Ladin’in gözdesi Emel anlattı

Güncelleme Tarihi:

Ladin’in gözdesi Emel anlattı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2011 00:00

El Kaide lideri Usame bin Ladin’in baskın sırasında yatak odasındaki en genç eşi Yemenli Emel Abdülfettah, operasyon ve öncesini Pakistan istihbaratına anlattı.

Haberin Devamı

Operasyon: Işıkları söndürdüm eşimin yanına gittim, saldırı başladı.

Bin Ladin’nin sağlığı: Eşim artık diyalize girmiyordu.  Karpuz kürü uyguladık.

ABD’nin hafta başında Pakistan’da büyük bir operasyonla ölü ele geçirdiği El Kaide lideri Usame bin Ladin’in yanından hiç ayırmadığı en genç eşi 29 yaşındaki Emel Ahmed Abdülfettah el Sedeh,  Pakistan istihbaratına El Kaide liderinin 10 yıldır bilinmeyen kaçak hayatını birinci ağızdan anlattı. 2001’te Hindikuş sıradağlarının en sarp bölgesi Tora Bora’dan Pakistan’a geçerek ABD takibinden kurtulan Bin Ladin, kalabalık ailesiyle birlikte 7 yıldır köy ve kentlerde mütevazı ancak normal bir yaşam sürüyordu. ABD ve Pakistanlı yetkililer, burunlarının dibindeki Ladin ve ailesini hiç farketmedi, El Kaide liderini dağlarda ve mağaralarda aradı.

Haberin Devamı

5 yıl evden çıkmadı

2001 yılında Afganistan’dan gelen Bin Ladin, ailesini de yanına alarak iki yıl Pakistan’ın sınıra yakın aşiret bölgesinde yaşadı daha sonra da Haripur kentinin Çak Şah Muhammed Han köyüne yerleşti.  İki yardımcısı Muhammed ve Tarık Arşad kardeşler, söylendiği gibi kurye değil, Usame bin Ladin’in 40 yıllık kadim dostunun emanet ettiği iki oğluydu. 2005’teki Pakistan’ın kuzeyini yıkan büyük depremin ardından bin Ladin için yeni yer arayan Muhammed Arşad, Abbottabad’da ev yaptırdı ve grup baskına kadar burada 5 yıl, evden hiç çıkmadan yaşadı.

Bin Ladin yatakta yakalandı

Operasyon gecesi, Ladin’in yatak odasında en genç eş Emel bulunuyordu. Işıkları söndürdü yatağa girdi. Bu sırada silah sesleri duyuldu. Bin Ladin Kalaşnikofu’na ulaşamadan ABD askerleri odaya girdi ve El Kaide liderini başından Emel’i de ayağından  vurdu. ABD, bin Ladin’in kronik böbrek hastalığı nedeniyle  diyaliz makinasına bağlı yaşamak zorunda olduğunu düşünüyordu. Ancak Emel, “Kocam ölene kadar sağlıklıydı. Böbrekleri iyi değildi ama sürekli Karpuz yiyerek, doğal tedaviyle sıkıntı hiç yaşamadı” dedi.

El Kaide’yi evinden yönetiyordu

SEAL komandolarının baskınında öldürülen Usame bin Ladin’in kan içindeki fotoğraflarını yayınlamama kararı alan ABD yönetimi, El Kaide liderinin ölümü üzerindeki şüpheleri ortadan kaldırmak için Abbottabad’daki evden çıkan videolara başvurdu.
ABD Savunma Bakanlığı dün gece, operasyonda ele geçirilen beş videoyu medyaya dağıttı. El Kaide lideri, farklı tarihlerde çekildiği anlaşılan videoların üçünde propaganda konuşmalarının provalarını yaparken, birinde ABD yönetimine seslenirken, sonuncunda ise Arapça yayınlanan El Cezire televizyonunun kendisi hakkında yaptığı bir haberi izlerken görülüyor.
Bin Ladin, propaganda videolarında siyah sakalı ve beyaz gömleği ile oldukça dinç görülürken, kendi haberini izlediği videoda bambaşka bir görüntü veriyor. Sırtına kalın bir kahverengi battaniye, başında yeşil bir takke ve elinde uzaktan kumanda ile koltukta oturan bin Ladin’in sakalının da tamamıyla ağardığı, böbrek hastalığı nedeniyle teninin renginin solduğu dikkat çekiyor.  Pentagon’dan yapılan açıklamada  görüntülerin bin Ladin’in El Kaide’yi saklandığı yerden yönetmeyi sürdürdüğünün kanıtı olduğunu ileri sürüldü. Baskında  çok sayıda belge ve sabit disk ve CD ele geçiren ABD,  önemizdeki günlerde daha fazla görüntüyü basına dağıtabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!