Küskünler yeniden harekete geçti

Güncelleme Tarihi:

Küskünler yeniden harekete geçti
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 11, 2002 11:15

Küskünler, 3 Kasım'da yapılacak genel seçimleri erteletmek için yeni bir hamle başlattı. 110 milletvekili, Meclis'in tatile girme kararının TBMM İç Tüzüğü'ne aykırı olduğu iddiasıyla, yürütmenin durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Haberin Devamı

Başvuru dilekçesi Afyon Milletvekili Gaffar Yakın tarafından bugün Anayasa Mahkemesi'ne verildi. TBMM'nin 1 Ekim 2002 tarihinde aldığı kararın "yeni bir içtüzük ihdası olduğu" ileri sürülen dava dilekçesinde, Anayasa'nın 96. maddesine göre, alınan kararda "salt çoğunluk bulunması gerektiği, oysa TBMM'nin bu kararında bu oranın aranmadığı" ileri sürüldü.

Dava dilekçesinde, ayrıca, TBMM'nin tatile girmesine ilişkin kararda "kabul, ret ve çekimser oyların belirsiz ve çelişkili olarak tespit edildiği, bu durumun Anayasa'ya aykırı olduğu" savunuldu. Öncelikle yürürlüğün durdurulması istenen dava dilekçesinde, kararın iptali talep edildi.

TARTIÅžMALI OYLAMA

1 Ekim'de toplanan TBMM Genel Kurulu, SP, ANAP ve YTP ile ''küskün'' milletvekillerinin 170 oyuna karşı 191 oyla tatil kararı alarak, 3 Kasım'da seçimlerin yapılmasını kesinleştirmişti. TBMM'nin, 3 Kasım 2002 Pazar günü yapılması kararlaştırılan milletvekili genel seçiminin kesin sonuçları Yüksek Seçim Kurulu'nca TRT'de ilanını takip eden beşinci gün saat 15.00'de toplanmak üzere tatile girmesini kararlaştırmıştı.

Haberin Devamı

Seçimleri erteletme konusunda taktik savaÅŸlarının gölgesinde toplanan Meclis'te CumhurbaÅŸkanı Ahmet Necdet Sezer de geleneksel açılış konuÅŸmasını yapmamıştı.Â

Genel Kurul'da, oylamanın elektronik cihazla yapılmasını öneren erteletme yanlısı milletvekilleri Meclis Başkanı Ömer İzgi engeline takıldı. İç Tüzük gereği oylamayı el kaldırılarak işari olarak yaptıran İzgi, sert eleştirilere hedef oldu.

OYLARIN RENGÄ°

Oylamada; ANAP, YTP ve SP grupları, Meclis'in tatile girmesi önerisine karşı oy kullandı. ANAP İstanbul Milletvekili Ediz Hun ile Ankara Milletvekili Birkan Erdal, tatil önerisine olumlu oy verirken, İzmir Milletvekili Işın Çelebi, Manisa Milletvekili Ekrem Pakdemirli, Zonguldak Milletvekili Veysel Atasoy, Van Milletvekili Kamran İnan ile Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Güneş ise ''çekimser'' kaldı.

DSP'den Tahir Köse (Ä°stanbul), Bayram Fırat Dayanıklı (TekirdaÄŸ), Hasan Metin (Ä°zmir,) Ömer Ãœstünkol (Zonguldak)ve Yücel Erdener (Ä°stanbul), MHP'den ise Bekir Ongun (Aydın), Ayhan Çevik (Van), Nail Çelebi (Trabzon), Aydın Gökmen (Balıkesir), Mustafa Yaman (Giresun), Mustafa Haykır (KırÅŸehir), Mükerrem Levent (NiÄŸde), Ahmet Çakar (Ä°stanbul), Cahit TekelioÄŸlu (Mersin), Müjdat Kayayerli (Afyon), Ä°smail Çevik (NevÅŸehir), Namık Hakan Duran (Malatya), Hasan Basri ÃœstünbaÅŸ (Kayseri), Hüseyin Kalkan (Balıkesir), Mehmet Ay (Gaziantep),Hasan Hüseyin Balak (Tokat), Osman MüderrisoÄŸlu (Antalya), Osman Gazi Aksoy (Isparta) ''ret'' oyu verdi.Â

Haberin Devamı

DYP'den aralarında Erzurum Milletvekili Zeki Ertugay, Van Milletvekili Fetullah Gültepe, Denizli Milletvekili Kemal Aykurt, Hakkari Milletvekili Hakkı Töre, Çorum Milletvekili Abdulhaluk Çay'ın da bulunduğu bazı milletvekilleri Meclis'in açık kalması yönünde oy kullanırken, Ankara Milletvekili Saffet Arıkan Bedük çekimser kaldı.

Ä°ZGÄ°'YE TEPKÄ°

Ä°zgi, birleÅŸimi kapatırken, ''Yüce yaradandan, Anayasa'nın 78. maddesinin 1. ve 2. fıkrasındaki sebeplerle, bu meclis'in olaÄŸanüstü toplantısına bizi mecbur bırakmamasını diliyorum'' dedi. Anayasa'nın 78. maddesi, savaÅŸ durumunda seçimlerin bir yıl geriye bırakılmasını düzenliyor.Â

Seçimlerin ertelenmesini isteyen milletvekillerinin, oylamanın elektronik sistemle yapılmaması nedeniyle TBMM Başkanı Ömer İzgi'ye yönelik tepkileri oylamadan sonra da sürdü. YTP Afyon Milletvekili Gaffar Yakın, İzgi'nin ''Bedel ödediğini'' savunarak,'''Böylesi önemli bir oylamayı elektronik sistemle yaptırmayarak demokrasiyi katletti'' dedi.

Haberin Devamı

YTP Kocaeli Milletvekili Turhan İmamoğlu, İzgi'ye ''adil değilsiniz'' diye bağırırken, bazı MHP'li milletvekilleri de kendisine tepki gösterdi. MHP sıralarına yürümek isteyen İmamoğlu, arkadaşları tarafından engellenirken, ''Evet, ben de seçim için oy kulanmıştım. Ama şimdi karşıyım. Var mı itirazın? Kararınız hayırlı olsun'' dedi. Oylama sonucu, AK Parti ve DYP milletvekilleri tarafından ayakta alkışlarla karşılandı.

DEHAP KARARI DA SEÇİM ERTELETEBİLİR

Öte yandan, Anayasa Mahkemesi Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun DEHAP'ın seçimlere katılamayacağına ilişkin uyarısı üzerine YSK, partinin defterlerini incelemeye aldı. DEHAP'ın seçime katılmaması yönünde karar çıkması durumunda bazı hukukçulara göre, gümrüklerde oy verme işlemi başladığı için 3 Kasım seçimlerinin ertelenmesi yeniden gündeme gelebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!