Kuş gribi ilk kez Türkiye'de

Güncelleme Tarihi:

Kuş gribi ilk kez Türkiyede
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2005 21:34

Kuş gribi ilk kez Türkiye'de de görüldü. Balıkesir'in Manyas İlçesi’ne bağlı Kızıksa Beldesi'nde bir üreticiye ait 1800 hindi bir gecede telef oldu. Balıkesir Vali Yardımcısı Halil Yavuz Kaya, hindilerin ‘kuş gribinden’ telef olduğunu açıkladı. Tarım Bakanlığı da haberi doğruladı. Karantinaya alınan bölgeye hayvan giriş çıkışları yasaklandı.

Haberin Devamı

Kuş gribinin ortaya çıkmasından sonra Manyas Kaymakamı Resul Çelik başkanlığında, kriz masası oluşturuldu.

 

Telef olan hayvanlardan bazıları ölün nedenin araştırılması için İzmir'de Ege Üniversitesi Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü'ne gönderilirken, diğerleri toprağa gömüldü. Hindilerin barındığı çiftlik dün dozerlerle yıkılıp 2 dönüm arazi ilaçlandıktan sonra üzerine toprak döküldü.

 

HAYVAN GİRİŞ ÇIKIŞI YASAKLANDI

 

İlçeye 10 kilometre, Manyas Gölü’ne 500 metre uzaklıkta bulunan beldeye ve Manyas’a canlı hayvanların giriş ve çıkışı yasaklandı.

 

Haberin Devamı

Oluşturulan kriz merkezine gelen Balıkesir Vali Yardımcısı Halil Yavuz Kaya, Manyas Kaymakamı Resul Çelik, Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan gelen heyet ile görüşme yaptı.

 

Toplantıdan sonra açıklama yapan Vali Yardımcısı Kaya, hindilerin, kuş gribinden telef olduğunu açıkladı. DHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kaya, şunları söyledi:

 

“Hayvanlar, kuş gribinden telef oldu. Bu doğru. Bana, ‘ölümcül’ olup- olmadığını sormayın. Onu yetkililer bilir. Kuş gribi, Manyas’ın Kızıksa Beldesi’ne 7 kilometre uzaklıktaki hindi çiftliğinde meydana geldi. 1800 hindi palazı öldü. Göçmen kuşlardan bulaşan bu hastalık, tavukçuluk yapan Mehmet Eksen ait çiftlikte ortaya çıktı. Bölgeyi karantinaya aldık. Kanatlı hayvanların giriş ve çıkışları yasaklandı. Endişe edecek bir şey yok.Karantinaya alınan bölge yerleşim merkezine uzak. Şu anda belirlediğimiz tek nokta bu. Yanlış anlaşılmasın. Endişelenecek bir durum yok.”

 

"TÜM KANATLI HAYVANLAR İTLAF EDİLECEK"

Kızıklı Belediye Başkanı Ekrem Göktürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Manyas'ta kriz merkezi oluşturulduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Kriz merkezinin hastalıkla ilgili bazı tedbirler aldığını dile getiren Göktürk, “Beldedeki tüm kanatlı hayvanlar bu akşam itlaf edilecek. Başı boş sokak köpekleri de tedbir olarak itlaf edilecek. İtlaf edilen kanatlı hayvanların ücretleri üreticilere ödenecek. Üreticiler mağdur edilmeyecek” dedi.

Göktürk, bölgedeki büyük kanatlı hayvan üreticilerinin de önlemler çerçevesinde kendilerine yardımcı olduğunu, giriş ve çıkışların jandarma tarafından kontrol altına alındığını, beldede ikinci bir emre kadar avlanma yasağı getirildiğini kaydetti.

Manyas Kaymakamı Resul Çelik de Kızıklı Beldesi'ndeki tüm kanatlı hayvanların itlaf edilmesine bu akşamdan itibaren başlanacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Çelik, üreticilere tedbir olarak kanatlı hayvanlarını Manyas Gölü kıyısına yaklaştırmamaları konusunda duyuru yaptıklarını, konuyla ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü anlattı.

