Kuzey Kutbu'nu iÅŸgal eden yosunların sırrı çözüldü

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Kutbunu işgal eden yosunların sırrı çözüldü
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 11, 2012 10:28

Kuzey Kutup bölgesinde NASA adına araştırmalar yapan bilim insanlarının, geçen yıl Temmuz ayında, buzulların altında bulduğu şimdiye kadarki en büyük bitkisel plankton patlamasının nedeni anlaşıldı.

Haberin Devamı

Alaska’nın kuzeyinde keşfedilen, 100 kilometrelik devasa bitki planktonu kümesinin oluşumunda, buzulların erimesiyle meydana gelen havuzların güneş ışığını okyanus suyuna odaklamasıyla meydana gelen koşulların elverişliliği rol oynuyor.

Bu oluşumu, "Mojave Çölü'nde Amazon ormanı bulmak" diye nitelendiren araştırmacıların keşfettiği planktonların miktarı, buzullarla kaplı olmayan sularda bulunanlardan dört kat fazla.

Araştırmayı yürüten ekibin başında bulunan, Stanford Üniversitesi'nden Kevin Arrigo, araştırma sonuçlarının kendileri için sürpriz olduğunu, daha önce böyle bir şeye olasılık vermeyeceğini belirtti.

Bu artışın ekolojik sonuçlarının neler olacağı henüz bilinmiyor olsa da, okyanustaki besin zincirinde değişikliklere neden olacağı öngörülüyor.

Haberin Devamı

Daha önceki araÅŸtırma sonuçları, buzulların güneÅŸ ışığını keserek, denizdeki bitki yaÅŸamını olumsuz etkilediÄŸine iÅŸaret ediyordu.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!