Lapseki'de orman katliamı

Güncelleme Tarihi:

Lapsekide orman katliamı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Lapseki'nin Güreştutan Ormanı'nın bin 200 çam ağacı, Orman İşlekme Şefi Dursun Eroğlu'nun da gözyummasıyla talan edildi. Olay ortaya çıkınca köylü Mustafa Kalkaş, 1 hafta içinde adamlarıyla kestiği ağaçları alamadan kaçtı.

Çanakkale'nin Lapseki İlçesi'ndeki Güreştutan Ormanı'nda bin 200'e yakın çam ağacı, talana kurban gitti. Asırlık ağaçlar, İlçe Orman İşletme Şefi Dursun Eroğlu'nun gözyumması üzerine köylü Mustafa Kalkaş tarafından kesildi. Talanı yapan köylü kaçtı, orman şefi ise açığa alındı.

Taştepe Köyü'ndeki ağaç katliamı, Orman Bölge Müdürü Ömer Akbaba'ya gelen ihbarla ortaya çıktı. Geniş çaplı yapılan araştırma sonunda, Güreştutan Ormanı'nda bin 200'e yakın çam ağacının bir haftada Taştepe Köyü'nden 48 yaşındaki Mustafa Kalkaş tarafından motorlu testereyle kesildiği saptandı. İlçe Orman İşletme Şefi Dursun Eroğlu'nun, kaçak kesim yapılan bir hafta boyunca ormana muhafaza memurlarını göndermediği ve katliama gözyumduğu ortaya çıktı.

BİRLİKTE YAPTILAR

Taştepeliler, İşletme Şefi Eroğlu ve kaçak kesim yapan Mustafa Kalkaş'ın ortak çalıştığını belirterek, ‘‘Ormandan kozalak bile almamıza izin verilmezken, Kalkaş adamlarıyla ağaçları kesti. Şef, olayın farkedilmemesi için devriye görevi yaptırmadı. Kerestelerin parasını paylaşacaklardı’’ dediler.

KURTARAMADIK

Çanakkale Orman Bölge Müdürü Ömer Akbaba da şef Dursun Eroğlu'nu görevi suiistimalle suçladı. Akbaba, ağaçları kesilmeden kurtaramamanın üzüntüsünü yaşadığını belirterek, ‘‘Tespit çalışmaları biter bitmez dosyayı bakanlığa göndereceğim. Eroğlu'nu ve Kalkaş'ı savcılığa vereceğim’’ dedi.

ŞEF: SUÇUM YOK

Çıkar sağlamak için orman katliamına gözyumduğu iddia edilen Şef Dursun Eroğlu ise Bölge Müdürü Ömer Akbaba'nın kurduğu tespit komisyonuna verdiği ilk ifadede, ‘Mustafa Kalkaş'ı 5 No'lu orman emniyet yolu kenarında bulunan çalı çırpıları kesmesi için göndermiştim. O benden habersiz ormana dalıp ağaç kesmiş. Haberim ve suçum yok’’ dedi.

Kayıp

Adamlarıyla Güreştutan Ormanı'na dalıp, bir haftada yerlebir eden Taştepe Köyü'nden Mustafa Kalkaş, olay ortaya çıkınca, ağaçları taşıyamadan ortadan kayboldu.

Açığa alındı

Lapseki Orman İşletme Şefi Dursun Eroğlu, orman muhafaza memurlarını ormana göndermeyip, ağaçların kesilmesine gözyumduğu iddiasıyla açığa alındı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!