Laik kelebek dini kelebek diyemezsiniz

Güncelleme Tarihi:

Laik kelebek dini kelebek diyemezsiniz
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2011 00:00

Değişim Liderleri Zirvesi’nin Farklı İnançlar Ortak Değerler konulu oturumunda bir araya gelen dini önderler, laiklik ve ateizmi anlattı.

Oturumu Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kızları Sümeyye ile Esra Albayrak da izledi. Moderatörlüğünü Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in yaptığı oturuma katılan Appeal of Conscience (Vicdanın Yakarışı) Vakfı Başkanı Haham Arthur Schneier, Rum Ortodoks Kilisesi Patriği Bartholomeos, Türkiye Yahudi Cemaati Hahambaşı İsak Haleva, George Washington Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Hüseyin Nasr ve Vatikan Dinlerarası Diyalog Konseyi Genel Sekreteri Başpiskopos Pier Luigi Celata izleyicilerin sorularını yanıtladı. Salondan gelen “Din adamları laikliği nereye oturtuyor” sorusuna, Hahambaşı İsak Haleva, “Yahudilikte dinde herhangi bir zorlama yoktur. Herkes kendi yaptığı hareketlerden sorumludur” diye yanıt verdi. Hüseyin Nasr ise laiklik sözcüğünün Arapça ve Farsça’da kullanılmadığını belirterek, “Bir Avrupa terimini Türkçe’de kullanıyorsunuz. Güzel bir terim ama İslami açıdan böyle bir durum söz konusu değildir. Allah her şeyi yaratmıştır. Laik kelebekler, dini kelebekler var diyemezsiniz. Latince’deki laik terimi, günümüzde kullanılan terimle hiçbir bağa sahip değildir. İnsanlar Tanrı’nın kurallarına göre yaşamazlar, siz buna laik dersiniz, laik sanat dersiniz” dedi.
Salonda bulunan Erik Walberk adlı bir izleyici, inananların dışındaki kitlelere ulaşmaları gerektiğini söyleyen Hüseyin Nasr’a, “İnançlı olmayan, manevi değerlere inanmayan ateistlerin yanında, ahlak dışı olan liderlerimiz var. Ateistler de ahlak sahibi kişiler olabilir mi” diye sordu. Nasr’ın bu soruya şöyle yanıt verdi:
Ateist dindardan daha iyi olabilir
“Tabii ki ateist de iyi ahlaklı biri olabilir. Ateistler dindarlardan daha iyi olabilirler çünkü Tanrı’ya inanmadan Tanrı’nın varlığını ispatlamaya çalışırlar. Psikolojik sırrı budur. Ahlaki olarak iyiliğin kaynağını reddederler ve benim gibi ilahiyatçılara da ‘Bu iyiliğin kaynağı nedir’ diye sordururlar. ‘Bu insanın fıtratında vardır’ deseler yeter. Bu, Tanrı’nın varlığının kanıtıdır. İçindeki iyilik kaynağı, ilahiyat kaynağıdır. Bu birçok modern kişinin de canını sıkan bir konu.”

İzlediler

DEĞİŞİM Liderleri Zirvesi’ne dinleyici olarak katılan Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kızları Esra Albayrak ve Sümeyye Erdoğan, salona bir arkadaşlarıyla birlikte girdiler. Sümeyye Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Vicdani Temyiz (Appeal of Conciench) Vakfı Başkanı Haham Arthur Schneier, Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos ve Hahambaşı İsak Haleva’nın da katıldığı “Farklı İnançlar” oturumunu izledi. Esra Albayrak da eşi Berat Albayrak’la birlikte ABD’nin 45’inci Başkan Yardımcısı Al Gore’un “21’inci Yüzyıl Çevre ve Ekonomi Stratejileri” başlıklı konferansını dinledi. 3 bin 500 kişilik salonda düzenlenen konferansı, 500 kişi izledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!