"Kürt festivali" sanıkları serbest

Güncelleme Tarihi:

Kürt festivali sanıkları serbest
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 23, 2003 16:15

DGM, ''Kürt Festivali'' sanıkları sanatçı Haluk Levent, DEHAP ve ÖTP liderleri Tuncer Bakırhan ve Ahmet Demir'i serbest bıraktı.

Haberin Devamı

Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Cengiz Köksal, önce, Almanya'daki ''Kürt Festivali'' soruşturması kapsamında sorguladığı sanatçı Haluk Levent ile iki gitaristini serbest bıraktı.

Savcı Köksal, DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve Özgür Toplum Partisi (ÖTP) Genel Başkanı Ahmet Turan Demir'i ise, tutuklanmaları istemiyle, Ankara 1 No'lu DGM Yedek Hakimliği'ne sevk etti.

Ancak Ankara 1 No'lu DGM Yedek Hakimi Rüstem Çiloğlu, Bakırhan ve Demir'i serbest bıraktı.

LEVENT: DAVET EDÄ°LSEYDÄ°K HEMEN GÄ°DERDÄ°K

Sanatçı Haluk Levet, salıverildikten sonra yaptığı açıklamada, gözaltına alınış şeklini eleştirdi.

Uygulamaya "Davet edilseydik, hemen giderdik" diye tepki gösteren Levent, bu tür bir olayın kendisine rastlamış olmasından büyük üzüntü duyduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Olayı "talihsizlik" olarak deÄŸerlendiren Levent, uyum paketlerindeki düzenlemelere raÄŸmen uygulamayı nasıl deÄŸerlendirdiÄŸinin sorulması üzerine, "Türkiye'deki kurallar böyle, DGM  Savcısını suçlayamam. Uyum yasaları ne yazık ki uygulanmıyor. Bu baÅŸka inanlara da uygulandı. Bana da uygulandı. Haluk Levent'im diye bir ayrımcılık yapmadılar. Tabi ki teslim olabileceÄŸim bir haldeyken, yerim adresim belliyken o ÅŸekilde çağırılmam daha iyi olurdu diye düşünüyorum" karşılığını verdi.Â

"BEN BÖLÜCÜ DEĞİLİM"

Levent, gözaltı süresinin de evrakları bekledikleri için uzadığını kaydetti. Levent, yaşanılan olaylardan kaynaklı olarak herhangi bir tepkiye maruz kalmadığını açıklarken, "Ahmet Kaya şarkılarını da söylemeye devam edeceğim bundan sonra. Bu, benim bölücü olduğumu göstermez" dedi.

"HERKES İÇİN ŞARKI SÖYLEMEYE DEVAM EDECEĞİM"

Yanlış anlaşılmasının kendisini daha çok etkilediğini ifade eden Levent, Türkiye'de din, dil, ırk ayrımı yapmadan her kesime şarkılarını söylediğini, söylemeye de devam edeceğini kaydetti. Sanatçı Levent, bundan sonra da hangi din, dil ve ırktan olursa olunsun, herkese şarkı söylemeye devam edeceğini bildirdi.

Levent, bundan sonra konser organizasyonlarına daha fazla dikkat edeceğini, bazı yayın organlarının kendisinin PKK/KADEK üyesi gibi göstermesine, gözaltına alınmaktan daha fazla üzüldüğünü belirterek, "Ben bir kuvvayı milliyeciyim" dedi.

