Laiklik şehidine son görevimi yapmalıyım

Güncelleme Tarihi:

Laiklik şehidine son görevimi yapmalıyım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2006 00:00

Beyin kanaması sonrasında 48 saat süreyle uyutulan ve hayati tehlikesi süren eski Başbakan Bülent Ecevit’in rahatsızlığı, Kocatepe Camii’nin 25 basamağını çıkmasıyla başladı. Ecevit, yakınlarının bütün itirazlarına rağmen, "Laiklik şehidine son görevimi yapmalıyım" diyerek Danıştay 2.Daire üyesi M.Yücel Özbilgin’in cenaze törenine katıldı ve daha sonra fenalaştı.

GEÇİRDİĞİ yedi saatlik beyin ameliyatından dün sabah 04.30’da çıkarılan Bülent Ecevit, yoğun bakımda uyutuluyor. Kritik 48 saatin 24 saati atlatıldı. Ecevit’in sağlık durumu ciddiyetini koruyor.

SALDIRI ÇOK ÜZDÜ

Rahşan Ecevit’in verdiği bilgiye göre, Danıştay’a yapılan silahlı saldırıya çok üzülen Ecevit, dün öğleden sonra daktilosuyla üç cümlelik bir açıklama yaparak "Hükümetin derhal çekilmesini" istedi. Bu açıklamanın ardından Bülent Ecevit, yakınlarının karşı çıkmasına rağmen "Laiklik şehidine son görevimi yapmalıyım" diyerek Kocatepe Camii’ndeki cenaze törenine katılma kararı aldı. Caminin avlusuna ulaşmak için 25 yüksek basamağı iki korumasının yardımıyla güçlükle çıkan Bülent Ecevit, güneşin altında uzun süre ayakta durunca çok yoruldu. Ecevit, yoğun kalabalık ve sıcağın etkisiyle zaman zaman sıkıntılı anlar yaşadı.

DONDURMA İSTEDİ

Edinilen bilgiye göre Ecevit, evine döndükten sonra Rahşan Hanım’dan dondurma istedi. Ancak saat 19.00’da gelişen hipertansiyon atağı üzerine Ecevit’e ilk müdahaleyi özel doktoru Mücahit Pehlivan yaptı. Bu müdahalenin ardından aranan 112 Acil Servis’ten üç ambulans geldi. Rahşan Ecevit, doktoru ve yakın korumasının da bindiği ambulansta Ecevit’in bir ara gülümsediği öğrenildi.

TANSİYONLA GELDİ

Ecevit, GATA’ya ise saat 21.00’de konuşma bozukluğu, sağ kol ve bacakta güçsüzlük şikayetiyle geldi. Tetkikleri yapılarak beyin tomografisi çekilen Ecevit, solunum cihazına bağlandı. Beyin tomografisinde beynin sol tarafında kanama saptanınca 21.45’te ameliyata alındı.

CİHAZA BAĞLANDI

GATA’dan 7 saat süren ameliyat sonrası ilk açıklama sabah saatlerinde geldi. Açıklamada, şöyle denildi: "Ameliyatta beynin sol tarafında yaygın kanama izlenmiş ve biriken kan boşaltılmıştır. Beyin rahatlaması için ventrikül drenajı da uygulanan hastanın ameliyatı 04.30’da tamamlanmıştır. Beynin toparlanabilmesi ve yeni bir atağın çıkmasını önlemek amacıyla hastanın uyutulmasının devamına karar verilmiştir. Sayın Ecevit, halen yoğun bakım ünitemizde solunum cihazına bağlı olarak takip edilmekte olup, vital bulguları stabil, ancak genel durumu ciddiyetini korumaktadır."

ÇOK ISRAR ETMİŞ

Ecevit’in solda birliğin başında görmek istediği Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Rahşan Ecevit ile görüşen ender isimlerden biri oldu. GATA’ya da giden Büyükerşen, Hürriyet’e "Rahşan Hanım çok üzgün, metin olmaya çalışıyor, ama sağlığı yerinde görünüyor. Bülent Bey, Danıştay’a yapılan saldırıda öldürülen Özbilgin’i laiklik şehidi görüyormuş. Böyle gördüğü için mutlaka cenazede bulunmak istemiş. Bu nedenle Kocatepe’ye gitmek için çok ısrar etmiş" dedi.

ARINÇ’A TEPKİ

TBMM Başkanı Bülent Arınç da hastaneye gelenler arasındaydı. Arınç, hastaneden çıkarken, bir vatandaş tarafından protesto edildi. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ile HÜR Parti Genel Başkanı Yaşar Okuyan da ziyaretçiler arasında yer aldı.

Şanssız ayı mayıs

ESKİ Başbakan Bülent Ecevit dört yıl önce de 19 Mayıs’ı hastanede geçirmişti. Başbakanlık’ta madencileri kabulünün ardından rahatsızlanan Ecevit, sırt, bel ve karın ağrılarının artması üzerine Başkent Üniversitesi Hastanesi’ne gitmişti. Bağırsak iltihabı teşhisinin ardından ertesi gün taburcu edilerek Oran’daki konutunda dinlenmeye çekilen Ecevit, 17 Mayıs’ta ikinci kez hastaneye kaldırılmıştı. Sol dokuzuncu kaburgada, travmatik kırık ve yumuşak doku zedelenmesi, sol bacağında tromboflebit saptanan Ecevit 19 Mayıs’ta pencereden, hastane önünde toplanarak tezahüratta bulunan DSP’lilere el sallamıştı. Hastanede 10 gün kalan Ecevit’in tedavisine bir ay evinde devam edilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!