Le Pen: "Yılmaz faşist"

Güncelleme Tarihi:

Le Pen: Yılmaz faşist
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 1997 00:00

Haberin Devamı

Fransız ırkçı lider Le Pen, mavi tur sırasında Hürriyet muhabirleriyle görüştü. Le Pen, Erbakan'la 4 saat konuştuklarını söyleyerek, ‘‘Milli değerleri benimseyen insanların görüşmesi normal'' dedi. Le Pen, Yılmaz'ın bu görüşmeyi eleştirmesine de ‘‘Başbakanınız, katı, tutucu, totaliter, faşizan, hoşgörüşüz bir düşünce mekanizmasına sahip'' karşılığını verdi.

Altınoluk'ta, RP Lideri Necmettin Erbakan'la gizlice görüştükten sonra mavi tura çıkan Fransız aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi'nin ırkçı lideri Jean Marie Le Pen, Hürriyet'e ilginç açıklamalarda bulundu. Le Pen, RP'nin kapatılması halinde üyesi olduğu Avrupa Parlamentosu'nda kampanya açacağı tehdidinde bulundu. Yabancıların potansiyel suçlu olduğunu ifade eden Le Pen, Avrupa Birliği'ne girmesinin Türkiye'nin felaketi olacağı görüşünü savundu. Le Pen, kendisinin Erbakan'la görüşmesini eleştiren Başbakan Yılmaz'ı da ‘Faşişt düşünce taşımakla' suçladı.

Göcek'in Yassıcalar Koyu'nda, dün kendisini tekneyle takip eden Hürriyet muhabirleri Gazanfer Karpat ve Ali Karapınar'ın görüşme teklifini kabul eden Le Pen, görüşme boyunca tıpkı Erbakan gibi, medyayı suçladı. Altınoluk'taki Elbis Otel'de RP'liler tarafından 18-19 Ağustos'ta konuk edilen Le Pen, Erbakan'la 4 saate yakın süre başbaşa kaldıklarını belirterek, şunları söyledi:

‘‘Görüşmemizi ortak arkadaşlarımız düzenledi. Türkiye'ye deniz yoluyla gelen en eski turistlerden biri benim. İstanbul'da da çok sayıda dostum var. Bundan sonra da Türkiye'ye gelmeye devam edeceğim. Aynı ulusal ve milli değerleri benimseyen insanların, birbiriyle görüşmeye devam etmesi kadar normal bir şey olamaz. Gerekirse Erbakan'la yine de görüşürüm. Siyaset konuşmak ve tanışmak demektir.''

Erbakan'la görüşmesi sırasında RP'nin kapatılması konusunun da gündeme geldiğini anlatan Le Pen, ‘‘Mevcut yasalar çerçevesinde kurulmuş olan ve ülkesinin başbakanlığını yapmış birinin partisinin kapatılması bizim 60 yıl önce terk ettiğimiz bir siyasi mantıktır. Son olarak Fransa'da Komünist Partisi kapatılmıştı. Böyle bir olay artık bizim siyasi düşüncemizin dışındadır'' dedi. Avrupa Parlamentosu üyeliği de yapan Le Pen, ‘Erbakan partisinin kapatılmaması konusunda sizden destek istedi mi?' sorusuna, ‘‘Böyle bir olayı zaten prensipte sahipleniriz'' yanıtı verdi. Le Pen, Avrupa Parlamentosu'nda destek vereceğini açıkça vurguladı.

Le Pen, Erbakan'la görüşmesine ilişkin Başbakan Mesut Yılmaz'ın tepkisinin yer aldığı Hürriyet'teki haberi de arkadaşımıza tercüme ettirdi. Le Pen, Yılmaz'ın eleştirisini yorumlarken, ‘‘Bu ifadeler Başkanınızın ne kadar katı, tutucu, totaliter, faşizan, hoşgörüşüz bir düşünce mekanizmasına sahip olduğunu gösterir'' dedi. Le Pen, Erbakan'la dünya sorunlarını da ele aldıklarını söyledi. Irkçı suçlamlarının kendisine karşı düzenlenen kompolunun parçası olduğunu savunan Le Pen, askerliği döneminde Fransa'ya karşı ulusal kurtuluş mücadelesi veren Cezayirliler'e işkence yaptığı yolunda, ileri geri çok şey yazıldığını söyledi. Le Pen, bu konuda uluslararası basını da eleştirerek, ‘‘Yazılmaya da devam edecektir. Cezayir'in şimdiki durumu ortada. Orası bizim için kapanmış bir sayfadır'' dedi. Türkiye'deki basını da beğenmediğini söyleyen Le Pen, ‘‘Ülkeniz çok güzel. Ülkenizi seviyorum. Hakkımda yazılanlar ön yargılı. Türk düşmanı değilim. Türk düşmanı olsam hiç buraya gelir miyim'' dedi. Bundan sonra da hep Türkiye'ye geleceğini anlatan Le Pen, ‘‘Türkiye'ye bu kez geldiğimde büyük dinamizm ve potansiyel gördüm. Türkiye'de paranın değer kaybıyla çelişkili bir gelişme yaşanıyor. Para değer kaybediyor, ama ülke zenginleşiyor. Bunu anlamakta güçlük çekiyorum'' diye konuştu.

Hürriyet'i tercüme ettirdi

Arkadaşımız, Ali Karapınar'ın sorularını yanıtlayan Le Pen, Erbakan'la Altınoluk'ta yaptığı görüşmenin ayrıntılarına girmekten kaçındı. Karapınar'a Hürriyet'te kendisiyle ilgili yayınlanan haberi tercüme ettiren Le Pen Başbakan Mesut Yılmaz'ın kendisiyle ilgili sözlerine ‘‘Yılmaz faşist'' diye yanıt verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!