Küskünlerin bugün 184'ü bulması lazım

Güncelleme Tarihi:

Küskünlerin bugün 184ü bulması lazım
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

Lideleri tarafından tasfiye edildikten sonra Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırmayı başaran küskünler, FP desteği nedeniyle, Genel Kurul'u çalıştırabilmek konusunda umutlu görünüyor.

Liderleriyle seçim hesaplaşmasına giren 116 küskün, FP'nin dışında da listelerde elenenlerden destek bekliyor. Hesapları tutar ve toplantı yeter sayısı 184'e ulaşırlarsa, TBMM'de yoğun ve tartışmalı bir süreç başlayacak. Küskünlerin seçimi iptal ettirme sürecinde aşmaları gereken engeller şöyle:

İLK ENGEL: 184

Bugün TBMM Başkanı Hikmet Çetin'in yöneteceği Genel Kurul'un açılabilmesi için toplantı yeter sayısı olan 184'e ulaşılması gerekiyor. FP'nin buna destek verdiği gözönünde bulundurulduğunda, küskünler bu engeli aşacaklarına inanıyor.

2. ENGEL

Genel Kurul'da DEPAR Genel Başkanı Gökhan Çapoğlu'nun, genel görüşme açılmasını sağlamak amacıyla söz alması bekleniyor. Ancak öngörüşmelerde hükümetin mutlaka yerini alması gerekiyor. Aksi halde Çetin, öngörüşmeyi bir defaya mahsus ileri tarihe ertelemek durumunda kalacak.

SEÇİM İSTEYENLER

Bu sırada seçimin iptalini istemeyen partilerin grup başkanvekilleri birer gözlemci ile Genel Kurul'a katılırken, arkadaşları engelleme için kuliste hazır bekleyecek.

OYLAMA SINAVI

Küskünler, Genel Kurul'u çalıştırır, öngörüşmeyi yaptırırlarsa, bu kez genel görüşme önergesinin gündeme alınması konusundaki oylamada sınav verecekler.

SALI TOPLANTISI

Küskünler bugünkü engelleri aşarlarsa Salı günü kendileri açısından yaşamsal bir oylamayla karşı karşıya kalacaklar. Küskünler, genel görüşmenin yapılacağı Salı günü, Meclis'in çalışmalarına devam edilmesi kararını aldırma uğraşı verecekler. Bu engelin aşılması durumunda, seçimlerin iptali, Erbakan'ın kurtarılması da dahil bir çok konunun gündeme gelmesinin öne açılabilecek.

KOMİSYON ENGELİ

Küskünler, seçimin 18 Nisan'da yapılmaması için bir yasa önerisi ya da Meclis kararı önergesi verirse, bunun öncelikle Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesi gerekecek. Kendi isteğiyle aday olmayan Anayasa Komisyonu'nun CHP'li Başkanı Atilla Sav, toplantıya çağırırsa bu kez karar çıkması için partilerin ağırlığının aşılması zorunluluğu gündeme gelecek.

DEMİREL'İN VETOSU

Küskünler, Anayasa Komisyonu engelini aşmak için, Meclis gündeminde bekleyen ‘‘seçimlerin temel hükümlerine’’ ilişkin yasanın doğrudan görüşülmesini sağlamak isterse, bu kez görüşmelerde hükümetin temsil edilmesi gerekecek. Küskünler, tüm bu Anayasa ve İçtüzük engellerini aşıp genel seçimlerin 18 Nisan'da yapılmasına ilişkin yasayı ve kararı yürürlükten kaldırabilirse, bu kez Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in imzalayıp imzalamayacağı tartışma konusu olacak.

GERİSİNİ GETİREMEZLER

Küskünlerden CHP'li Mahmut Işık, başarıya ulaşacakları konusunda çok inançlı olduğunu vurgularken, ANAP'lı Şadan Tuzcu, ‘‘Toplantıyı açabilirler ama gerisini getiremeyecekler. Bir haftalık süreçte çok şey değişecek’’ dedi. CHP Genel Sekreteri Adnan Keskin, küskünlerin girişimi sonucunda Meclis'in kendi çıkarları için çalışanların bulunduğu bir ‘‘Ahır’’ olarak görülmeye başlayacağını söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!