‘Laik’ ordu gitti, 4+4+4 uyarısı geldi

Güncelleme Tarihi:

‘Laik’ ordu gitti, 4+4+4 uyarısı geldi
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2012 00:00

Avrupa Parlamentosu’nun (AP), dün oyladığı Türkiye raporunda son dakikada iki değişiklik kabul edildi. AP, bir önergeyle Türkiye gündemindeki 4+4+4 eğitim tartışmalarıyla ilgili bir uyarı yaptı. Orduyla ilgili laiklik vurgusu ise çıkarıldı.

Haberin Devamı

AVRUPA Parlamentosu (AP), dün oyladığı Türkiye raporunu, bir ‘son dakika’ değişiklik önergesiyle onayladı. AP bu eklemeyle, Türkiye gündeminin sıcak konusunu oluşturan eğitim sistemi konusunda bir uyarı yaptı. AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten ve Sosyalistler ve Demokratlar Grubu adına Raibon Obiols tarafından önerilen değişiklik önergisi, kız çocuklarının asgari eğitim süresinden sonra da eğitim içinde kalmasını tavsiye ediyor. Rapora eklenen ifadede, “Türkiye hükümeti, yüksek eğitim düzeyleri sağlamaya, yeni eğitim reformunun, başta kırsal bölgedeki kızlar olmak üzere çocukların, asgari eğitim süresinden sonra da eğitim sisteminde kalması gerekliliğine cevap vermeye, çocuklara kendi eğitim süreçleri ve gelecek planlamalarında yeterli bilgi ve kanaat sahibi olabilecekleri yaşta seçim fırsatı verilmesini sağlamaya davet edilmektedir” deniliyor. Rapora AP Dışilişkiler Komisyonu’ndaki görüşülmesi sırasında eklenen ‘Türk ordusunun laik bütünlüğünün muhafaza edilmesi’ ifadesi ise son anda rapordan çıkarıldı. Bu ifadenin çıkarılmasını bizzat AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Stefan Füle ‘yanlış anlaşılacağı’ gerekçesiyle talep etmişti.

Haberin Devamı

Raporda neler var

Önceki gün tartışması yapılan ve dün oylanan Türkiye raporunda özetle şu görüşler yer alıyor:
* AB Komisyonu tarafından hazırlanmakta olan “pozitif gündem”, özellikle adalet ve temel haklar konusundaki fasılların açılması için kullanılmalı.
* Siyasi partiler yasasında reforma gidilmeli, yüzde 10 baraj düşürülmeli.
* Yeni anayasa, Türkiye’deki tüm grup ve bireylerin haklarını garanti altına almalı, kuvvetler ayrılığı ilkesine dayanmalı ve Türk vatandaşlığı daha kapsayıcı olmalı.
* TBMM üyelerini de etkileyen uzun tutukluluk ve ön soruşturma süreleri ile özellikle ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu için hazırlanan fezleke kaygı vericidir.
* Askeri harcamalar sivillerce kontrol edilmeli, yargıya hesap verilebilir hale gelinmeli.
* Yeni yargı reformları için verilen öneriler memnuniyetle karşılanmaktadır ve bunlar, doğru yönde atılan adımlar olarak görülmektedir.
* Hrant Dink cinayeti soruşturması tam manasıyla yapılmalı.
* Ergenekon ve Balyoz davaları konusunda Türkiye; demokratik kurumlarının gücünü, tarafsızlığını, bağımsızlığını, şeffaf ve düzgün işleyişini göstermek ‘zorunda’dır.
* Gazetecilerle ilgili davaların şeffaf şekilde yürütülmesinde ısrar edilmeli. Tutukluluk şartları hakkında derin endişeler bulunmaktadır.
* Türkiye, askerlik görevi konusunda ‘vicdani ret’ hakkını tanımalı.
* İfade özgürlüğü sadece hoşa giden, kabul edilebilir görüşler için değil; karşı, şok ve rahatsız edici görüşler için de aynı oranda uygulanmalı. Bunun için de ilgili yasalar, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile uyumlu hale getirilmeli.
* Kadına şiddet konusunda da sıfır tolerans politikası uygulanmalı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!