Kutan'ın kişisel gideri partiye mal edildi

Güncelleme Tarihi:

Kutanın kişisel gideri partiye mal edildi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2006 10:42

Anayasa Mahkemesi, Saadet Partisinin 2003 yılı kesin hesabının incelenmesi sonucunda, Genel Başkan Recai Kutan adına düzenlenen 94 bin 400 YTL'lik gazete faturasının parti genel merkez gideri olarak gösterildiğini saptadı.

Haberin Devamı

Yüksek Mahkeme, bu gider karşılığı mal varlığı ile yasaya aykırı bağışlarla elde edilen 33 bin 714 YTL'lik liralık gelir karşılığı mal varlığının Hazineye gelir kaydedilmesine karar verdi. Anayasa Mahkemesinin Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan siyasi parti mali denetim kararlarına göre, Saadet Partisinin 2003 yılı kesin hesabında gösterilen gelir ve giderlerinin 2820 sayılı Siyasi Partiler Yasası'na (SPY) uygun olduğu saptandı.

Kararda, ancak, Parti Genel Merkezince SPY'nin 66. maddesine aykırı olarak toplam 33 bin 714 YTL tutarında bağış geliri elde edildiği, bu gelirin yasada öngörülen bağış sınırlarını aştığı saptandı. Kararda, bu nedenle, bu tutar karşılığı mal varlığının SPY'nin 76. maddesi gereğince Hazineye gelir kaydedilmesine karar verildi.

BAĞIŞ YAPANLAR

Yüksek Mahkemenin kararında, SPY'nin 116. maddesine aykırı olarak söz konusu bağışları yapan Oğuzhan Asiltürk, Yasin Hatipoğlu, Recai Kutan, Turan Alçelik, Suat Pamukçu, Lütfi Esengün, Rıza Güneri, Ahmet Sünnetçioğlu ile bağışları kabul eden parti sorumluları Suat Pamukçu, Mustafa Geçen, Fikret Erçoban hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılabilmesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, SPY'nin 116. maddesi uyarınca gereğinin yapılması için dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına iletecek.

Haberin Devamı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yapacağı soruşturma sonucunda, ilgililer hakkında dava açabileceği gibi takipsizlik kararı da verebilecek. SPY'nin 116. maddesi, yasa hükümlerine aykırı olarak bağışta bulunan kimse ve bağışı kabul eden parti sorumlusunun, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını öngörüyor.

KUTAN'IN GAZETELERİ

Anayasa Mahkemesi'nin hesap inceleme kararında, 2820 sayılı SPY'nin 70. maddesinde “Bir siyasi partinin bütün giderleri, o siyasi parti tüzel kişiliği adına yapılır” denildiği anımsatıldı. Buna karşın Recai Kutan adına düzenlenen ve adres olarak “T.B.M.M. lojmanları B-2 Oranşehri” gösterilen 23 Temmuz 2003 tarihli 94 bin 400 YTL'lik faturanın parti genel merkez gideri olarak gösterildiği ve parti hesaplarına gider kaydedildiğinin görüldüğü belirtildi.
Kararda, “Söz konusu fatura karşılığı yapılan ve gazete alımına yönelik olan bu giderin, parti tüzelkişiliği adına yapılan bir gider olarak kabul edilmesi mümkün değildir” denildi.

Haberin Devamı

Bu nedenle, Parti Genel Merkezince SPY'nin 70. maddesine aykırı olarak kişi adına düzenlenmiş belgelerle yapılan 94 bin 400 YTL gider karşılığı mal varlığının da aynı yasanın 75. ve 76. maddesi gereğince Hazineye gelir kaydedilmesi kararlaştırıldı.

ANAVATAN

Anavatan Partisinin 2004 yılı kesin hesabının incelenmesi sonucunda da parti gelir ve giderinin SPY'ye uygun olduğu belirlendi.

Yüksek Mahkeme, incelemesinde, parti görevlilerinin Motorlu Taşıtlar Vergisi, bina vergisi, sigorta primlerinin gecikme zamlarının partiye gelir kaydedildiğini belirledi. Anayasa Mahkemesi'nin kararında, parti görevlilerinin yasal süresi içinde parti adına ödemesi gerekirken, gereken özeni göstermeyerek süresi içinde yükümlülüklerini yerine getirmemeleri sonucu ödenen gecikme zammı konusunda parti tüzel kişiliğini sorumlu tutma imkanı olmadığı vurgulandı. Kararda, bahse konu ödemelerin ve trafik cezalarının kişisel sorumluluk kapsamında olduğu bildirildi.
Yüksek Mahkeme, bu nedenlerle parti görevlilerinin kişisel kusurlarından kaynaklanan ve dolayısıyla 2820 sayılı Yasanın 70. maddesine aykırı olarak parti tüzel kişiliği adına yapılmayan 8 bin 272 YTL'lik gecikme zammı ve trafik cezası ödemeleri karşılığı mal varlığının Hazineye gelir kaydedilmesine karar verdi.

DİĞER 2 PARTİ

Cumhuriyetçi Demokrasi Partisinin 2003 yılı kesin hesabını da inceleyen Yüksek Mahkeme, bu partinin kesin hesabını SPY'ye uygun buldu. Ancak, Parti Genel Merkezince SPY'ye aykırı olarak, kişi adına düzenlenmiş belgeler ile yapılan bin 668 YTL'lik gider karşılığı mal varlığının Hazineye gelir kaydedilmesine karar verdi. Anayasa Mahkemesi, Sağduyu Partisinin 2004 yılı kesin hesabının incelenmesi sonucunda, partinin gelir ve giderlerini yasaya uygun buldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!