Kürtçe bilen polis uyarmamış

Güncelleme Tarihi:

Kürtçe bilen polis uyarmamış
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2004 01:22

Hürriyet, polis müfettişlerinin Van baskını raporunu ele geçirdi. Malatya'da 5 polis için savcılığa suç duyurusunda bulunulacak, 11 polis disipline veriliyor.

Hürriyet, İçişleri müfettişlerinin hazırladıkları ‘Van Raporu’nu ele geçirdi. Olayın öyküsünü çarpıcı bir şekilde aktaran müfettişler rapora, ‘Hamit Bayram polis gözetimindeyden telefonla Kürtçe konuşarak babası Mustafa Bayram’a yerini bildirdi. Yanındaki polis, Kürtçe bildiği halde duruma müdahale etmedi’ diye yazdılar.

EMNİYET Genel Müdürlüğü başmüfettişlerinin geçen ay Malatya’da meydana gelen uyuşturucu kaçakçılığı ile bağlantılı Van’daki baskın olayı hakkında hazırladıkları rapor sonuçlandı. Müfettişler, hazırladıkları raporda olayın öyküsünü çarpıcı bir şekilde aktarırken, Malatya Emniyeti’nden 5 polis hakkında ‘sanığın kaçmasına yol açtıkları’ iddiasıyla Van savcılığına suç duyurusunda bulundular. Ayrıca bu polisler hakkında idari yönden de disiplin soruşturması açılması yönünde görüş bildirdiler. Raporda, Van Emniyeti’nden de 2 polis hakkında disiplin soruşturması açılması istendi. Polis Başmüfettişleri Dr. Osman Olgun ve Ümit Aksoy, Van ve Malatya’da yürüttükleri ve yaklaşık iki hafta süren teftişleri sonucunda kaleme aldıkları raporlarını dün Emniyet Genel Müdürlüğü’ne sundular. Müfettişler, raporlarında olayın meydana gelişiyle ilgili olarak başlıca şu saptamaları yaptılar:

İSTİHBARAT NOTUYLA

Van baskınıyla sonuçlanan olaylar dizisi, Malatya Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü’ne 2-3 ay önce gelen bazı duyumların izlenmesinin sonucu meydana geldi. Malatya polisi kaçakçılık birimi, Van ilinden bazı şahısların Malatya’ya uyuşturucu madde getirecekleri yönünde gelen istihbari nitelikteki bilgi üzerine 7 Temmuz 2004 tarihinde 65 AF 164 plakalı Ford Focus marka bir araç ve içindeki şahıslar üzerinde arama yaptılar.

14.22 GRAM EROİN

Malatya Emniyeti’nin yaptığı bu aramada, eski milletvekili Mustafa Bayram’ın oğlu Hamit Bayram isimli kişinin üzerinde 9.85 gram afyon sakızı, 14.22 gram eroin maddesi ele geçirildi. Aynı arabada Hüsnü Özbuz adında ikinci bir şüpheli şahıs da bulunmaktaydı. Hamit Bayram, verdiği ifadede, malın devamının Van İli Başkale İlçesi Erkonak Köyü’nde oturan akrabası Nadir Bayram’da olduğunu söyledi.

Polis ekibi, bunun üzerine Malatya Cumhuriyet Savcılığı kanalıyla Van Cumhuriyet Savcılığı’ndan Nadir Bayram’ın evinde arama yapılmasına ilişkin izin talep etti. Van Cumhuriyet Savcılığı, aynı gün içinde bu izni verdi. Polis ekibi, bu arada Malatya Emniyet Müdür Yardımcısı’nı da bilgilendirdi ve ardından Van Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü’nü telefonla arayarak konu hakkında bilgi verdi, Van Emniyet Müdürlüğü’nden uyuşturucuya duyarlı ‘dedektör köpek’ talep etti.

OPERASYON BAŞLIYOR

Malatya kaçakçılık ekibi, bu mekanizmaları harekete geçirdikten sonra operasyona ilişkin ön planlamayı da yaptı. Buna göre sanık Hamit Bayram polisle işbirliğine çekilecek ve Başkale’deki Nadir Bayram’a beraberinde Malatya’dan bir alıcı getirdiğini söyleyecekti. Malın teslimi sırasında da suçüstü yapılarak uyuşturucuya el konulacaktı. Ekip, aynı gün Malatya Organize ve Kaçakçılık Şube Müdürü Fatih Tuncay Akbaş’ın başkanlığında Van’a hareket etti. Ekipte Akbaş’ın yanı sıra Malatya Emniyeti’nden 10 polis memuru ve 2 şüpheli şahıs (Hamit Bayram-Hüsnü Özbuz) yer almaktaydı.

TRAFİK ŞUBESİNE PARK EDİN

Ekip, Van’a yaklaştığında Van Emniyet Müdürlüğü’nün bir uyarısıyla karşılaştı. Van Emniyeti, şüpheli şahısların ilde tanınması nedeniyle ekibin önce şehir girişinde Van Trafik Müdürlüğü’nün hemen yanındaki Bakım Onarım Şube Müdürlüğü tesisinde park etmesinin uygun olacağını bildirdi. Ekip, Van’a gelince ikiye ayrıldı. Malatya Şube Müdürü Fatih Tuncay Akbaş, yanında bir başkomiser olduğu halde operasyonu planlamak üzere Van Emniyet Müdürlüğü’ne hareket etti. Ekipteki diğer polisler, şüpheli şahıslarla birlikte Trafik Onarım Şubesi’ne gidip beklemeye başladılar. Akbaş, ekipten ayrılırken Hamit Bayram’ı bir komiser yardımcısı ve iki polis memuruna teslim etti ve ‘Telefon konuşmalarınıza dikkat edin’ diye uyardı.

