Larenjit nedir? Larenjit nasıl tedavi edilir?

Güncelleme Tarihi:

Larenjit nedir Larenjit nasıl tedavi edilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2018 00:08

Kış mevsiminde hastaneye başvurma sebeplerinin başında gelen yakınmalardan biri de hiç kuşkusuz larenjit. Genelde hızlı başlayan bir tablo olan larenjit, bakteriyel bir enfeksiyondur. Daha önce bu hastalık hakkında fikri olmayan vatandaşlar da larenjit hakkında bilgi almak istiyor. Peki, larenjit nedir? Larenjit nasıl tedavi edilir?

Haberin Devamı

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, gırtlak iltihaplanması olarak bilinen ve bir çeşit ses teli enfeksiyonu olan larenjit hakkında bilinmesi gereken ve merak edilen detayları bir araya getirdi. İşte, "Larenjit nedir?" ve "Larenjit nasıl tedavi edilir?" sorularının yanıtı...

LARENJİT NEDİR?

Tanımı: Gırtlak iltihaplanması olarak da bilinir. Bakteri veya virüslerin ses tellerinde enfeksiyon oluşturması veya bazı ilaçların, mide asit suyunun, sigara dumanının ses tellerini tahriş etmesi sonucu ortaya çıkar.

Şikayetleri: Boğaz ağrısı, birkaç gün süren ses kısıklığı, öksürük, ateş, diğer soğuk algınlığı belirtilerinin geçmesine rağmen ses kısıklığının geçmemesi, boğazda kuruluk hissi gibi şikayetlere yol açar.

Bulguları: Ses  tellerinde kızarık, ödem , gırtlakta yaygın kızarıklık, iltihaplı akıntı olabilir. Bu bulgular hasta tarafından görülemez. Sadece doktor tarafından yapılan endoskopik muayene ile tespit edilebilir.

Haberin Devamı

Tanısı İçin Neler Yapılmalıdır: Tanısı endoskopik muayene ile konulur. Nadiren laboratuvar tetkiki yapılması gerekebilir.

Tedavisi İçin Neler Yapılmalıdır: Bakteriyel enfeksiyon bulguları kesinse antibiyotik kullanılması gereklidir. Diğer etkenlerin yol açtığı larenjitte ılık ve rahatlatıcı sulu maddeler içilmeli, sigara ve alkolden uzak durulmalı, buhar solunmalı, ses dinlendirilmelidir. Ağrının ön planda olduğu durumlarda parasetamol grubu ağrı kesiciler kullanılabilinir.

Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir : Sigara ve alkolden uzak durması, bol sıvı alması, çok bağırarak konuşmaması, mide asitini artıracak gazlı, kafeinli ve karbonhidratlı gıdaları aşırı tüketmemesi önerilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!