Lazerle uçan kağıt uçak

Güncelleme Tarihi:

Lazerle uçan kağıt uçak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2002 16:04

Japon bilim adamları lazer ışınıyla uçabilen kağıt uçak geliştirdi. İlk uçuş denemesinde başarılı olan uçağın, gelecekte geliştirilerek atmosferdeki iklim hareketlerini izlemede ve volkanik araştırmalarda kullanılması hedefleniyor. Birkaç santimetre genişliğindeki uçağın, ilk denemesinde üzerine yönlendirilen lazer ışınıyla saniyede 1.4 metre yol aldığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Nature dergisinde yer alan habere göre, Tokyo Teknoloji Enstitüsü'nde geliştirilen ve aliminyum karışımlı kağıttan yapılan uçak lazer ışığını yakıt olarak kullanıyor.

Uçağın minik kanatları üzerinde bulunan su ya da polimer damlası, lazer ışınıyla ısınıyor, uçak da bu ısıyla ortaya çıkan itme kuvvetiyle havalanıyor. Uçak lazer ışını üzerine doğrultulduğu sürece hareketini sürdürüyor ancak bir kez havalandıktan sonra yönlendirmek henüz mümkün olmuyor. Araştırmacılar şimdi, lazeri yakıt olarak kullanmanın dışında uçağı yönlendirmek için de kullanmanın yollarını arıyor.

Lazerli kağıt uçağın, geliştirilirse meteorolojik gözlem uçuşları ya da aktif volkanların incelenmesi için kullanılabileceği belirtiliyor.

Haberde, NASA'da da lazer ışınını yakıt olarak kullanarak, küçük uyduları daha düşük maliyetle yörüngeye yerleştirmeyi hedefleyen bir proje sürdürüldüğü ifade ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!