AŞİRET BASIYOR

Ekibin ikinci kolu şüphelilerle birlikte Trafik Müdürlüğü’ne ait tesiste beklerken, aniden buraya gelen ciplerin içinden uzun namlulu silahlarla donatılmış kalabalık bir grup çıktı. Aşiret mensuplarından oluşan bu grubun başında Hamit Bayram’ın babası Mustafa Bayram vardı. Müfettişler raporlarında, aşiret mensuplarının sayıca polis görevlilerinden fazla olduğunu ve uzun namlulu silahlarını polislere çevirdiklerini belirttiler.Raporda, Edremit’in AKP’li Belediye Başkanı olan Mustafa Bayram’ın oğlu Hecer Bayram’ın baskına katıldığına ilişkin herhangi bir bulguya yer verilmiyor.

SIZINTI POLİSİN İHMALİ

Müfettişlerin raporlarındaki en önemli saptama, Mustafa Bayram’ın, oğlunun Malatya Emniyeti tarafından gözaltına alındığını ve Van’da nerede beklemekte olduğunu nasıl öğrendiği sorusunun yanıtında ortaya çıkıyor. Müfettişlerin saptamalarına göre, ‘Hamit Bayram, gerek Malatya’dan Van’a intikal halindeyken, gerek Van’daki Trafik Onarım Müdürlüğü’nde beklerken, yanındaki polis görevlilerini atlatarak hem malı saklayan Nadir Bayram hem de babası ve diğer yakınlarıyla cep telefonuyla görüştü’.

KÜRTÇE KONUŞMUŞ

Raporda, Hamit Bayram’ın bu telefon konuşmalarını Kürtçe yaptığı da belirtiliyor. Malatya Emniyeti’nin, Hamit Bayram’ın yanında görevlendirdiği N.Ö. adındaki polis görevlisini özellikle Kürtçe bildiği için bu göreve seçtiği anlaşılıyor. Ancak, polis N.Ö.’nün buradaki atlamasının bilinçli bir ihmalin mi, yoksa kullanılan Kürtçe’yi anlamamasından mı kaynaklandığı sorusunun yanıtı, hakkında açılacak olan disiplin soruşturmasının sonunda belli olacak.

VAN POLİSİ KUSURLU

Müfettişler, Van Emniyet Müdür Yardımcısı Cemil Zafer hakkında ‘Malatya’dan gelen ekiple ilgili olarak İl Emniyet Müdürü’nü bilgilendirmemesi’, Van Kaçakçılık ve Organize Şube Müdürü Tayfun Albayrak hakkında ise ‘Malatya ekibi ile sıkı işbirliği yapmaması ve diyalog eksikliği nedeniyle görevini gereğiyle yerine getirmemesi’ gerekçesiyle disiplin cezası verilmesini talep etti.

Müfettişler, ayrıca Van Emniyeti’nden olaya karışan alt kademe 3 polis hakkında da disiplin cezasına mahal olmadığı kanaatine vardılar. Ancak bu üç polis memurunun durumu da Yüksek Disiplin Kurulu’nda açıklık kazanacak.

5 polisi dövmüşler

Müfettişlerin saptamalarına göre, ‘aşiret mehsupları, bazı polisleri tartaklayarak Hamit Bayram ve Hüsnü Özbuz’u olay yerinden kaçırdılar. Van kadrosundan 2, Malatya kadrosundan ise 3 polis memuru darp edildi. Darp edilen bu polisler, hastaneden 3 gün ile 15 gün arasında değişen sürelere yayılan raporlar aldılar’.

Polisler hakkında yargılama isteniyor

Polis başmüfettişleri, raporlarında olayı ana hatlarıyla bu şekilde aktardıktan sonra kusurlu gördükleri polis görevlileri hakkında yapılmasını önerdikleri yargı işlemleri ve disiplin cezalarıyla ilgili taleplerini sıraladılar.

Buna göre, Malatya Emniyeti’nden Kaçakçılık Şube Müdürü Fatih Tuncay Akbaş, Başkomiser M.B., Komiser Yardımcısı L.O., polis memurları Z.S. ve N.Ö. hakkında ‘olayın adli görevinin ifası sırasında vuku bulması nedeniyle doğrudan Van Cumhuriyet Savcılığı’na yasal işlem yapılması için tevdi raporu’ (suç duyurusu) düzenlenmesi kararlaştırıldı. Bu konudaki rapor kısa bir süre önce Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

Polis müfettişleri, Malatya Emniyeti’nden bu 5 polis hakkında ayrıca disiplin soruşturması açılmasını da talep ettiler. Bunlardan ilk dördü hakkında ‘sanıkların kaçmasına yol açmaktan’ dolayı, N.Ö. hakkında ise‘telefon haberleşmesi sırasında şüphelinin yer tarif ettiğini anlaması gerektiği halde görevini takdir ve ifasında savsaklama göstermesinden dolayı’ disiplin soruşturması açılacak.

Müfettişler, Emniyet Genel Müdürü’nün başkanlığında toplanacak olan Yüksek Disiplin Kurulu’nun, bu polis görevlileri hakkında 24 ay kıdem durdurma, kınama, maaş kesme gibi değişen disiplin cezaları verilmesini talep ettiler.

Raporda Malatya’dan Van’a giden ekipte yer alan diğer 6 polis görevlisi hakkında disiplin cezasına mahal olmadığı belirtildi. Ancak bu polis görevlileri hakkındaki raporlar da Yüksek Disiplin Kurulu’nda görüşülecek. Kurul, müfettişlerin kanaatlerinin aksine bu polisler hakkında da disiplin cezası verme yetkisine sahip.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!