'Kuru sıkı' tabancaya hapis geliyor

Güncelleme Tarihi:

Kuru sıkı tabancaya hapis geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2007 10:18

TAŞINMASI yasak olmadığı ve kolaylıkla temin edildiği için kapkaç, gasp, hırsızlık, adam kaçırma gibi suçlarda "sıklıkla kullanıldığı" tespit edilen kuru sıkı tabancalara sıkı denetim geliyor.

Haberin Devamı

Kuru sıkı tabancalar, bundan böyle 18 yaşından küçüklere satılamayacak. Silahların imali ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın iznine tabi olacak. Mekanizmasıyla oynanarak gerçek tabancaya dönüştürülmesi halinde 8 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Ses ve gaz fişeği atan tabancaların imali, ithali, taşınması ve bulundurulmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen kanun tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarının gerekçesinde, son zamanlarda bu silahların, ruhsata bağlı gerçek silahlara bire bir benzerliklerinden istifade edilmek suretiyle; gasp, soygun, hırsızlık, kapkaç, tehdit, adam kaçırma, zorla senet imzalatma ve benzeri diğer suçlarda kullanıldığı ifade edildi.

HUZUR VE GÜVENLİĞİ ETKİLİYOR

Mahkemelerce suçların silahla işlenmiş olduğu kabul edilerek ceza tayinine gidilebildiği belirtilen gerekçede, "Ancak, bunların nitelikleri itibariyle ruhsata tabi ateşli silah olarak değerlendirilememesi, taşınmasının kanunen yasaklanmış olmaması ve kişilerce kolaylıkla temin edilebilmesi nedeniyle çeşitli suçlarda sıklıkla kullanılır hale geldiği ve bu durumun da toplumun huzur ve güvenliğini olumsuz yönde etkilediği tespit edilmiştir" denildi.

Haberin Devamı

Tasarı özetle şu hükümleri getiriyor:

İMALİ İZNE TABİ

Kuru sıkı tabancaların imali, Sanayi Bakanlığı'nın iznine tabi olacak. İzinsiz imale üç yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Bu silahların, ruhsata tabi silah vasfına dönüştürülmesini engelleyecek şekilde üretilmesi zorunlu olacak. Bu yönde tadilat yapanlara 5 yıldan 8 yıla kadar ağır hapis cezası verilecek. Bu zorunluluk ithalatta da aranacak. İthalatta da İçişleri ve Sanayi bakanlıklarının uygun görüşü aranacak.

ÇOCUKLARA SATIŞ YASAK

Kuru sıkı silahlar, kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olanlar ile ateşli silahlarla işlenen suçlardan hükümlü bulunanlara ve 18 yaşından küçüklere satılmayacak. Bu silahların satışı, mermi veya av malzemesi ya da yivsiz tüfek satışı yapmak için valiliklerce ruhsatlandırılmış yerlerce yapılacak.

BİLDİRİM ZORUNLULUĞU

Haberin Devamı

Kuru sıkı silahları satan bayilerle, üçüncü şahıslara devreden ve devralanlar, bir ay içinde mahalli mülki amire bildirimde bulunacak. Kanunun çıktığı tarihte kurusıkı tabanca sahipleri, bir yıl içinde mülki amirliğe bildirimde bulunmaları halinde, haklarında cezai işlem yapılmayacak. Üretim yapanlar ise gerekli izinleri 6 ay içinde alacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!