Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi sandık başında

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi sandık başında
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2013 11:03

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nde genel seçimler için oy kullanma işlemi bu sabha 07.00'de başladı. Ancak elektronik cihazlardaki arıza nedeniyle oy verme işlemi sırasında gecikmeler yaşanıyor.

Haberin Devamı

Teknik arızalardan biri de Irak Başbakanı Neçirvan Barzani'nin eşiyle birlikte oyunu kullandığı sırada yaşandı. Yaklaşık 15 dakikalık bir beklemenin ardından arızanın giderilmesiyle Başbakan Barzani oyunu kullanabildi. Anadolu Ajansı, oy kullanma işlemi tamamladıktan sonra basın mensuplarına kısa bir açıklamada bulanan Başbakan Neçirvan Barzani'nin, "Umuyorum ki, elektronik çihazlar nedeniyle yaşanan aksaklık vatandaşların sandık başına gitmemesine yol açmaz" dediğini aktardı.

KUZEY IRAK BÖLGESEL KÜRT YÖNETİMİ SANDIK BAŞINDA / FOTO GALERİ

Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani de sabah saatlerinde oyunu kullandı. Oğlu Mensur Barzani ile birlikte Erbil'e 30 kilometre uzaklıktaki Selahaddin kasabasında evine yakın olan Şarevani Ofisine gelerek oyunu verdi. Barzani, oyu kullanmadan önce mürekkepli sağ işaret parmağıyla basın mensuplarına poz verdi. Barzani'nin oy verme işlemi sırasında elekronik cihaz arızası yaşanmadı.

Haberin Devamı

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ndeki seçimlerde, aralarında Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Goran, Yekgirtu, Komala İslam, Komünist Parti, Sosyalist Parti, İslami Hareket Partisi, Emek Partisi ile Türkmenler, Asuriler, Yezidiler, Keldaniler, Süryaniler ve bağımsızların bulunduğu 31 siyasi parti ve grup yarışıyor. Toplamda bin 129 aday oy pusulalarındaki yerini aldı.

111 sandalyeli Kürt meclisinde siyasi partiler 100 sandalye için, azınlıklar ve gayrimüslimler ise kendilerine konulan kota nedeniyle 11 sandalye için rekabet ediyor.

Parlamentoda mevcut durumda KDP'nin 30, KYB'nin 29, Goran'ın 23, Yekgirtu'nun 6, Komala İslam'ın 4, Komünist Parti'nin 1, Sosyalist Parti'nin 2, İslami Hareket Partisi'nin 2, Emek Partisi'nin 1 ve bağımsızların 2 sandalyesi var. 11 sandalye azınlıklar ve gayrimüslimler için tahsis edildi. Türkmenlerin 5, Asurilerin 2, Yezidilerin 2, Keldani ve Süryanilerin de birer kontenjanı bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!