'Kuru sıkı' tabancalara düzenleme

Güncelleme Tarihi:

Kuru sıkı tabancalara düzenleme
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2007 12:30

AKP İstanbul Milletvekili Gülseren Topuz, ”kuru sıkı” tabancaların taşınması ve 18 yaşından küçüklere satılmasının yasaklanması amacıyla yasa teklifi hazırladı.

Haberin Devamı

TBMM Başkanlığına sunulan, “Kuru Sıkı Tabir Edilen Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Yasa Teklifi”, bu silahların nitelikleri, imali, ithali, ihracı, satışı, edinilmesi, bulundurulması ve nakli hakkındaki usul ve esasları düzenliyor.

Teklife göre, kuru sıkı tabancaların imali, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının iznine tabi olacak. İmalata ilişkin usul ve esaslar, ilgili kurum ve kuruluşların görüşü alınmak kaydıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca belirlenecek.

Teklifle, kuru sıkı tabancaların, ruhsata tabi silah vasfına dönüştürülmesini engelleyecek şekilde üretilmesi zorunlu kılınıyor. Bu zorunluluk ithalatta da aranacak. Bu silahların ithal ve ihraç işlemleri, genel hükümlere göre yerine getirilecek. Ancak bunların ithalinde, İçişleri ile Sanayi ve Ticaret bakanlıklarının uygunluk görünüşü aranacak.
Kuru sıkı silahların taşınması ve 18 yaşından küçüklere satılması yasaklanıyor. Bunların satışı, mermi veya av malzemesi ya da yivsiz tüfek satışı, valiliklerce izin verilen yerlerde yapılacak. Bunları satan bayilerin, üçüncü şahıslara devredenler ile üçüncü şahıslardan devralanların bir ay içinde mahalli kolluğa bildirimde bulunmaları zorunlu olacak. Bu silahlar, her an kullanımına elverişli olmayacak şekilde ve kolay ulaşılmayacak şekilde kutu içerisinde nakledilebilecek.

NE CEZA GETİRİYOR?

Haberin Devamı

Kuru sıkı silahları yetkili mercilerden izin almadan imal edenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 3 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

Belirlenmiş usul ve esaslara aykırı olarak bu silahlarda, ruhsata tabi silaha dönüşecek şekilde tadilat yapanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 2 bin güne kadar adli para cezası, ayrıca yasaya aykırı şekilde taşıyan, bulunduran ve satan kişilere de 3 aydan 1 yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası öngörülüyor. Ayrıca, suça konu cihaz, alet, makine ve silahlar müsadere edilecek.

Teklifle, kuru sıkı silahları ellerinde bulunduranların, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde mahalli kolluğa bildirimde bulunmaları halinde haklarında cezai takibat yapılmayacak. Bu silahların üretimini yapanlar ise yasanın yürürlüğünden itibaren 6 ay içinde gerekli izinleri almak zorunda kalacak.

356 BİN KURU SIKI SİLAH VAR

Haberin Devamı

Teklifin gerekçesinde, Türkiye'de 2004 yılı itibariyle, resmi kayıtlara girmiş yaklaşık 356 bin 218 kuru sıkı tabir edilen silah bulunduğu, bu silahlarla 2002 yılından Temmuz 2004'e kadar 11 bin suç işlendiği, bu silahların dolaylı olarak karıştığı suç sayısının ise 4 bin 283 olduğu belirtildi.

Herhangi bir yasal düzenleme bulunmaması nedeniyle bu tür silahların taşınması, bulundurulması, satış ve imalinin ruhsata tabi olmadığı belirtilerek, son zamanlarda bu silahların ruhsata tabi gerçek silahlara bire bir benzerliklerinden yararlanılarak gasp, soygun, hırsızlık, kapkaç, tehdit, adam kaçırma, zorla senet imzalatma ve benzeri suçlarda kullanıldığı kaydedildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!