Küskünlerin umudu artık başka bahara

Güncelleme Tarihi:

Küskünlerin umudu artık başka bahara
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Seçimlerin ertelenmesiyle ilgili öneri, Anayasa Komisyonu'nda tartışmalı bir görüşmeyle reddedildi. FP, küskünlerle birlikte oy kullandı.

İktidar, TBMM Anayasa Komisyonu'ndaki manevrası ile FP destekli küskünlerin seçimleri erteletme girişimlerinin önünü tıkadı. DTP'nin ertelemeye ilişkin önerisi, TBMM Anayasa Komisyonu'nun 190'ıncı sırasına gönderildi. Komisyon karara varmadığından, önerinin Genel Kurul'da ele alınmasının yolu da kapanmış oldu.

TBMM Anayasa Komisyonu, DTP'nin genel seçimlerin ertelenmesine ilişkin önerisini tartışmak üzere dün toplandı. Bütün komisyon üyelerinin tam kadro hazır bulunduğu toplantıya, çok sayıda küskün milletvekili de katıldı.

İktidar kanadı, belirledikleri strateji üzerine, toplantının başında, hükümetin de temsil edilmesine olanak sağlamak üzere görüşmelerin bir defaya mahsus ertelenmesini istedi. Başkan Sav, buna gerek olmadığını vurguladı. Bunun üzerine iktidar, küskün vekillerin oturuma katılmasını engellemek için, kapalı toplantı talebinde bulundu.

KÜSKÜNLER KIZDI

Küskün milletvekilleri salondan ayrılmak zorunda kalınca, milletvekilleri arasında hakaret ve küfürleşmeye kadar varan bir tartışma başladı. Küskünler, ‘‘Biraz cesur olun, neden korkuyorsunuz, hukuku katlediyorsunuz, hukukun canına okudunuz’’ diye bağırdılar. DTP'li Ferit Bora, ‘‘Ayıp, ayıp’’ diye bağırınca, ANAP'lı Bülent Akarcalı, ‘‘Ayıbı görmek istiyorsan, dışarda tuvalet var, orada aynaya bak’’ dedi. Oturum sırasında sürekli olarak sessiz bir şekilde dua okuyarak, etrafa üfleyen FP'li Abdülkadir Öncel ise ‘‘Yazıklar olsun, haksız olduğunuz için korkuyorsunuz’’ diye tepki gösterdi. ANAP'lı Işın Çelebi, ‘‘O zaman 18 Nisan'da seçim yapalım. Seçimden kaçan sizsiniz’’ diye yanıt verdi. Bazı milletvekilleri, salon çıkışında da öfkeli bir şekilde bağırmayı sürdürdüler. Bu arada bazılarının, ‘‘Şerefsizler, itoğlu itler, kalleş bunlar’’ diye söylendiği duyuldu.

İKTİDARIN MANEVRASI

Oturumun basına kapalı bölümünde önceden belirlenen taktik işleme konuldu. İktidar kanadı, önerinin, komisyonun gündeminin en son sırasına gönderilmesine ilişkin bir önerge verdi. Önergede, ‘‘Seçim takviminin kesinleşmesi, toplumun ve siyaset öznelerinin seçim atmosferine girmiş bulunması, esasen gündeme konu önergenin anayasanın 77 ve 78. maddeleri çerçevesinde görüşülme kabiliyetinin bulunmaması karşısında, gündeme alınan işin, gündemden çıkarılması, komisyondaki normal sırasına iadesi, içtüzüğün 26'ya 2 hükmü uyarınca teklif olunur’’ denildi.

CHP'DEN ERTELEMEYE DESTEK

FP'li üyelerin bütün itirazlarına rağmen, önerge 11'e karşı 14 oyla kabul edildi. ANAP bir eksikle, DYP ve DSP tüm üyeleriyle önergeye destek verdi. ANAP'lı küskün İrfan Köksalan, FP'li ve CHP'lilerle birlikte önergeye ret oyu verdi. Başkan Sav da, önerge aleyhine oy kullandı.

BAŞKANIN İKİRCİKLİ TAVRI

FP'li üyeler, ‘‘Öneri gündemden çıkarıldı, Meclis Başkanlığı'na iade edildi. Genel Kurul'da ele alınabilir’’ iddiasında bulundular. Başkan Sav, yaptığı ilk açıklamada, önerinin gündemden çıkarıldığını söylemekle yetindi. Israrlar üzerine Sav, ‘‘Komisyon bir rapor yazmayacaktır. Öneri, komisyon gündeminin son sırasında yerini alacaktır. Öneri, komisyonca görüşülmemiş ve karara bağlanmamıştır’’ dedi. ANKARA



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!