Haberin Devamı

PARTİ BAŞKANLARININ AÇIKLAMALARI

DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve Özgür Toplum Partisi Genel Başkanı Ahmet Turan Demir, Ankara 1 No'lu DGM Yedek Hakimliği'nin kendilerini serbest bırakmasının ardından DGM önünde açıklama yaptılar. Her iki partinin genel başkanına DGM'den çıktıkları sırada bekleyenler tarafından birer demet çiçek verildi.
  Â
Bakırhan, şık olmayan bir olayla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Türkiye'de son 2 günlük süreçte demokratikleÅŸme adımları atılmalıyken, mahkemeye çıkarıldıklarını ifade eden Bakırhan, ''Bundan sonra gündemin, festivallerde atılan sloganlarla deÄŸil, milyonlarca insanın dile getirdiÄŸi barışçıl taleplerin tartışılmasıyla doldurulması gerekir'' diye konuÅŸtu.Â
  Â
Yedek hakimlik sorgularının ardından serbest bırakıldıklarını belirten Bakırhan, ''Dileriz bugünkü karar, barış ve demoksiye katkılar sunsun. Bizi yalnız bırakmayan, çevre illerden buralara kadargelen halkımızı ve sivil toplum örgütlerimizi selamlıyoruz'' dedi.Â
  Â
"ÃœLKE SORUNLARININ AÅžILMASINA KATKI SAÄžLAMIYOR"

Haberin Devamı

ÖTP Genel BaÅŸkanı Ahmet Turan Demir de yaptığı açıklamada, 2 gündür talihiz bir olay yaÅŸadıklarını savundu. Bir yandan arka arkaya demokratikleÅŸme sürecinin baÅŸlatılacağının açıklandığını, uyum paketleri çıkarıldığını anlatan Demir, '' DiÄŸer yandan bizim yaÅŸadığımız olaylar cereyan etmekten geri kalmıyor'' diye konuÅŸtu.Â
  Â
Bu tür olayların ülkenin geliÅŸmesine, sorunları aÅŸmasına katkı saÄŸlamayacağını sorumlu olan herkesin bilmek zorunda olduÄŸunu ifade eden Demir, ''2 günlük çektiÄŸimiz sıkıntılar sonucunda, yapılan haksızlığın düzeltilmesinden duyduÄŸumuz memnuniyeti belirtmek istiyorum'' dedi.Â
  Â
Bakırhan ve Demir'in konuşmalarından sonra DGM önündeki kalabalık tarafından Kürtçe sloganlar atıldı.

Haberin Devamı

ALMAN BÜYÜKELÇİLİĞİ, GÖZALTI OLAYINI SORDU

Alman Büyükelçiliği, Almanya'da Kürt Festivaline katılan sanatçı Haluk Levent ile ÖTP ve DEHAP genel başkanlarının gözaltına alınması üzerine harekete geçerek  gözaltında olup olmadıkları, haklarında suçlamaların ne olduğunu iki parti ile Türk makamlarına sordu.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, Haluk Levent ile ÖTP Genel Başkanı Ahmet Turan Demir ve DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'ın PKK'ye yardım ve yataklık yaptıkları gerekçesiyle Ankara DGM Başsavcılığı'nın emri ile gözaltına alınmaları üzerine aralarında Alman Parlamenterleri dahil olmak üzere birçok kişi bilgi edinmek üzere Alman Büyükelçiliğini aradı.

Haberin Devamı

Bunun üzerine Büyükelçilik, Türk makamları nezdinde girişimde bulunarak gözaltı olayının ayrıntılarına ilişkin bilgi edinmeye çalıştı. Hem söz konusu iki parti, hem de Türk makamlarını arayan Büyükelçilik, Levent ve iki parti başkanının gözaltına alınıp alınmadığı, sorgulanıp sorgulanmadığı ve ne ile suçlandığını öğrenmeye çalıştı.

AB ÇEVRELERİ: UYGULAMA ESKİ TARZ

Bu arada, Ankara'daki AB çevrelerinde yapılan değerlendirmelerde Levent ve iki parti başkanının sorgu için çağrılmak yerine gözaltına alınması, AB reform sürecine pek uygun olmayan "eski tarz" bir çıkış olarak yorumlandı.

Buna karşın, aynı çevrelerde kaçmayacakları belli olan söz konusu üç kişinin daha sonra serbest bıralkıması durumu düzeltme çabası olarak nitelendirildi.

