Kuveyt seçimlerinde kadınların aday olması tarihi olay

Güncelleme Tarihi:

Kuveyt seçimlerinde kadınların aday olması tarihi olay
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2006 11:53

Kuveyt'te erken genel seçimler için beş kadının adaylığını koyması, 44 yıldır seçme ve seçilme haklarından mahrum olan kadınlar için tarihi bir dönüm noktası oldu.

Haberin Devamı

Kadın hakları savunucusu Rula Daşti, adaylığını açıkladıktan sonra yaptığı açıklamada, “Bu tarihi bir gün. Bu, gerçek olan bir hayal ve Kuveytli kadınların siyasi yaşama katılmalarının gerçek başlangıcı” ifadesini kullandı.
Adaylığını koyan gazeteci Ayşe El Raşid de “Bugün, demokrasinin ikinci bir soluk kazandığını hissediyorum. Artık kadınlara bir şans verilmesinin zamanı gelmiştir” dedi.

Seçimlerde aday olacağını açıklayan beş kadından dördünün, kayıt bürolarının açılmasından ve erkek adayların gelmesinden çok önce bürolara geldiği belirtiliyor. 29 haziranda yapılacak erken genel seçimler için adaylığını koymak isteyenlerin son başvuru tarihi 3 haziran. Kuveyt emiri Sabah El Ahmed El Sabah 21 mayısta parlamentoyu feshetmiş ve erken genel seçimlerin yapılacağını duyurmuştu.

Haberin Devamı

1 milyon nüfuslu Kuveyt'te 195 bini kadın toplam 340 bin 250 seçmen bulunuyor ve seçmen yaşı 21. Askerlerin oy kullanması ise yasak. Kuveytli kadınlar, parlamentonun kurulduğu 1962'den itibaren seçme ve seçilme hakkından mahrumdu. Ancak mayıs 2005'te parlamentodaki tarihi oylamada bu haklarına kavuşmuşlardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!