Kutup ayılarının sağlığı tehlikede

Güncelleme Tarihi:

Kutup ayılarının sağlığı tehlikede
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2003 16:12

Dünyanın en ucunda yaşayan kutup ayıları sanayileşmeye yenik düşüyor. Sanayi bölgelerinden sızan kimyasal maddeler, dünyanın en güçlü hayvanlarından biri olan sevimli beyaz ayıların soyunun tükenmesine neden olabilir. Kanada’da yapılan araştırmalara göre, bir süredir Kuzey Kutbu’ndaki buzlar çekildiği için kutup ayıları artık eskisi gibi fok balığı avlayamıyor ve giderek zayıflıyor.

Haberin Devamı

ABC'nin web sitesindeki habere göre, sanayileşmiş bölgelerden atılan kimyasal maddeler kutup ayılarının sağlığını tehdit ediyor. Kanada’daki Alberta Üniversitesi’nden uzman Andrew Derocher  “Ayıların vücudundaki yağ oranı azaldıkça, geriye kalan yağdaki kimyasal madde oranı artıyor” dedi. Yedi yıldır kutup ayıları üzerinde çalışan Derocher, Kuzey Kutbu’ndaki buzların çekilmesinin, kutup ayılarının soyunun 100 yıl içinde tükenmesine neden olabileceğini söyledi.

Latince adı ursus maritimus (deniz ayısı) olan kutup ayıları avlanmak için buz parçalarını sal gibi kullanıyor. Kuzey Kutbu’ndaki buzlar ise her 10 yılda %9 azalıyor. Hava haritaları, güneyden gelen hava akımlarının Kuzey Kutbu’nda birleştiğini gösteriyor. Hava akımlarıyla birlikte gelen kimyasal maddeler ise, Kuzey Kutbu’nda yoğunlaşıp yeryüzüne düşüyor. Malesef kutup ayıları bu kimyasal maddeleri öğütemiyor. Kutup ayılarının vücutlarındaki yağda bu kimyasal maddeler görülebiliyor.

Haberin Devamı

Ortalama bir kutup ayısı bir oturuşta 100 kilo et yiyebilir. Kutup ayıları vücutlarının yağla kaplı olması sayesinde vücut ısılarını koruyabiliyorlar. Fakat yedikleri her hayvan, vücutlarındaki zehirli kimyasal maddelerin artmasına yol açıyor. Kimyasal maddeler, sudaki küçük canlılardan balıklara, sonra foklara ve en sonunda kutup ayılarına geçiyor. Kanada’daki Ottawa Üniversitesi’nden Ross Norstrom, “Hayvanların metabolizması kimyasal maddeleri dışarı atamıyor, bu yüzden bu maddeler hayvanların vücutlarında birikiyor ve besin zincirinin her halkasında 10 kat artıyor.” dedi. Norstrom, “Sıra kutup ayılarına geldiğinde, kimyasal maddeler çok yoğunlaşmış oluyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!