"STATÃœKOCU ZÄ°HNÄ°YET"

Bu arada DEHAP Genel BaÅŸkan Vekili Osman Özçelik, peÅŸ peÅŸe çıkarılan ''uyum paketleri''ne raÄŸmen yasaların kağıt üzerinde kaldığını ve statükocu zihniyette ısrar edildiÄŸini söyledi.   Â

Özçelik, Ankara DGM önünde bu sabah yaptığı basın açıklamasında, Almanya'daki ''Kürt Festivali'' soruÅŸturması çerçevesinde Bakırhan, Demir ve sanatçı Levent'in gözaltına alınmasını kınadı.Â
  Â
Festivalin yasal olarak gerçekleştirildiğini belirten Özçelik; Bakırhan, Demir ve Levent'in de tertip komitesinin daveti üzerine festivale katıldığını ifade etti. Özçelik, festival ile yerel kültürlerin korunup geliştirilmesinin amaçlandığını söyledi.
  Â
Özçelik, sanatçıların profesyonel bir anlayışla sanatlarını icra etmelerinin kamuoyuna bir terör suçu gibi sunulmasının, kültür ve sanata nasıl yaklaşıldığının göstergesi olduÄŸunu kaydetti.Â
  Â
Bakırhan ve Demir'in, festivalde yaptıkları konuşmalarda ''toplumsal barış ve ülkenin demokratikleşerek gelişmesi'' konusundaki düşüncelerini ifade ettiklerini ileri süren Özçelik, şöyle konuştu:
  Â
ÖZÇELİK: UYUM PAKETLERİ KAĞIT ÜZERİNDE KALIYOR

''AB'ye katılımın gerekçeleri olarak peş peşe 'uyum paketleri' çıkarılmasına rağmen, yasalar kağıt üzerinde kalmakta, statükocu, tutucu zihniyette ısrar edilerek yasaların özgürlükçü ve insan yaşamını kolaylaştırıcı etkilerinin ortaya çıkmasına olanak tanınmamaktadır.
  Â
AKP hükümeti, kalıcı bir toplumsal barışın sağlanabilmesi için mevcut koşulları geliştirmek ve barışa bir fırsat tanımak yerine, toplumsal gerginlikleri artırıcı tutumunu ısrarla sürdürmektedir. Kürt gerçekliğine ve buna ait tüm olgulara; geleneksel, inkarcı, yok sayıcı yaklaşımı sürdürmektedir.''
  Â
DEHAP'ın gerçek adaletten kaçıracağı hiçbir şey olmadığını kaydeden Özçelik, açıklamasını tamamlanmasından sonra slogan atmak isteyen partilileri susturdu.

ŞANLIURFA'DA 15 DEHAP'LIYA GÖZALTI

BU arada Åžanlıurfa'da, basın açıklaması yapan, aralarında il baÅŸkanının da bulunduÄŸu 15 DEHAP'lı gözaltına alındı.Â
  Â
DEHAP'ın Atatürk Bulvarı üzerindeki binasında toplanan yaklaşık 150 kiÅŸilik grup, Ahmet Bahcıvan Ä°ÅŸ Merkezi önünde basın açıklaması yapmak istedi.Â
  Â
Bina çıkışında yoÄŸun güvenlik önlemleri alan ekipler, Ä°l BaÅŸkanı Ahmet DaÄŸtekin ile görüşüp, açıklamanın ''gösteri ve yürüyüş kanununa'' aykırı olduÄŸunu bildirdiler.Â
  Â
Bunun üzerine iş merkezi önünde toplanan kalabalık grup, burada basın açıklaması yaptı. Polisin uyarılarını dikkate almayan partililer, sloganlar atıp, yürüyüşe devam etmek isteyince güvenlik güçleri göstericilere müdahale etti. Aralarında DEHAP İl Başkanı AhmetDağtekin ve eski il başkanı Celalettin Erkemin'in de bulunduğu 15 kişi gözaltına alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!