LAİKLİK TARTIŞMASI MÜSLÜMANLARI AYAĞA KALDIRDI

Güncelleme Tarihi:

LAİKLİK TARTIŞMASI MÜSLÜMANLARI AYAĞA KALDIRDI
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2011 15:56

Fransa İslam’ın toplumundaki yeriyle ilgili dün başlayan tartışma yüzünden ikiye bölündü. Müslümanlar ve insan hakları örgütleri Sarkozy'nin partisinin gündeme getirdiği 26 maddelik paketle İslam dinini hedef aldığını savunarak tepki gösterdi.

Haberin Devamı

                   

LAİKLİK Mİ, AYRIMCILIK MI? 26 MADDELİK PAKET NE GETİRECEK? - LA LIBERATION'UN ANALİZİ

 

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy liderliğindeki Halk Hareketi Birliği’nin (UMP) yaptığı "laiklik ve İslam'ı tartışma çağrısı, partinin geçen ay yapılan yerel seçimlerde yükselen Milliyetçi Cephe’nin (FN) oylarını çalmaya çalıştığı yönündeki eleştirilerin hedefi oldu.

 

Sarkozy’nin başbakanı François Fillon’un katılmayı reddetmesi de tartışmaya daha başlamadan gölge düşürdü.

 

İçişleri Bakanı Claude Gueant’ın ülkedeki Müslümanların “bir sorun” olduğunu söylemesi ise tartışmaları daha da alevlendi. Gueant Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Bu dine inananların ve bazı davranış biçimlerinin sayısındaki artış bir sorun yaratıyor” dedi.

 

Haberin Devamı

UMP: AŞIRI SAĞA ÇÖZÜM GETİRİYORUZ

UMP bağnazlık iddialarına karşı çıkarak konuyu gündeme getirmenin, aşırı sağın yükselişi sorununa kökten bir çözüm bulunması anlamına geleceğini öne sürdü.

 

Sarkozy, İslam ve laiklik tartışmasının Müslümanlıkla ilgili bazı aşırı korkulara bir yanıt olabileceğini ifade etti. Sarkozy, bu konular arasında en önemlisinin sokaklarda kılınan namazlar ve kadınların giydiği burkaların Fransa’nın laik kimliğini zedelediği endişeleri olduğunu ifade etti.

 

Parti Genel Sekreteri Jean François Cope ise, “Bu toplantının gerçekleşmesini önlemek için her şey yapıldı ama biz bu baskılara teslim olmadık. Çünkü bunu Fransa halkı istiyor” dedi. Cope, “Bir sorunun cevaplanması, Marine Le Pen’in seçim vaatlerinden birinin eksilmesidir” dedi.

 

“LAİKLİK ŞARTNAMESİ”

UMP hükümeti daha önceden okullarda başörtüsü takılmasını ve kamusal alanda yüzü tamamen kapatan örtüler giyilmesini yasaklamıştı.

 

Haberin Devamı

Parti şimdi de aralarında laiklikle ilgili yasaları, kararnameleri ve polis kararlarını özetleyen bir “laiklik şartnamesi” dahil 26 maddelik bir listeyi gündeme getirdi.

 

UMP vatandaşların dini öne sürerek kurallara uymayı reddetmesini yasaklamayı planlıyor. Cope bu tekliflerin hiçbirinin belli bir din ya da cemaati hedef almadığını belirterek, “Elbette bugün gündeme getirdiğimiz bazı teklifler İslam’ın gelişimi dolayısıyla gerekli olmuştur” dedi.

 

MÜSLÜMANLAR KATILMADI

Laiklik görüşmelerine, rahipler, Fransa Başhahamı Gilles Bernheim ve diğer dinlerin temsilcisi katıldı. Ancak herhangi bir Müslüman din adamının olmaması dikkat çekti. Bernheim, “Bu tartışmayı biz istemedik ancak boykot ederek bir siyasi partiyi damgalamamız da söz konusu olamaz. Bu iktidar partisi olsa bile” dedi.

 

Haberin Devamı

Fransa’daki Müslüman gruplar ise UMP’ye tepki gösterdi. “Banlieues Respect” grubunun sözcüsü Hassan bin Mübarek, “Bu tartışmanın tek amacı UMP’yi seçimlerden önceki bir yıl boyunca gündemde tutmaktır” dedi.

 

Mübarek tartışmanın ülkede İslamofobiyi besleyeceğinin altını çizdi.

 

“GUEANT BUNU HEP YAPIYOR”

Ocak ayında, bakanlığa getirilmeden önce, Sarkozy’nin en yakın danışmanı olan Gueant, Pazartesi günkü açıklamasında, Fransa’nın laik yasalarının köklerinin ülkede “çok az sayıda Müslüman’ın yaşadığı” 1905’lere dayandığını söyledi. Gueant, bugün Fransa’da 5-6 milyon civarında Müslüman yaşadığının altını çizdi.

 

İnsan hakları örgütü SOS Racisme, Gueant hakkında dava açacaklarını belirtirken, muhalefetteki sosyalistler de bakanın provokasyonunu eleştirdi.

 

Haberin Devamı

Önümüzdeki yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sosyalist Parti’den aday olacak olan François Hollande, “İçişleri bakanı olduğundan bu yana Claude Gueant’ın her söylediği bir tartışma oluyor. Müslümanlar hakkında konuşmaya takmış durumda” dedi.

 

Gueant, Mart ayında yaptığı açıklamada ise Fransız halkının “kontrolsüz göç” dolayısıyla “kendisini artık evinde hissetmediğini” söylemiş ve insan hakları örgütleriyle solcuların tepkisini toplamıştı.

 

LE PEN SARKOZY İÇİN BİR TEHDİDE DÖNÜŞTÜ

Bu tür açıklamaları normal koşullarda FN lideri Marine Le Pen yapıyor. Le Pen’in ırkçılık karşıtı politikalarıyla tanınan partisi anketlerde ciddi bir yükseliş halinde. FN’nin oyları büyük oranda daha önce UMP’ye oy veren seçmenden geliyor.

 

Haberin Devamı

Birçok anket Le Pen’in olası bir cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu Sarkozy’nin önünde bitireceğine işaret ediyor. Le Pen, partiyi Ocak ayında babasından devraldığı günden bu yana kendisini Avrupa aşırı sağının yanında, İslam’ın karşısında konumlandırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!