Lavrov Kırgızistan'ı üs konusunda uyardı

Güncelleme Tarihi:

Lavrov Kırgızistanı üs konusunda uyardı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2012 00:00

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin Bişkek'teki transit sevkiyat merkezinin (askeri hava üssü) kapatılması için verilen 2014 tarihinin "suni bir tarih" olmaması gerektiğini belirtti.

Kırgızistan ile Rusya arasındaki diplomatik ilişkilerin 20. kuruluş yıl dönümü çerçevesinde başkent Bişkek'te temaslarını sürdüren Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rus-Sloven Üniversitesi'ni ziyaret etti. Lavrov, üniversitenin salonunda soruları yanıtladı.

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) Aralık ayında Moskova'da düzenlenen zirvesinde alınan kararı hatırlatan Lavrov, buna göre, KGAÖ'ye üye ülkelerde bundan sonra herhangi bir yabancı askeri üssün kurulması yönündeki teklifin üye ülkelerin de iznine tabi tutulacağını söyledi.

Lavrov, "Kırgızistan Cumhurbaşkanı'nın, ABD'nin transit sevkiyat merkezinin 2014 yılında bitecek kira sözleşmesini uzatmayacağı açıklamasını duyduklarını, üs kirasının uzatılmaması konusunda alınan kararın KGAÖ'nün zirvesinde alınan karara uygun olduğunu belirtti ve "Bişkek'teki askeri hava üssünün kapatılması için verilen 2014 tarihi, suni bir tarih olmamalıdır" dedi.

Rusya topraklarında yabancı askeri üs kurulacağı yönündeki açıklamaları değerlendiren Lavrov, "Rusya, topraklarında kimseye askeri üs kurmasına izin vermez. Bizim 6 ülke ile NATO ve NATO üyesi olmayan ülkelerle transit işbirliği anlaşmamız bulunuyor. NATO, Rusya'dan Afganistan'dan askeri olmayan yüklerin transitine yardımcı olmasını istedi. Kara yolu, hava yolu ve deniz yoluna uygun bir şekilde ek transit koridorunun açılmasını istedi. Rus hükümetinde bu teklif görüşülüyor. Eğer onay çıkarsa Rus havayolu şirketlerine ait uçaklarla gelen NATO yüklerinin kontrol ve denetimi yapıldıktan sonra trenlerle ilgili ülkelere gönderilecek. Durum budur" diye konuştu.

Lavrov, temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev tarafından kabul edildi. Lavrov ile Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev'in ikili ve heyetler arası görüşmesinin ardından iki bakanlık arasında işbirliği anlaşmaları imzalandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!