Kuzeyden gelen davulcu

Güncelleme Tarihi:

Kuzeyden gelen davulcu
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

1994'te İsveç'ten gelip birkaç yıl içinde Türkiye'de popüler olan saksofoncu İlhan Erşahin'den sonra bir başka İsveç doğumlu genç, cazda adını duyurmaya çalışıyor. İsveç ve ABD'de müzik eğitimi alan davulcu Mehmet İkiz, triosuyla, 11 Mart'a kadar Cafe Gramofon'da çalacak.

Tarkan, Rafet El Roman, Tuğçe San... Gurbetçilerin Avrupa'da doğan çocuklarıydılar. Almanya'dan gelip Türk popuna yeni bir soluk getirdiler. Şimdi cazda aynı durumla karşı karşıyayız. 'Beyin göçü'nde İsveç'e yerleşen Türkler'in çocukları anavatana dönüyor, Türk cazına yeni soluk getiriyor.

Açılışı yapan saksofoncu İlhan Erşahin oldu. İsveçli bir öğretmen ve bir Türk mimarın oğluydu Erşahin. 1994 Akbank Caz Festivali'nde ilk kez grubuyla Türk müzikseverlerin karşısına çıktı. Sekiz buçuk, Gramofon, Roxy gibi mekanlarda çaldı. O günlerde, ayaklarına gelen bu yetenekli genci fark etmeyenler, birkaç yıl sonra New York'un ünlü caz kulübü Sweet Basil'da çalmaya başlayınca uyandı. Erşahin'in Türkiye'deki konserlerinde izdiham yaşanmaya başladı.

Altı yıl sonra Erşahin'in yolundan bir başka İsveçli genç Türk cazcı, davulcu Mehmet İkiz yürüyor. 21 yaşındaki genç müzikçi bir Türk gazetecinin (Osman İkiz) oğlu. 1998'de Stocholm Konservatuvarı'ndan mezun olduktan sonra, Erşahin gibi burs kazandı. ABD'ye gitti. Los Angeles Müzik Akademisi'nde davul eğitimi gördü. Ünlü trompetçi Don Cherry'nin oğlu David Cherry'nin grubuna katıldı. Emin Fındıkoğlu'nun Detant grubunda da yer aldı.

Birkaç ay önce Q Jazz Bar'da Türk cazcılara eşlik eden İkiz, bu kez iki yetenekli İsveçli cazcıyla kurduğu üçlüsüyle İstanbul'a geldi. Grubun İsveç Kraliyet Müzik Akademisi diplomalı vibrafoncusu Mattias Stahl (30) geçen yıl Caz Akademisi Ödülü kazanmıştı. Okul arkadaşı, kontrbasçı Filip Augustsson (27) ise Norrbotten Big Band'in üyesi. Son iki yıldır İsveç caz çevrelerinde adından çok sık söz ediliyor.

Grup altı aydır birlikte. İsveç'te yılda birkaç kez konser veriyor, bazı caz kulüplerinde çalıyorlar. Repertuarları caz standartlarının yanısıra vibrafoncu Stahl’ın bestelerinden oluşuyor. Kuzeyden gelmelerine karşın, üçlünün Kuzey Cazı'ndan daha sıcak, caz geleneğine yakın bir anlayışı var. Müzikleri akustik, dinamik ve İskandinavlar’a yaraşır derinlikte.

Konserler her akşam saat 22.30'da başlıyor. Giriş ücreti 7 milyon lira. Öğrencilere yüzde 50 indirimli.

Tünel Meydanı, 3, Beyoğlu. Rezervasyon tel: (0212) 293 07 86

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!