Kutup operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Kutup operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Güney Kutbu'nda araştırma yapan bir kadın doktorun göğüs kanserine yakalandığı şüphesi belirince Amerika, Antartika'ya inanılmaz bir hava operasyonu düzenledi.

ABD Ulusal Bilim Vakfı'na bağlı Amudsen-Scott Araştırma İstasyonu'nda görevli 41 bilimadamından tek bayan olan doktorun göğsündeki şişlikten kuşkulanaraek yardım istemesi üzerine devreye ABD hükümeti girdi. Ancak kadın doktora yardım göndermek imkansız gibiydi. Güney Kutbu, 9 ay süren şiddetli kış mevsiminin etkisindeydi. Hava eksi 62 derece soğuk, kar fırtınaları yüzlerce kilometre hızla esiyordu. Uçakların buraya inmesi mümkün değildi. Bunun üzerine gerekli malzemenin havadan atılması kararlaştırıldı.

9 bin 600 km'lik uçuş

Hemen bir operasyon planı yapıldı. Önce içinde erken teşhis cihazları ve tıbbi malzeme bulunan bir nakliye uçağı ile bir tanker uçak Antartikaya'ya yakın diye Yeni Zelanda'ya gönderildi. Güney Kutbu operasyonu 15 saat sürecek ve gidiş dönüş toplam 9 bin 600 kilometre katedilecekti. Operasyon kötü hava şartlarında Yeni Zelanda'dan başladı. İki uçak zorlu bir uçuştan sonra Güney Kutbu'na ulaştı ve her biri 160 kilo gelen toplam 11 koliyi paraşütle istasyonun yakınına attı.

Havadan iki kez ikmal

Kanserli olduğu sanılan kadın doktor ve arkadaşları da araştırma istasyonunda alarm vermişti. Çünkü içinde tıbbi aletler ve yiyecek bulunan koliler eksi 62 derecede donmadan en fazla 10 dakika dayanıyordu. İstasyonun çevresine yayılan bilimadamları kutup araçlarıyla hemen kolileri topladılar ve donmadan kapalı alana ulaşmayı başardılar. Malzemeleri taşıyan nakliye uçağı, beraberindeki tanker uçaktan iki defa yakıt ikmali yaparak Yeni Zelanda'ya döndü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!