Kuş Cenneti'nde kaçak av denetleniyor

Güncelleme Tarihi:

Kuş Cennetinde kaçak av denetleniyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2001 00:00


Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından olan ve 316 kuş türünün yaşadığı belirlenen Kızılırmak Deltası'nda kaçak avlanmak isteyenler, karadan ve göllerden denetleniyor.

"Kuş Cenneti" olarak anılan Samsun'un Bafra ilçesi Kızılırmak Deltası'nda kaçak avlanmanın önüne geçmek için Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Koruma Başmühendisliği ile İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, denetimlerde, suçüstü yakalanan çok sayıdaki avcının tüfeklerine el koyarken, avlanan her hayvan başına da çeşitli para cezaları uyguluyor.

Kızılırmak Deltası'nda, Ramsar Sözleşmesi'nce av yasağı konularak koruma alanı haline dönüştürülen, başta Cernek olmak üzere çok sayıdaki göldeki denetimlerin sürdürüldüğünü belirten Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Koruma Başmühendisi Osman Kadıoğlu, özellikle bu mevsimde yaban ördeği avı yapan avcılara karşı gerekli önlemleri aldıklarını söyledi.

Kadıoğlu, denetimlerden sonra yaptığı açıklamada, kaçak avcılığın yüzde 90 oranında azalmasını sağladıklarını belirterek şunları söyledi:

"İlçe Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekiplerle birlikte yapılan bu denetimlerde, kaçak olarak yakaladığımız avcıların tüfeklerine el koyuyoruz. Ayrıca vurdukları ördek başına da 100 milyon lira para cezası uyguluyoruz. Deltada 7 göl bulunuyor. Cernek Gölü'nde kesinlikle avlanmak yasak, diğer göller ise dönüşümlü olarak avlanmaya açılıyor. Bu sayede, ördeklere bir kaçış alanı sağlanıyor ve yaban hayatı da koruma altına alınmış oluyor."

Kadıoğlu, deltada nesli tükenmekte olan çok sayıda kuşun kışladığını, bazı bilinçsiz avcıların ise bu kuşlara zarar verdiklerini vurguladı.(a.a)
Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!