Kürt sorunu Aşil topuğu*

Güncelleme Tarihi:

Kürt sorunu Aşil topuğu*
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2012 00:00

ABD’nin eski Ankara büyükelçisi olan ve bir dönem Washington’ın dış politikasının etkin isimleri arasında yer alan Morton Abramowitz, Suriye krizinin giderek derinleştiği bir dönemde “Kürt sorununun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Aşil topuğu haline gelebileceğini” belirtti.

Haberin Devamı

Abramowitz, ABD’de iki ayda bir çıkan uluslararası ilişkiler dergisi The National Interest’teki yazısında Türk hükümetini sert bir dille eleştirdi. “Türkiye’nin nazik pozisyonu” başlıklı yazısında Suriye ve Irak’taki gerilim sürerken Başbakan Erdoğan’ın başkanlık sistemine hazırlandığını belirten Abramowitz şunları yazdı:

TÜRKİYE VE ABD ASKERİ KÜRTLERİ KURTARMAZ
"Suriyeli Kürtlerin ‘özerksi bir yapıyla’ ortaya çıkmalarını dış baskılara bir yenisini ekledi. Erbil ile Bağdat giderek uzaklaşıyor ve muhtemelen bu Irak’ın bölünmesiyle sonuçlanacak. Türkiye’nin Kürtleri, Suriye’deki olaylardan etkilenecek, Irak’ın bölünmesi durumunda ise daha da fazla etkilenecekler. Irak’ın bölünmesi kolay olmayacak, hatta muhtemelen kanlı olacak. Türklerin veya Amerikalıların askeri olarak Kürtleri kurtarmaya geleceğine inanmak zor.

Haberin Devamı

Kürtlerin etrafında yaşananlar Erdoğan’ı sallanıyor gibi gösteriyor. PKK’ya karşı çabaları taşkınca ve yetersiz görünüyor. Erdoğan, Kürt milletvekillerini PKK destekçileri diye meclisten atmaya odaklanmış gibi görünüyor ki bu pek de uzlaştırıcı bir uygulama değil. Erdoğan incitiyor ve selefleri gibi ülkenin milliyetçi partisinin desteğini alabilmek için Türk milliyetçiliğine başvuruyor.”

ERDOĞAN SONUNDA BAŞKANLIKTAN VAZGEÇEBİLİR
Bu kargaşa içinde Erdoğan’ın anayasayı değiştirerek başkanlık sistemine geçmekte kararlı olduğunu savunan  Abramowitz, Türkiye’nin iç ve dış politikasının bundan etkilendiğini, Başbakan’ın ise kendisini “başkanlık hedefinden edebilecek her tür tatsızlığı engellemeye” çalıştığını yazdı. Abramowitz, “Birçok Türk onun sonunda bu çabasından vazgeçeceğini düşünüyor” diye ekledi.

Erdoğan’ın Suriye politikasının yanı sıra giderek artan “otoriteryenizminin,” eleştiriden nefret etmesinin ve vatansever bir düsturla medyaya savaş açmasının birçok insanın giderek daha fazla tepkisini çektiğini öne süren yazar, eğitim sistemindeki değişiklikler veya kürtaj ve sezaryen gibi konularla dikkatin ciddi sorunlardan uzağa kaydığını belirtti.

KENDİ ÇEVRESİ DE MUTSUZ OLABİLİR
Siyasi muhalefetin hâlâ cılız olduğunu ve Erdoğan’ın karizmasına ve siyasi maharetine sahip bir rakibin belirmediğini ifade eden Abramowitz, buna karşın  Başbakan’ın kendi taraftarları arasında bile endişeler baş gösterdiğini vurguladı. Üç dönem sınırı nedeniyle Erdoğan’ın birçok kurmayının gelecek dönemde mutsuz olabileceği ve ekonominin bozulması durumunda Başbakan’ın hedeflerine ulaşmakta “gerçek bir sorun” yaşayabileceği belirtilen yazı, “Türkiye hâlâ Erdoğan’ın ülkesi. Gelecek ise alışılagelenden daha bulutlu” dendikten sonra şu ifadelerle sonlandı:

Haberin Devamı

SİYASİ ÇALKANTILAR PARTİYİ DAĞITABİLİR
“Tüm tezahürleriyle Kürt sorunu, Erdoğan’ın Aşil topuğu haline gelebilir. Türk siyasetinde son 10 yıldır bir çalkantı görmedik. Bugün bazı filizlenmeler var. Siyasi değişimin tahmini, özellikle de Erdoğan’ın baskınlığı söz konusuyken zor ve onun aleyhine bir bahse girmek de ahmaklık olur. Fakat 2014’e kadar içeride ve bölgede karışıklığın devam etmesi yeni partilerin doğuşuna ve muhtemelen AKP’nin dağılmasına yol açabilir. Bu arada Türkiye; önemli, dinamik ve sonsuz ölçüde şaşırtıcı bir yer olmayı sürdürüyor.”

Morton Abramowitz kimdir?
ABD Dışişleri’nde uzun yıllar görev yapan Morton Abramowitz, 1989-1991 yılları arasında Başkan George H. W. Bush’un atamasıyla Ankara Büyükelçisi olarak görev yapmıştı. 1991’de devlet görevini bırakan Abramowitz, küresel düşünce kuruluşu Carnegie Uluslararası Barış Vakfı’nın başkanı oldu. 1997’den beri New York merkezli Century Foundation’da (Yüzyıl Vakfı)

Haberin Devamı

* Aşil (Akhilleus), Yunan mitolojisinde sadece sol topuğundan vurulduğunda öldürülebilen bir yarı tanrı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!