Lazer ameliyatlarında NASA tekniği

Güncelleme Tarihi:

Lazer ameliyatlarında NASA tekniği
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2001 00:00


Dünyada iki yıldır, İstanbul'da ise bir aydır özel bir hastanede uygulanan ''Zyoptix'' sistemiyle hem gözlükten kurtulma, hem de normal insanlara göre daha iyi görmeyi sağlayan ''kartal göze'' sahip olunabiliyor.

İstanbul Göz Hastanesi'nden Opt. Dr. Erol Demirci, miyop, hipermetrop gibi kırma kusurlarının ortadan kaldırılmasında uygulanan lazer yöntemindeki bu yeni gelişmeyle, 12 kişiyi ameliyat ettiklerini söyledi.

Sistemde yine lazer yönteminden faydalandıklarını anlatan Opt. Dr. Demirci, şunları söyledi:

''Yeni yöntemin esas temeli lazer. Lazerle korneayı yontup yeniden şekillendiriyoruz. Normal insanların tam görme ölçüsü 10/10. Yani karşıda gittikçe küçülen 10 tane şekil varsa hepsini görüyorsunuz. Biznormal lazerle ameliyatta da bunu sağlıyoruz. Oysa bu yeni sistemde 10sıranın altında 12'ye kadar görmeyi sağlıyoruz. Buna da 'kartal göz' deniyor.''

Disketten yararlanılıyor

Lazerle yapılan normal ameliyatlarda korneada belli bir bölgeyi, her tarafı aynı kalınlıkta olacak şekilde yontup, şekil verdiklerini anlatan Opt. Demirci, yeni sistem hakkında şu bilgileri verdi:

''Bugüne kadar yapılan yöntemlerde amaç bir insanın ya gözlükle veya lensle görebileceği en keskin görüntüyü elde edebilmekti. Ancak araştırmacılar incelemelerinde, 12/10 gören yani 10 sıranın altını da gören insanlar bulunduğunu tespit etmişler. Bunların yapılan incelemesinde korneadan retinaya düşen görüntünün biraz daha farklı olduğu görülmüş.

Bunun üzerine retinaya görüntüyü daha net düşürebilmek için korneayı, her tarafı aynı kalınlıkta değil neresini, ne kadar yontup, o noktayı retinaya net düşürebiliriz diye düşünüp, 36 bölgeye ayırmışlar. O 36 noktanın hepsinden ayrı ayrı retinaya netlik düşürülmüş ve bu bir diskete yerleştirilmiş. Bu disket lazer aletine programlanıyor. Bir elek gibi olan disketten 36 bölgeye lazer ışını gönderiliyor ve retinadaki o bölgelerde, hepsinin tek tek hangi şekilde, ne kadar netleştiğinin ayarı yapılıyor. Yani her bölgede ayrıayrı düzeltme yapılıyor.''

NASA'da gönüllülere uygulanıyor

Sistemin ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nde (NASA) gönüllü pilotlarda da uygulandığına işaret eden Opt. Dr. Demirci, ''Ancak bu ameliyatı herkese yapamıyoruz. Kendine özgü parametreleri var. Korneanın belli kalınlıkta olması lazım. Bir de numaranın çok yüksek olmaması gerekiyor. Her şey uygunsa en fazla 8 numaraya kadar düzeltme yapılabilmekte'' dedi.

Opt. Dr. Erol Demirci, ücreti lazer yöntemine göre 400 dolar daha fazla olan ameliyatın, tetkikler de dahil yaklaşık yarım saat sürdüğünü sözlerine ekledi.
(a.a)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!