Hindi palazlarının “kuş gribi”nden öldüğü belirtilen M.E. isimli üretici ise çok sayıda hindisinin telef olduğunu dile getirdi. M.E, ”Tek sıkıntım hastalığın bana bulaşıp bulaşmadığı. Henüz bana tıbbi bir müdahale yapılmadı. Hastalığı taşıyıp taşımadığımı bilmiyorum. Eşimin, çocuklarımın yanına bile gidemiyorum” diye konuştu.

“KUŞ GRİBİNİ GÖÇMEN KUŞLAR GETİRDİ”

 

Vali Yardımcısı Halil Yavuz Kaya, kuş gribinin göçmen kuşlardan bulaştığını söyledi.

 

Kaya,kuş gribi görülen bölgede, gerekli önlemlerin alındığını, yeterince personel ve teknik elemanın hazır

Haberin Devamı

bulundurulduğunu sözlerine ekledi.

 

BAKAN EKER: DURUM KONTROL ALTINDA

 

Siirt'te bulunan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, gazetecilerin, Manyas'ta 2 bine yakın hindinin kuş gribinden ölmesi ile ilgili bir soru üzerine durumun kontrol altına alındığını söyledi.

 

Bakan Eker, göçmen kuşlar aracılığıyla Manyas Kuş Gölü Cenneti'ne bu gribin taşınabileceğini göz önüne alarak daha önceden önlem aldıklarını belirterek, “Arkadaşlarımız Manyas Kuş Cenneti çevresindeki çiftliklerde inceleme yapıyor. Durum kontrol altında. Şu anda Bakanlığımızdan bir heyet orada bulunuyor. Korkulacak bir durum yok. Gerekli tedbirleri alıyoruz” dedi.

 

HASTALIK ŞÜPHESİ VE ÖLÜMLER BAKANLIĞA BİLDİRİLSİN

 

Haberin Devamı

Söz konusu hastalığın Avrupa Birliği ve OIE (Uluslararası Hayvan Hastalıkları Ofisi) gibi uluslararası kuruluşlara da bildirildiği belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“Hastalığın insan ve hayvan sağlığı açısından önemi dikkate alındığında tüm kurum ve kuruluşların işbirliği önem arz etmektedir. Bu çerçevede Tarım ve Köyişleri Bakanlığımızca alınan tüm tedbirlere vatandaşlarımızın hassasiyetle uyması, kümeslerde hijyenik tedbirleri en üst düzeye çıkarmaları, her türlü hastalık şüphesi ve ölümleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatına bildirmeleri gerekmektedir.

Hastalık olay yerinde kontrol edilip hasta hayvanlar imha edildiğinden vatandaşlarımızın veteriner hekim gözetiminde kesimi yapılan kanatlı etlerini tüketmelerinde bir sakınca görülmemektedir.”

BAKANLIK İŞLETMELERDEN ÖNLEM ALMALARINI İSTEDİ

Açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, kanatlılarla yakın ilişki içinde bulunan işletmelerden bazı hususlara dikkat etmelerini isterken, bu konuda alınması gereken önlemleri 23 madde halinde sıraladı.

Bakanlığın alınmasını istediği önlemler şöyle:

1- Bu hastalığın çok bulaşıcı ve öldürücü bir hastalık olması yanında insanlara da bulaşabileceği dikkate alınarak korunma tedbirleri almaları,

2- İşletmelerin giriş ve çıkışları ciddi olarak kontrol altına alınmalıdır. Kümesler ve yem üniteleri ziyaretçiler için yasak bölge ilan edilmelidir.

3- İşletme içinde personel hareketleri olabildiğince sınırlandırılmalıdır.

4- Her kümesin bakıcısı ayrılmalı ve diğer kümeslere giriş ve çıkış kesinlikle yasaklanmalıdır. Bakıcıların kümeste giydiği ayakkabı ve tulumla dışarı, dışarıda giydiği elbise ve ayakkabı ile de kümese girmesi engellenmelidir. Bu kurala işletme sahibi ve yöneticileri de uymalıdır.

