Kürtçe TV’nin mimarı ’çok özel’ bir bürokrat

Güncelleme Tarihi:

Kürtçe TV’nin mimarı ’çok özel’ bir bürokrat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2008 00:00

TRT’nin Kürtçe yayın yapacak kanalını oluşturacak koordinatör, Dışişleri Bakanlığı’ndan alındı. Bu göreve atanan Sinan İlhan, yurtdışında birçok kritik noktada istihbarat görevleri üstlenmiş, Kürtçe ve İbranice de dahil 5 dili çok iyi bilen bir bürokrat. Sinan İlhan, tanınmış Kürt aydın, siyasetçi ve bürokratlarla görüşmeler yapıyor, kanalın ekran yüzlerini, ekibini, yayın politikalarını oluşturuyor.

TRT’NİN Kürtçe yayınlar koordinatörlüğüne, Dışişleri Bakanlığı’nın, "uzman idari personeli"nden Sinan İlhan getirildi. Yurtdışında birçok kritik noktada istihbarat alanında görev yapan İlhan, bu görevden önce Irak Özel Temsilciliği’nin istihbarat masasında çalışıyordu. 1961 yılında Şanlıurfa’da doğan İlhan, 1987 yılında yani 26 yaşındayken Dışişleri Bakanlığı’na aday idari memur olarak girdi. Bursa Erkek Lisesi ve Atatürk Üniversitesi DTCF Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu İlhan, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İslam ve sanat tarihi üzerine doktora yaptı.

İstihbarattan sorumluydu

Dışişleri’ne girdikten sonra istihbarat dairesinde çalışmaya başlayan İlhan, 1989 yılında yine istihbarattan sorumlu olarak Suudi Arabistan’ın Cidde Başkonsolosluğu’na idari ataşe olarak atandı. 1994 yılında merkeze dönen İlhan, burada zırhlı araç alım ve diğer zırhlı birimlerden sorumlu olarak İdari ve Mali İşler Dairesi’nde (İMAD) çalıştı. 1996’da bu kez Tel Aviv’e idari ataşe olarak gönderilen İlhan, 2000 yılında merkeze döndü ve İMAD’ta hizmet verdi. 2002’de Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de idari ataşe olan İlhan, burada kısa süre kaldıktan sonra merkeze geri geldi. Önce istihbarat biriminde çalışan İlhan, daha sonra Irak Özel Temsilciliği’nde istihbarattan sorumlu oldu. İlhan, Türkiye’den Irak’a yapılan kritik ziyaretlerin güvenliği için son derece önemli gizli görevler üstlendi. Evli ve üç çocuk babası İlhan, TRT’nin Kürtçe yayınları koordinatörlüğüne atandığı için bir ay önce Dışişleri Bakanlığı’ndan ayrıldı. İlhan, çok iyi derecede Kürtçe, Arapça, Farsça, İngilizce ve İbranice biliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!