Kurtarma yarışı

Güncelleme Tarihi:

Kurtarma yarışı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yardım yağıyor

Dışişleri Bakanlığı'nın tüm dünyaya yaptığı yardım çağrısına ilk etapta toplam 14 ülke anında yanıt verdi. İşte ilk yardımlar.

YUNANİSTAN: Atina'dan ilkyardım ekibi dün 3 adet C-130 tipi uçakla İstanbul'a geldi. Yunanistan İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Dimitris Kandivanos başkanlığında heyet, 50 kişiden oluşuyor.

İSRAİL: 300 kişilik bir arama kurtarma ekibini Türkiye'ye gönderme kararı aldı ve ilk İsrail ekibini taşıyan uçak, dün sabah İstanbul'a indi.

ALMANYA: Alman Kızılhaçı'ndan 15 kişilik bir kurtarma ekibi köpekleri ve yardım malzemeleriyle bölgeye ulaştı.

BELÇİKA: 25 kişiden oluşan bir kurtarma ekibi ve 16 özel eğitilmiş köpeği Türkiye'ye gönderdi.

ABD: Ünlü Fairfax kuruluşundan 80 kişilik bir ekip, Türkiye'ye hareket etti.

AKUT

Gönüllü kahramanlar

Kocaeli depreminde fedakarlığı ve başarılı çalışmalarıyla vatandaşların gönlünde taht kuran Arama Kurtarma Derneği (AKUT), felaket sonrası Silahlı Kuvvetler'e bağlı bir helikopterle hemen felaket bölgesine ulaştı.

SİVİL SAVUNMA

Onların işi insan

Sivil Savunma'ya bağlı ekipler, Düzce ve Bolu'ya felaketten hemen sonra ulaştılar. İnsanlar, panik ve şaşkınlıklarını üzerlerinden atamadıkları o ilk saatlerde insan kurtarma işini en iyi bilen Sivil Savunma ekipleri, enkaz altında canlı aramaya çoktan başlamıştı bile.

MADEN İŞÇİLERİ

Önce onlar koşar

Yıkımın en fazla olduğu Düzce ve Kaynaşlı'ya ilk ulaşanlar, 17 ağustos Kocaeli depreminde olduğu gibi, Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı 245 kişilik kurtarma ekibi oldu. Toprak altındaki karanlığın, göçüğün ve çaresizliğin ne olduğunu en iyi bilen madenciler, her zamanki gibi mütevazı, çalışkan ve cesurdular.

MEHMETÇİKLER

Her zaman, her yerde

Depremden en geç iki saat sonra başta Bolu Komando Tugayı olmak üzere diğer illerden gelen Mehmetçikler, tam donanımlı olarak felaket bölgesinde her türlü önlemi almış ve kurtarma çalışmalarına başlamışlardı.

Bolu, Düzce ve Kaynaşlı'yı vuran depremden hemen sonra başlatılan kurtarma çalışmaları, 17 Ağustostaki felaket sırasında yaşanan kargaşadan alınan dersle bu kez disiplin içinde yürütüldü. Kurtarma çalışmalarına katılan yerli yabancı tüm ekipler, kendi aralarında insanı duygulandıran ve göz yaşartan bir yarışa girdiler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!