5- Kümes kapıları önünde, personel giriş dezenfeksiyonu için gerekli tedbirler alınmalıdır.

6- Taşıtlar mümkün olduğunca dışarıda tutulmalı eğer girmeleri çok gerekli ise tesisin girişinde etkili dezenfektanlardan biri ile yıkanmalıdır.

7- Bu hastalık için etkili olan formalin permanganat, sodyum hipoklorit, amonyum quertar tuzları, kalsiyum hidrat, kresilik asit ve sentetik fenoller gibi dezenfektanlar kullanılmalıdır.

8- Yetiştirilmek üzere temin edilen yumurta, civciv veya piliçler hastalık kontrollerinin düzenli olarak yapıldığı bilenen, her bakımdan güvenilir, çalışma izni verilmiş ve sağlık sertifikası düzenlenmiş olan damızlık çiftliklerinden alınmalıdır.

9- Kümes içi kadar, kümes dışı da temizlenmeli ve kontrol edilmelidir. Kümes dışındaki çöplükler, gelişigüzel atılmış malzemelerin, kümes dışında yemlerin etrafa saçılmış olması farelerin ve diğer kemiricilerin kümese yaklaşmalarını ve kümese girmelerini kolaylaştırır. Bunun için kanatlı barınaklarının etrafındaki alanlar da temizlenebilir, dezenfekte edilebilir malzemeden yapılmalıdır.

10- Kemirgenler dışkılarıyla yem ve altlığı kontamine ederler. Dolayısıyla kemirgenlerle mücadele için etkili bir program yürütülmelidir.

11- Kümeslere yabani kuş ve kemirgenlerin girişi engellenmelidir.

12- Göçmen su kuşlarının hastalığın yayılmasında taşıyıcı rol oynadığı dikkate alınarak, göl, gölet ve göçmen su kuşlarının işletmelere yakınlığı halinde aşırı tedbirli olunmalıdır.

13- Her seferinde, kullanılmak üzere yeni viyoller tercih edilmelidir.

14- Yem, su, ekipman hijyenine mutlaka uyulmalıdır. Bir başka işletmeden alınan ekipman kesinlikle işletmeye sokulmamalıdır.

15- İşletmeler bünyelerindeki sağlık kontrollerine özen göstermelidirler.

16- Avian Influenza hastalığı tehlikesine karşı gerekli tedbirlerin alınabilmesi için ilk hastalıktan şüpheli veya ölü hayvanın kesin teşhisi vakit geçirilmeden yaptırılmalıdır.

17- İşletmeler uğrayacakları ekonomik kayıpların büyüklüğüne karşın, hastalık ihbarlarında özverili olmalı ve civarındaki işletmeleri derhal uyarmalıdırlar.

18- Hayvan hareketlerinde kontrollü olunmalı ve Bakanlığımıza yardımcı olunmalıdır.

19- Temiz ve hijyenik bir kümes her türlü hastalığa karşı alınmış en etkili önlemdir. Temizlik ve dezenfeksiyonun istenilen düzeyde olması için kümeslerde taban, duvar, tavanlarda çatlak, yarık bulunmamalı ve kolayca yıkanabilmelidir.

20- Aynı çiftlikte sadece bir türden hayvan yetiştirilmelidir. Dışarıdan süreye kesinlikle hayvan katılmaması ve hepsi içeri, hepsi dışarı kuralına uyulmalıdır.

21- Kümeslerin periyodik temizliği, dezenfeksiyonu, havalandırılması, gıda, su hijyeni, kümes ısısı ve hayvan bakıcılarının temiz tulum, dezenfekte edilmiş çizme ve eldiven kullanmaları sağlanmalıdır.

22- Hayvan Sağlık Sigortası yaptırılmalıdır.

23- Ölü, hasta hayvanlar bulaşmayı önleyecek şekilde imha edilmelidir. 

Süleyman ÖZAYDIN- Erdem ÖZCAN- Işıl ARSLAN- Nail KAHRAMAN/ MANYAS (Balıkesir), (DHA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!