Ladin'i yakalattı gizli kahraman olarak kaldı

Güncelleme Tarihi:

Ladini yakalattı gizli kahraman olarak kaldı
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 05, 2011 13:05

El Kaide Lideri Usame Bin Ladin'in Pakistan'da yakalanıp öldürülmesi gündemdeki önemini korurken, operasyonun ardındaki beyin de ortaya çıktı. AP, ABD'nin yıllardır peşinde olduğu Ladin'i yakalayan CIA analistini yazdı.

Haberin Devamı

Güvenlik gerekçeleriyle tam ismi gizli tutulan ve sadece ikinci ismi dile getirilen bir CIA analisti. Ä°smi yok ama baÅŸarıyı simgeleyen pek çok fotoÄŸrafın ardında ondan söz ediliyor. Son olarak Ladin’in öldürüldüğüne iliÅŸkin bilgilerin Obama ve diÄŸer Amerikalı yetkililere iletildiÄŸi toplantılarda çekilen o ünlü karenin ardında olduÄŸu gibi. John, o fotoÄŸrafın içinde deÄŸil ama çerçevenin hemen yanında duruyor. Yıllarını yakalamak için verdiÄŸi Ladin’in ölüm görüntülerini diÄŸerleri ile birlikte inceliyor.Â

CIA, pek çok baÅŸarılı operasyonun ardındaki bu analistin kimliÄŸini vermemekte ısrarlı. Ancak Associated Press'e çeÅŸitli açıklamalarda bulunan CIA yetkilileri, özellikle Bin Ladin’in peÅŸinde geçen yıllarını ve o dönemki analizlerini paylaÅŸarak John’un bir portresini çiziyor. John, tam adı açıklanmayan analistin ikinci ismi. Â

Haberin Devamı

Yaptığı analizlerle Ladin’in Pakistan’da yakalanmasına liderlik eden analist, ünlü teröristin Abbottabad kentinde olduğunu ortaya çıkarmakla kalmadı, herkesi buna ikna ederek gerekli operasyonunun düzenlenmesini sağladı. Öyle ki John, ABD Başkanı Barack Obama’ya Ladin’in büyük olasılıkla bu kent duvarlarının ardında olduğunu müthiş bir özgüvenle seslendiren kişi olarak anılıyor.

John’un terörist avında elinde tuttuğu en önemli koz, önemsiz gibi görünen ayrıntılar arasında gerçeği ayıklayabilme yeteneği. 11 Eylül saldırısının ardından CIA’in terörle mücadele merkezine akın edenlerden sadece biri ama kısa sürede bu yeteneği ile öne çıkmayı başarıyor. 2001’den bu yana her sabah bilgi verdiği CIA Başkan Yardımcısı John McLaughlin’in ifadelerine göre John, geniş yelpazedeki bilgi ve değerlendirmeleriyle soruşturmaya ışık tutuyor.

2003-2005 yılları arasında terörizme karşı mücadelede Ebu Zübeyde, Abdi el Naşiri, Halid Şeyh Muhammed, Remzi bin Alşib, Hambali ve Faraj el Libi gibi en çok ses getiren operasyonlarda yer alan John için Bin Ladin operasyonundan daha büyük bir başarı elbette yoktu. 2001’de Afgan dağlarında elinden kaçırdığı Bin Ladin’in Pakistan’da olduğu bilgisini edinen CIA, nihayet 2006’da Cannonball operasyonuyla bu tezi doğrulamış oldu ve Ladin’i bulmayı başardı. Ancak çok yaklaşılmış olmasına karşın Ladin’in tam yeri saptanamadı.

Haberin Devamı

LADİN'DEN VAZGEÇMEDİ, TERFİYİ REDDETTİ

Bir dönem CIA tarafından bir üst göreve atanması gündeme gelen ancak Ladin’in ve yaşamını bütün ayrıntılarıyla ortaya çıkarmadan bu görevi bırakmak istemeyen John’un aklındaki tek şey, Ladin’i yakalamaktı. Görevinde kalmakta ısrar etti ve küçük adımlarla da olsa ilerlemeye devam etti. Ardından 2008 yılı başlarında John, CIA yetkililerini operasyonu Pakistan’ın iç bölgelerinde derinleştirilmesi gerekliliğine ikna etti. CIA üst düzey yetkilisinin verdiği bilgiye göre, Pakistan’daki terörist kamplarına katılımcı sayısında ciddi bir artış vardı. Bu bilgi ışığında, teröristlerin ABD topraklarına giriş yolu aradığını öngören John, vakit kaybetmeksizin Ladin’in bulunması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

John, ABD eski Başkanı George W. Bush’un ardından Obama’yı da bu stratejiye ikna etmeyi başardı ve kısa süre içinde El Kaide’nin 3 numaralı ismini Mustafa Ebu el Yezid ile Pakistan Talibanı lideri Beytullah Mehsud’un öldürüldüğü operasyonlar gerçekleştirildi.

CIA analisti John, büyük fotoğrafı görmekteki ustalığını izlediği stratejilerle de göstermeyi başardı. Başarısının temelinde terörist grupların liderlerine yönelik analizleri yatıyordu. Ladin’in daha önce saklandığı yerleri göz önüne alarak diğer CIA yetkililerinin öngörülerinin dışında bir çıkarım geliştiren John, aylar süren araştırmaların ardından Pakistan’ın Abbotabad kentine operasyon düzenlenmesini sağladı.

Haberin Devamı

Tüm bu süreç içinde soğuk kanlı tahminlerini ve kendine güvenli duruşunu kaybetmeyen John, CIA yetkililerinden Obama’ya kadar tüm aşamalarda ikna edici bir analiz yeteneği sergiledi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!