Kuzey Kore rokete yakıt yüklemeye başladı

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Kore rokete yakıt yüklemeye başladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2012 11:32

Kuzey Kore, uzaya yollayacağı uydunun monte edildiği rokete yakıt doldurma işlemine devam ederken, ABD ve Japonya'dan uyarı geldi. Yönetimi elinde bulunduran komünist parti olağanüstü bir toplantı düzenleme kararı alırken, yeni bir savunma bakanı atandı.

Haberin Devamı

Pyongyang'ın kuzeyinde yer alan uydu kontrol merkezi direktörü Paek  Chang-Ho, "Şu anda yakıt doldurma işlemimiz devam ediyor. Bu işlem başlamıştır"  dedi.

Yakıt doldurma işleminin yakın bir zamanda tamamlanacağını söyleyen Paek, gözlem uydusunun dün füzeye yerleştirildiğine yönelik haberleri teyit etti.

Paek "Kontrol merkezi fırlatma işleminin son safhasında ancak fırlatma tarihi üstlerim tarafından belirlenecek" dedi.

İKİ KRİTİK ADIM 
Pyongyang yönetimi roketin fırlatılmasından önce iki kritik adım attı. İktidarda bulunan Komünist İşçi Partisi olağanüstü bir toplantıya gidileceğini açıkladı.  Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'a destek verilmesi beklenilen toplantı öncesinde Savunma Bakanı da değişti.

Yönetimin resmi gazetesinde yeralan habere göre, ordu yönetiminden sorumlu olan Kim Jong Gak selefi 75 yaşındaki Kim Yong Şun'dan görevi devraldı.

Haberin Devamı
1956'dan beri orduda görev alan Kim Yong Şun'un roketin fırlatılmasından hemen önce görevden alınması dikkat çekti. 

AFP'ye konuşan Güney Koreli uzmanlar, kararın, Kim Jong Un'un kritik pozisyonlara kendisine yakın isimleri ataması olarak değerlendirdi.  

ABD VE JAPONYA'DAN UYARI
Japonya Dışişleri Bakanı Koiçiro Gemba ile BM Güvenlik konseyi'nde yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan ABD Dıişleri Bakanı Hillary Clinton ülkesinin, Kuzey Kore'nin roket fırlatması durumunda "uygun eylemi" yürüteceğini söyledi.

Clinton, bunun, bölgesel güvenlik ile Kuzey Kore'nin mevcut Güvenlik  Konseyi kararlarına ilişkin yükümlülüklerine yönelik doğrudan bir tehdit  oluşturacağını belirtti.

Koiçiro Gemba da ülkesinin, füzenin fırlatılmasına vereceği karşılığın  çerçevesini belirlerken Washington yönetimi ve uluslararası toplumla eş güdüm  halinde hareket edeceğinin altını çizdi.

Ancak her iki dışişleri bakanı da Kuzey Kore'nin roketi fırlatması durumunda tam olarak nasıl bir karşılık verileceğini açıklamadı.

Kuzey Kore, geçen ay, ülkenin kurucu lideri Kum İl Sung'un 100. doğum  gününü kutlama etkinlikleri çerçevesinde bu ay uzaya gözlem uydusu fırlatacağını  açıklamıştı.

Aralarında ABD, Japonya ve Güney Kore'nin bulunduğu diğer ülkeler,  uzun menzilli roket fırlatmanın BM kararlarının ihlali anlamına geleceğini  belirterek, Pyongyang yönetiminden bu plandan vazgeçmesini istiyor. Bu ülkeler,  uzaya uydu göndermenin uzun menzilli füze denemesine kılıf olabileceğinden endişe  ediyor.

Haberin Devamı

JAPONYA KRİZ MASASI OLUŞTURDU

Japonya hükümet sözcüsü Hükümet sözcüsü, "füzenin fırlatılma olasılığına karşı hazırlık  yapılırken, son dakikaya kadar Kuzey Kore'ye bu planından vazgeçme çağrısında  bulunmaya devam edeceklerini" belirtti.

Görevliler ve uzmanların, bilgi toplamak ve bu bilgileri incelemek  amacıyla bir araya geldikleri kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığının da Kuzey Kore'yle ilgili gelişmeleri ele almak  için özel bir merkez oluşturduğu belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!