Laik muhalifi öldürdüler

Güncelleme Tarihi:

Laik muhalifi öldürdüler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2013 00:00

İki yıl önce Arap Baharı’nın başladığı Tunus, dün muhalif liderlerden Şükrü Belıyd’ın öldürülmesiyle sarsıldı. Suikasttan iktidardaki İslamcı Ennahda partisini sorumlu tutan muhalifler sokaklara döküldü. Suikastın devrime yapıldığını söyleyen başbakan hükümeti feshettiğini duyurdu.

Haberin Devamı

ZEYNEL BİN Abidin’in 23 yıllık iktidarını deviren, Ortadoğu’yu sarsan Arap Baharı protestolarının başladığı Tunus’ta muhalefetin önde gelen isimlerinden, Demokrat Yurtseverler Partisi’nin Genel Sekreteri Şükrü Belıyd, dün sabah başkentte evinin önünde suikasta uğradı. Sabah işe gitmek üzere evinden çıktığı sırada boynundan ve başından vurulan 47 yaşındaki avukat Belıyd, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. İçişleri Bakanlığı bir kişinin Belıyd’e ateş açıp kendisini motosikletle bekleyen ikinci kişiyle kaçtığını açıkladı.

/images/100/0x0/55eaafd6f018fbb8f8904715

İçişleri Bakanlığı’nın soruşturması devam ederken henüz gözaltı yok. Belıyd’ın ailesi ve muhalifler suikatın arkasında 2011 aralık ayında oyların yüzde 40’ını kazanarak iktidara gelen İslamcı Ennahda partisi olduğunu iddia etti. Belıyd’ın eşi Esma Belıyd, “Kocama yapılan saldırının arkasında Ennahda’nın olduğundan şüphem yok. Ennahda ve ve lideri Raşid Gannuşi’yi suçluyorum. Dava açacağız. İçişleri Bakanlığı da cinayetten sorumlu. Eşimin ölümü ailemiz ve ülke için büyük bir felaket” dedi.

Haberin Devamı

HÜKÜMET FESHEDİLDİ

Raşid Gannuşi ise suçlamayı reddedip “Kesinlikle masumuz” dese de binlerce muhalif, başkentte ve diğer şehirlerde “Hükümet istifa” sloganları atarak sokaklara döküldü. İktidar partisinin binaları kundaklandı. 2 yıl önce devrimin başladığı Sidi Bouzid’de de 4 binden fazla kişi gösterici tekerlekleri yakıp polise taş fırlattı. Akşam saatlerinde ulusa seslenen Tunus Başbakanı Hamadi Cibali hükümeti  feshettiğini ve “teknokrat hükümeti” kuracağını açıkladı. Mümkün olan en kısa zamanda genel seçime gidileceği sözünü veren Cibali, fesih kararını suikasttan önce aldığını söyledi. Başbakanın kararı ve konuşması muhalefet tarafından olumlu karşılandı.

Ölüm tehditleri alıyordu

Tunus’ta 1950’lerden sonraki ilk siyasi suikase kurban giden Belıyd, Tunus’ta ekim ayında hükümete karşı kurulan Halk Cephesi’nin önde gelen partilerinden Demokrat Yurtseverler Partisi’nin genel sekreteriydi. Demokrat Yurtseverler Partisi Marksist-Leninist temelli bir hareket olan Demokrat Yurtseverler Hareketi 1970’lerin ortalarında kurulmuştu. Ennahda önderliğindeki hükümetin en ünlü muhaliflerinden olan Belıyd, “Ennahda taşeronlarını ve Selefileri’ Demokrat Yurtseverler’in toplantısına saldırmakla suçlamıştı. Yakın arkadaşı Alaa Talbi de France 24’e Belıyd’ın geçen pazar günü Kef kasabasındaki bir parti toplantısı sırasında ölümle tehdit edildiğini ve dövüldüğünü söyledi. 48 yaşındaki insan hakları avukatı Belıyd, Saddam Hüseyin’in savunma ekibine de katılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!