Kürt Ulusal Konferansı 19 Ağustos’ta

Güncelleme Tarihi:

Kürt Ulusal Konferansı 19 Ağustos’ta
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2013 01:27

Kuzey Irak’ın başkenti Erbil’de Türkiye, Suriye, Irak ve İran’daki Kürt parti ve oluşumların katılacağı Kürt Ulusal Konferansı, 19 Ağustos’ta yapılacak.

Haberin Devamı

6’sı Türkiye’den 21 kişinin oluşturduğu hazırlık komitesinin önceki gün düzenlenen toplantısında, konferansın 19 Ağustos’ta başlayıp 3 gün sürmesi konusunda görüş birliğine varıldığı açıklandı. Konferansa Irak, Türkiye, Suriye ve İran başta olmak üzere farklı ülkelerde yaşayan Kürtleri temsilen 500 delegenin katılması bekleniyor. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani liderliğinde geçen hafta Erbil’de düzenlenen, BDP ve PKK’nın yanı sıra PKK’nın Suriye kolu Demokratik Birlik Partisi’nden (PYD) temsilcilerin katıldığı ön toplantıda, kongre için çağrı yapılmıştı. Kuzey Irak’taki Kürt Bölgesel Meclisi’nin eski Başkanı Dr. Kemal Kerküki, Kuzey Irak’ta yayın yapan Rudaw gazetesine yazdığı makalede, “konferansın ana gündeminin Kürt halkına karşı işlenen soykırım, katliamlar, gaz saldırıları ve etnik temizlik suçlarını uluslararası hale getirmek olduğunu” belirtti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN BARZANİ ŞARTI

Hazırlık komisyonunda yer alan BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Kürt Ulusal Konferansı’na Kürtlerin yaşadığı ya da diplomatik ilişkide olduğu ülkelerden davetlilerin de çağrılabileceğini belirtti. Birtane, hazırlık komitesinin çalışmalara yarın son şeklini vereceğini belirtti. Rudaw’da yer alan bir haberde, Türkiye’nin Kürt Ulusal Konferansı’na Barzani’nin başkanlık yapmasını şart koştuğu iddia edildi. BDP milletvekili Birtane ise böyle bir iddiadan haberi olmadığını ve başkanlık için bugüne kadar bir tartışma yürütmediklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!