isyancıların Kaddafi’nin baskısını ortadan kaldırması halinde radikal İslamcılara döneceklerine yönelik iddiaları reddetti.

 

Gheriani, “Batı bir noktayı kaçırıyor. Devrim, insanlar yoksulluk ve baskıdan çaresiz duruma düştükleri için başladı. Halkın en son umudu özgürlük. Eğer Batı ülkeleri müdahale etmekte çok geç kalırsa, insanlar ‘Batı sizi umursamıyor’ diyen radikallerin hedefi haline gelecek” dedi.

 

Sözlerine devam eden Gheriani, “Libya’daki insanlar ılımlı kişiler ve radikalciler onlara nüfuz etmeyi başaramadı. Ama Batı ülkeleri onları hayal kırıklığına uğratırsa, geri dönüş olmayacak” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

 

KADDAFİ BİRLİKLERİ ECDEBİYA’YA İLERLİYOR

Cuma günü önemli sanayi ve liman kenti Ras Lanuf’u kaybeden isyancılar, Pazar günü ağır ateş altında stratejik önemi büyük bir diğer sanayi kenti Brega’dan geri çekilmişti.

 

Kentin halen kimin elinde olduğuna dair kesin bir bilgi edinilemezken, isyancıların Ecdebiye ve Bingazi'ye giden yolda Kaddafi güçlerini yavaşlattığı belirtildi.

 

İsyancıların askeri komutanı, Kaddafi’nin eski İçişleri Bakanı Abdülfatih Yunis, Pazar günü Ecdebiya’yı tüm kuvvetleriyle savunacaklarını belirtti. Yunis, Kaddafi güçlerinin aşırı gergin ve morallerinin düşük olduğunu, kıyı şeridindeki kentlere kıyasla Ecdebiye’nin açık çöl arazinin saldırı avantajını sunmayacağını söyledi.

 

Ancak, kentin savunması için hazır tutulan bir avuç tank, az sayıda zırhlı araç ve top, Yunis’in birliklerinin işinin kolay olmayacağını gösteriyor.

 

TUNUS SINIRINDAKİ KENT DÜŞTÜ

Pazartesi günü ilerleyişini sürdüren Kaddafi’ye bağlı birlikler, başkent Trablus’un 100 km batısındaki Zuvara kentine saldırdı. Tunus sınırındaki, 40 bin nüfuslu kentin yerleşimcileri, üzerlerine top mermisi yağdığını ve zırhlı araçların kentin merkezine girdiğini anlattı.

Haberin Devamı

 

Öte yandan, Libya’nın batısında isyancıların elinde bulunan en büyük kent olan ve etrafı sarılan Misrata’ya halen beklenen saldırı gelmedi. Trablus’un 200 km doğusundaki kente ilerleyen 32’inci tugayın, yaşanan firarlardan dolayı ilerleyemediği belirtiliyor. 32’inci tugaya, Kaddafi’nin oğlu Hamis komuta ediyor.

 

Libyalı isyancılardan Batı’ya ‘Kaddafi’ye suikast düzenleyin’ talebi

Harita'da siyahla işaretlenmiş olan yerler Kaddafi güçlerinin, kırmızı ile işaretli olan yerler ise isyancıların kontrolündeki kentleri gösteriyor. Kaynak: The New York Times. 

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet


Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!